2019 június 20 - csütörtök

Csodaszarvas Tájpark

A Csodaszarvas Tájpark létrehozását a tulajdonosok azon igénye alapozta meg, hogy a gyermekek és rajtuk keresztül a családok olyan szabadidős élményt kapjanak, amiben megjelenik a Rába-parti környezet adta természet közeliség, az épített környezeten keresztül a néprajzi örökség, a szolgáltatásokon keresztül – íjászat, népi játékok, horgászat, kézművesség, táncház- pedig az érték- és hagyományőrzés.

Ezen keretek között iskolai osztálykirándulásoknak és nyári táboroknak ad helyet a Tájpark, de a napi látogatók, szállóvendégek, céges csapatépítések résztvevői is élvezhetik egész éven át a széleskörű szolgáltatásokat – éttermi szolgáltatástól az erdei drótkötélpályáig. Az elmúlt 3 évben mintegy 13.000 gyermek vitte haza családjába és iskolájába a tájpark szemléletét.

A Tájpark nemcsak egy vállalkozás, hanem egy küldetés és egy vállalás, mely kapcsán a gyermekek szemléletformálásával privát szereplőként nagyon fontos közfeladatot lát el. Ez pedig részben a beruházások, részben a fenntartás kapcsán támogatásra szorul.

A Csodaszarvas Tájpark uniós és nemzeti támogatások formájában 250 millió Ft-os fejlesztésre 130 millió Ft támogatásban részesült.

A Tájparkot működtető gazdasági társaság mellett egy közhasznú egyesület (Csodaszarvas Tájpark Közhasznú Egyesület) segíti a szemléletformálás küldetésének beteljesítését.  2017. évben ez az egyesület egy Öko-pont kialakítására és egy szemléletformáló workshop lebonyolítására összesen 4 millió Ft támogatást nyert el a Földművelésügyi Minisztériumtól. A projekt során 400 gyermek fog részt venni ezen a programon. Ezek a projektek színesítik a Tájpark arculatát és bővítik a szolgáltatásokat. Új elemként a Tájpark keretein belül a fenntarthatóság kihívásaival is megismerkedhetnek a látogatók.

„Hagyományok őrzése és életre keltése a modern kor fejlődésével lépést tartva” ez a Csodaszarvas Tájpark hitvallása és üzenete.

Ahogy a pajta tetőn elhelyezett napkollektor, úgy az íjászkodás is megfér az ÖKO szemlélettel a Tájparkban. Így maradhat hiteles a hagyományőrzéssel való elkötelezettségében úgy, hogy a felnövő nemzedéket már a fenntarthatóság jegyében is neveli.

A Csodaszarvas Tájpark szerencsés természeti adottságait kihasználva, 16 hektáron tudja bemutatni a kiépített tanösvényen keresztül az értékeit: a baromfiudvar, a nyúlkert, a nagy karám az őshonos állatokat szemléltetik, megmutatva a régmúlt állattartási szokásait, a mai kor rendszereivel. Állatsimogató, vadaspark, disznóárok és bivaly rezervátum várja az ide érkezőket.

A tájjellegű udvar az Őrségi porták jegyeit hordozza, beoltva Hegyháti és Göcseji népi jelleggel. Lábaspajta, Fogadóház és Tájház épületei szervezett programok helyszínei, de ugyanitt szállásadás is működik.

Gasztronómiájának alapja az éven át működtetett saját gazdaság- így kerülhet helyben készült sajt, vagy friss vágásból libacomb az asztalra.

A tavon csónakázni és kompozni, kiépített stégeken horgászni lehet. A tó és nádas élővilágának megismerése is fontos része a tanösvénynek. Az erdőben madárkilátó és röpde, íjász pálya, játszótér várja a vendégeket.

Közkedvelt szabadidős szolgáltatások a térségben egyedülálló erdei és vízi drótkötélpálya, a rekesztorony építés, az élő csocsó pálya, sportpályák, a rábai kenu túra.

A szaunaházban 2 szauna található: egy 10-12 fős fatüzelésű valamint egy hagyományos 4-5 személyes finn/infraszauna. Tóra néző teraszával idilli pihenést nyújt.

A környezetet és a fejlődést figyelve jutott el mára a tájpark oda, hogy létrehozzon egy ÖKO-programot. A tanösvény kibővült egy ÖKO szemléltető ponttal, a gyermekek interaktív ÖKO előadásokon vehetnek részt, melyet egy 8 helyszínes ÖKO vetélkedő zár.

A tájpark tevékenységében, így például szállásszolgáltatásában is minél „zöldebb” szeretne lenni. Működése már most is megfelel ezen elveknek: szelektív hulladékgyűjtés komposztálással, zöld energia napelemmel és napkollektorral, energiatakarékos világítás, öko takarítószerek és újrahasznosított anyagok használata, saját háztáji termékek felhasználása a vendéglátásban.

Zágorhidi Czigány Ákos

MNVH Vas megyei területi felelős

Következő Előző
t

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …