2019 május 25 - szombat

Natúr gyümölcslé készítő üzem a bor városában

A villányi székhelyű H-Vin Kft-nél tettem látogatást november hónapban, amelynek részeként Héhl István ügyvezető bemutatta vállalkozása működését és beszélt az elmúlt években megvalósított projektekről. A H-Vin Kft. 2011-ben alapított, villányi családi vállalkozás. A Héhl-dinasztia a 18. század óta jelen van a borvidéken, a gyümölcsök és a szőlő iránti szeretet, a borok készítése mindig az életük részét képezte.

Villány a bor városa, borait a szakemberek, valamint a fogyasztók, a hazai borpiac kiemelkedő minőségű és legkeresettebb termékei között tartják számon. Magyarország első teljes értékű eredetvédelmi rendszere itt épült ki. A borturizmus első hazai bástyája a VillánySiklósi Borút. A táj értékéhez tartoznak a palkonyai, villánykövesdi, villányi, nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorok, a siklósi körzet szórt dűlő pincéi, présházai, melyek több száz éve nagy technológiai jelentőséggel bírtak, ma a vendégvárás legfontosabb helyszínei. A hagyományhoz tartozik a Kadarka, a Portugieser, vagy a siller bor jelenléte is. A Villányi borvidék azonban arra is képes, hogy a hagyomány tisztelete mellett folyamatosan megújuljon. Borok tekintetében szinte tökéletes és teljes skálát kínál. Számos modern pincészetben a legújabb technológiával dolgoznak. A helyi bortermelő gazdák borversenyek, kiállítások rendszeresen díjazott szereplői.

A Héhl család 2013-ban döntött úgy, hogy a borok készítése mellett szeretnék kibővíteni portfóliójukat 100%-osan natúr gyümölcslevekkel is. A cél megvalósításához kiváló lehetőséget jelentett a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete Helyi Akciócsoport által kiírt „Helyi termékek előállításának és vagy piacra juttatásának támogatása” című LEADER pályázat, melynek keretében támogatást lehetett igénybe venni helyi termékek előállítására, hozzáadott értéket növelő sajátos termékké történő feldolgozására, azok piacra jutását szolgáló kereskedelmi-, reklám célokat szolgáló tevékenységekhez építési, gép-, eszközbeszerzési, és marketing tevékenységek elszámolására.

A H-Vin Kft. elképzelései találkoztak a pályázati felhívásban rögzített célkitűzésekkel, így 2013-ban benyújtásra került támogatási kérelmük. A projekt célja olyan gyümölcsfeldolgozó és gyümölcslé előállító üzem létrehozása volt, melynek segítségével a siklósi térségben megtermelésre kerülő alaptermékek, elsősorban alma, szőlő, őszibarack és meggy kerülnek feldolgozásra. A beruházás eredményeként pedig egészséges, 100%-os gyümölcstartalmú, adalék és tartósítószer mentes ivólé kerül előállításra. A pályázat még az évben pozitív elbírálásban, és összesen 32 520 136 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyből egy 77 négyzetméter hasznos alapterületű feldolgozó épület és egy 103 négyzetméteres alapterületű fedett – nyitott tároló épült meg. A korszerű építmény Villány belterületén, a Dózsa György utca 27. szám alatt meglévő, leromlott állapotú pince felújításával valósult meg. Az üzemben a szőlő és a gyümölcslé a legmodernebb és legkíméletesebb eljárással kerül feldolgozásra. A technológiai folyamat végén 100%-os gyümölcstartalmú termék kerül az asztalra, mely színezék, adalék, tartósítószer, cukor, illetve gyümölcskoncentrátum mentes. Az elkészülő ivólé hidegen préselt helyi szőlőmag kivonattal kerül dúsításra, mely magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Innovatív elem Héhl István saját találmánya, egy vegyes tüzelésű 75 kW-os pasztőröző gép, mely számítógépes rendszer által vezérelt, energiatakarékos, és minden munkafolyamat online követhető. A termékek direkt módon kerülnek értékesítésre, emellett megtalálhatóak több nagyobb város, úgymint Makó, Siófok, Sopron, Szeged éttermeiben, kávézóiban is. A visszajelzések rendkívül pozitívak, a kiváló minőség mellett nagy előnyt jelent számukra, hogy a gyümölcslevek 0,25 literes, palackos kiszerelésben kaphatóak a megszokott, bag-in-box csomagolás helyett. Folyamatos figyelik a piaci igényeket, törekednek a fogyasztóbarát szemléletmódra, ennek megfelelően a 2018-as évtől előállítanak szénsavas gyümölcsleveket, zöldségleveket (cékla, káposzta, paprika, sárgarépa, uborka), és a palackok csavarzárral lesznek ellátva.

Szintén a jövőbeli célok között szerepel a siklósi, sellyei térség termelőinek összefogása, és tőlük az alapanyagok folyamatos beszerzése. A beruházás hozzájárult a helyen megtermelt gyümölcsök magasabb feldolgozottsági fokra emeléséhez, továbbá munkahelyeket teremtett az alapanyag előállítói és a feldolgozói szektorban is. A pályázat sikeres megvalósításában nagy szerepe volt a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete Helyi Akciócsoportnak is, mely az első lépéstől az utolsó fázisig szakmai tanácsaival segítette a H-Vin Kft-t.

Az együttműködés él a mai napig, ennek köszönhetően az egyesület folyamatos tájékoztatást nyújt az aktuális pályázati lehetőségekről, rendezvényein lehetőséget biztosít a termékek megismertetésére, kóstoltatására, segít kapcsolatot teremteni a térségben működő gyümölcs- és zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdálkodókkal, ezzel is hozzájárulva a minél hatékonyabb alapanyag beszerzéshez. Ez az együttműködés is kiváló példája annak, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a LEADER Helyi Akciócsoportok a vidéki projektek generálásában, megvalósításában, az érintett térség gazdasági és közösségi fejlesztésében.

Érdemes megemlíteni, hogy a Villányi Borvidék turisztikai potenciálját kihasználva 2015 óta üzemeltetik a Héhl Pince Vendégházat is, mely az üzemmel azonos telken helyezkedik el. A szállás parasztos jellegű, ötvözi az ősök iránti tiszteletet, a sváb családi hagyományokat, és a villányi borkultúrát. Jelenleg 12, kétágyas szobájuk van, melyek mind a gangra nyílnak. A beruházás megvalósításhoz igénybe vették a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Kombinált Mikrohitel Programja nyújtotta pályázati forrásokat, összesen 16 millió Ft értékben. Az üzemet és a vendégházat végigjárva örömteli volt látni, hogy a pályázatokon elnyert támogatások megfelelő felhasználásával egy teljes család megélhetését biztosító, sikeresen működő vállalkozást sikerült felépíteni, melyre a következő évekre tervezett fejlesztésék megvalósításával további szép jövő vár.

Vanyúr Arnold

MNVH Baranya megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Római Katolikus templom rekonstrukciója Magyarsarlóson

Magyarsarlóson tett látogatást április hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Dukai …