2019 április 20 - szombat

20 éves lett a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete

Húsz éves működése alatt az öt megyét átfogó egyesületben az induló 14-ről, 264-re nőtt a falu- és tanyagondnoki szolgálatok száma. Az évfordulót szakmai konferenciával ünnepelték Csólyospáloson. Köszöntők, szakmai előadások, megemlékezések színesítették a programot. A rendezvényen Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye tanya- és falugondnokai, a falugondnokos települések polgármesterei, jegyzői, intézményvezetői, a többi egyesület képviselői, minisztériumok és a szolgálat bevezetése iránt elkötelezett határon túli partnerszervezetek képviselői is megjelentek.

A több mint kétszáz résztvevőt Á. Fúrús János, a vendéglátó község polgármestere köszöntötte, aki kiemelte, hogy az ő tanyás térségükben is pótolhatatlan szerepe van a falugondnoknak. Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is kiemelte a települések nehezebb sorsú emberein segítő szolgálatok munkájának jelentőségét.

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke felidézte azokat az időket, amikor Kemény Bertalan és az egykoron népművelőként és tanárként dolgozó Csörszné Zelenák Katalin elindították az egyesület szervezését. Mint elhangzott: emlékíró pályázatot hirdetnek meg a tanyagondnokok részére, hiszen a szolgálat tagjai olyan történeteket tudnak, amiket meg kell őrizni a jövőnek. A pályázatot a határainkon túlra is szeretnék majd kiterjeszteni.

Senki nem vitatja, hogy a falu- és tanyagondnoki szolgálat páratlan értéket képvisel, egyedülálló missziónak tekinthető. Lezsák Sándor a Hungarikum Bizottság tagjaként arra törekszik, hogy ez a tevékenység méltó helyre kerüljön, váljék hungarikummá. Ez nem megy egyik a napról a másikra, de jó úton halad az ügy. Nemrég bekerült az Ágazati értéktárba, a következő lépés a Nemzeti értéktárba való bejutás lehet.

Csörszné Zelenák Katalin, az egyesület ügyvezetője foglalta össze mindazt, ami a szervezet kelebiai megalakítása óta történt.

Ma 174 településen 264 szolgálat működik. Bács-Kiskunban 67 településen 93, Békésben 32 településen 44, Csongrádban 36 településen 77, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 23 településen 27, Pest megyében pedig 16 településen 23 szolgálat van.

Az egyesület tevékenysége szerteágazó, szinte lehetetlen mindent megemlíteni. Érdemes kiemelni a kapcsolattartás, kapcsolatépítés fontosságát, a civil szervezetekkel való közös szakmai programokat. Tevékenységük főbb oszlopait a képzések, a továbbképzések, a szakmai találkozók, a látóutak, a tapasztalatcserék jelentik. Segítik a falugondnoki hálózaton keresztül a kistelepülési, tanyai lakosság – munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek – szociális- kulturális közösségi érdekeinek érvényesítését.

Újságuk, a Duna-Tisza Közi Falugondnoki Hírlevél kéthavonta jelenik meg 700 példányban. Eddig 105 szám látott napvilágot. Honlapjuk naprakész információival hozzájárul a szakmai információk gyors és pontos terjesztéséhez. Tanácsadó szolgálattal segítik az önkormányzatokat, civil szervezeteket, egyházakat a falugondnoki, tanyagondnoki szolgálat megszervezésében, amihez szakmai segítséget is nyújtunk. Népszerűek az időszaki kiadványaik, köztük a kétévente kiadott Alföldi Falugondnoki Kalendárium, de készítettek már olvasókönyvet, továbbképzési jegyzeteket is.

Kezdetektől fogva tartanak falugondnoki találkozókat, ahol a település falu- és tanyagondnokain túl részt vesznek a települések polgármesterei, jegyzői, intézményvezető is. Ezek mindig mindenhol sikeresek, évente több helyszínen zajlanak. Szakmai napokat elsősorban azokon a helyeken szerveznek, ahol nincs lehetőség nagyobb találkozót rendezni, viszont sok értéket tudnak felmutatni. Legalább száz településre eljutottak, ahol változatos témák kerültek fókuszba. Bűnmegelőzési fórumot húsz településen tartottak, voltak színházlátogatások, vérnyomásmérő szűrések A Kiskert-program lényege pedig a rezisztens csemegeszőlő fajták előnyeinek népszerűsítése volt.

Nem csak a saját területükön, hanem az ország több helyén – Vas megyétől Nógrádon át Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéig – tartottak képzéseket, továbbképzéseket a legkülönfélébb témakörökben. Visszatérő esemény decemberben a háromnapos továbbképzés.

Még az egyesület alakulása évében felvetődött, hogy jó lenne olyan programot tartani, ahol a kollégák családtagjai is részt vehetnének. Ebből az ötletből lett a Családi nap, ami a kikapcsolódás jegyében zajlik. Az elsőt 1998-ban rendezték meg, azóta minden évben találkoznak

Szokásukká váltak a babaköszöntők: ha a falu- vagy tanyagondnoknak gyermeke születik, meglátogatják a családot és szerény ajándékkal kedveskednek nekik.

Kemény Bertalan szótárából való a „látóút” kifejezés, ami lényegében egy szakmai kirándulás. 1998 óta évente egy alkalommal felkerekednek, és megnézik, hogy máshol hogyan működik a falu- és tanyagondnoki szolgálat, illetve végigjárják a megyei látnivalókat. Pályázati támogatásból külföldön is megfordultunk már: Dániában kétszer, Erdélyben háromszor, Vajdaságban kétszer, Svájcban egyszer és Kishegyesen kilencszer jártak. Természeten ők is örömmel fogadják partner egyesületeiket. Vendégül látták már a Baranya, a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Nógrád, a Tolna és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeieket, valamint erdélyi és vajdasági kollégáikat. Mindezeken túl szerteágazóak a kapcsolataik és folyamatosak az együttműködéseik civil szervezetekkel, helyi önkormányzatokkal, alapítványokkal, egyházi fenntartókkal.

Essék szó az elismerésekről is. Az Egyesületet civil közösségként 2010-ben Régiós Nívódíjjal jutalmazták a régió értékeinek ápolásáért. 2011-ben TÖOSZ tűzzománc emléklapot vehettek át, 2016-ban pedig a Belügyminisztérium Helyi önkormányzatokért díjban részesítette közösségüket. Büszkék arra is, hogy falu- és tanyagondnokaik közül szép számmal kaptak már különböző kitüntetéseket. Többen kiérdemelték a Falufejlesztési Társaság által alapított Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjat. Az utóbbi időben helyi szinten is értékelik tagjaik munkáját, vannak, akiket díszpolgárokká választottak lakóhelyükön.

Nem jutottak volna idáig az úton, ha az alföldi falu- és tanyagondnokok, a polgármesterek, a jegyzők, az intézmények vezetői nem működnek velük együtt.

Tóth Márta

MNVH Bács-Kiskun megyei területi felelős

Következő Előző
t
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Fiatal Gazda Konferencia – 2019

2019. február 22-én került megrendezésre Budapesten, a Park Inn by Radisson Hotelben a 2019. évi …