2019 június 20 - csütörtök

Sárszentlőrinc irodalmi öröksége

Szerencsére Magyarországon rengeteg település büszkélkedhet híres szülöttjével, vagy oda köthető történelmi eseménnyel. Ezekhez kapcsolódnak ünnepek, kialakított emlékházak és parkok, őrzik nevüket utcák és közintézmények.  Sárszentlőrinc is ezek közé tartozik, de azok kisebb táborába, ahol több név is felmerül, ha a falu történetét górcső alá vesszük, és ahol mély nyomott hagyott a művészet maga után.

1722-től alakította ki 8 telepes család ezt a községet, mely fénykorában 2200 főt is számlált lakosainak sorában. Az itt működő Algimnázium (a mai Bonyhádi Evangélikus Gimnázium elődje) polgári jelleggel töltötte meg a falut, így adva meg az alaphangot a jövő nemzedékének. Két tanteremben tanultak az ide kerülő nebulók. A gimnazista fiúk, úgy nevezett kosztos diákok voltak, mert nem volt lehetőség kollégiumi elszállásolásra. A helyi asszonyok nagyrészt így nem a földeken dolgoztak, hanem a tanulókra mostak – főztek – takarítottak. Ezen kosztos diákok egyike volt Petőfi Sándor is. Hittig Lajosnál, a helyi jegyzőnél lakott, 2 évig diákoskodott a Sárszentlőrinci Algimnáziumban, és itt hagyta kéznyomát a helyi templom egyik padjába bevésett monogramjával az utókor számára.

A Petőfi kultusz fellángolása közben döntöttek úgy többen, hogy a régi jegyzői házból (a gimnázium régi épülete magán ház) Petőfi Emlékházat alakítsanak ki. Az 5 teremből 3 „petőfis”, gyermekkora, ifjúkora és felnőtt életének szakaszai, versei láthatóak a falakon. A kiállítással kapcsolódnak egyébként a MIRE Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületéhez, melynek tagjai is. A másik 2 teremben néprajzi jellegű kiállítás látható. Minden itt található tárgy helyi adakozásból került kiállításra. Az Emlékház jelenlegi arculatát -2008-ban, az Önkormányzat  a Petőfi Irodalmi Múzeummal karöltve – pályázati segítséggel nyerte el. A látogatók száma periodikus, természetesen iskolai kirándulások idején látogatottabb, illetve egyre többen keresik fel őket a közeli kastély hotel ajánlására is. Szükség lenne még több ilyen jellegű összefonódásra: ezzel támaszkodhat egymásra fejlesztés, turisztika és fenntartás. A közeli Kölesd – Borjád szintén Petőfi Sándorhoz kapcsolódik, ugyanis az itt található emlékhely a Petőfi – méhes nevet viseli. Petőfi sárszentlőrinci iskolaévei alatt barátja volt a közeli Borjád egyik nemes urának fia, Sass István. A későbbi orvos 1845 nyarán hívta meg a költőt borjádi házukba, ahol több művét is írta az árnyas fák és a méhes épületének tövében. Ide köthető például „ A négy ökrös szekér”, „A Magyar nemes”, „Gyermekkori Barátnémhoz”, „A költő s a szőlővessző” című versei.

Sárszentlőrinc másik híres „lakója” Lázár Ervin volt. A közeli Rácegrespusztán nevelkedett író több évfolyamot is a sárszentlőrinci iskolában végzett. A teljes felszámolásra került Alsó- Rácegrespusztán ,az író egykori lakóhelyén az azóta megöregedett  Nagyszederf,hírdeti már csak a valamikor volt szebb napokat. Gyermekkorát töltötte itt, és ez olyannyira meghatározó volt, hogy később feleségével a közeli Kisszékelyben vettek nyaralót maguknak, és többször járt át Lázár Ervin barátaihoz, ismerőseihez. Egy önkormányzati tulajdonú régi ház felújítása után kapta meg a Lázár Ervin Emlékház nevet. A kiállítótérben, Lázár Ervin felesége, Vathy Zsuzsa által felajánlott tárgyak mutatják be röviden a helyiek által csak „nagyszívű lancmók”-nak becézett író életét, műveit. Kreatív megoldások, interaktív kiállítótér jellemzik az emlékházat, ami kiváló lehetőséget ad író-olvasó találkozók, Lázár Ervin emlékének szentelt ünnepségek, vagy irodalmi gyermek programok megtartására. Itt érkezünk meg a jó gyakorlathoz.

Felmerülhet a kérdés, hogy a sok irodalmi kötődésből milyen előnye származhat egy településnek a nyilvánvaló büszkeségen kívül? Példa volt olyan táborokra az önkormányzat által kialakított ifjúsági szálláshelyen, melyek tematikája teljesen a két híres ember köré szövődött. De Lázár Ervin napokat is szoktak tartani, melyre szintén nagy volt az érdeklődés. A szálláshely egyébként összkomfortos. Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány által kiírt pályázatokból újulhatott meg a Sárszentlőrinchez tartozó Uzdon a volt Fördős kúria . Négy éve üzemel, egyre többen keresik fel nemcsak egy –egy hétvégi rendezvény, hanem táborok megtartására is. Több éve érkeznek ide például alkotótáborba festőművészek, akiknek kiváló anyagot szolgáltat a környezet és a természet. Természetesen még több tábor tartására lenne lehetőség. A Lázár Ervin kötődés és az emeletes ágyak miatt leginkább gyermekek táboroztatására alkalmas, de igencsak kényelmes és hangulatos szálláshely. Ezzel lehetőség lenne a környéken bemutatni a többi látnivalót is az ide érkezőknek. Akik pedig természetesen hírét viszik a környék irodalmi és egyéb érdekességeinek. Ugyanis közel van a Pálfához tartozó Felsőrácegres (Illyés Gyula szülőfaluja) egy korahűen berendezett iskolamúzeummal, és Kölesd-Borjád településen pedig szintén néhány kilométer távolságra a Söréttorony, Tolna megye egyetlen ipari műemléke

Ezek mind olyan látnivalók és lehetőségek, melyek az elzárt, nem fő útvonalba eső településeknek turisztikai fejlesztéseit segíthetik, támogatják. Természetesen a közösségnek is előnyösek az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseket. A helyieknek fognak például karácsonykor kalácsot sütni abban a közösségi kemencében, mely a turistaház udvarán épült, és így nem csak a vendégek, hanem a Sárszentlőrinciek is élvezhetik az újdonságokat. Sok kézműves lakik a település, tűzzománc készítő, fazekas, fafaragó; adott a szálláshely; adott az irodalmi és történelmi múlt: kell ennél több egy izgalmas táborozáshoz?

Kieszné Huszár Dóra

MNVH Tolna megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …