2020 május 25 - hétfő

Ipolydamásdi Mobilgomba

Ipolydamásd község elsők között adta be pályázatát a „Kertészet korszerűsítése – gombaházak – hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak – hűtőházak korszerűsítése”, VP5-4.1.3.4-16 kódszámú felhívásra. A település jó érzékkel választotta meg a fejlesztési irányt, hiszen egy innovatív, piaci hiányt betöltő projektbe kezdtek. A felhívás lényege a következő:

„A kertészeti ágazat a mezőgazdaságon belül az egyik legmunkaigényesebb, így a legtöbb embert foglalkoztató terület. A gombatermesztés szezonális hatásoktól függetlenül folyamatosan bevételt biztosít a vállalkozásoknak. Minőségi frissgombát kizárólag kézi szedéssel lehet biztosítani, így a vidéki térségekben történő munkahelyteremtésben is jelentős szerepet tölthet be. A hűtőipar által előállított feldolgozott zöldség- gyümölcs termékek iránt egyre fokozódó igény mutatkozik a hazai és a nemzetközi piacokon is. A termelés bővítéséhez nélkülözhetetlen az alapanyag ellátás biztosítása, amelyre alapozva a korszerű hűtőházi feldolgozó technológia alkalmazásával biztosítható a vásárlói igények folyamatos kielégítése. További elérendő cél a feldolgozott kertészeti termékek választékának bővítése, növelve a zöldség-gyümölcsféleségek arányát. Az ágazatok további fejlesztésének feltétele a jelenleginél korszerűbb technológiák alkalmazása, így jelen felhívás egyik célja a kertészeti ágazaton belül a gombatermesztés és a hűtőházak versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása az új, innovatív és környezetbarát termesztési technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása révén.”

A pályázat megírásakor az innovatív, komplett technológiát adó Mobilgomba szolgáltatást választották. De mit is jelent ez? Szakemberek, évtizedes szakmai és termesztői tapasztalatok alapján tervezték meg a zárt gombaházat és klímáját, valamint a bekevert termő zsákokat. Így bárki lehet sikeres gombatermesztő, hiszen különös szakmai felkészülés nélkül, a korábbi anyagi ráfordítás töredékéért, azonnali nyereséggel számolhat a befektető, folyamatos szakmai segítséggel.  A mobilgomba szolgáltatás egyedülálló, mert:

  • bárki lehet sikeres termelő, akár másodállásban is jövedelem kiegészítéseként,
  • az ügyfelek minden szakmai segítséget megkapnak, hiszen közös érdek a terméshozam növelése
  • egyenlő piaci esélyeket teremtenek ügyfeleiknek, hiszen a technológia azonosságának köszönhetően mindenki ugyan olyan jó minőségű gomba előállítására képes
  • folyamatos szakmai továbbképzést és piaci információt biztosítanak ügyfeleiknek
  • igény esetén értékesítési támogatást nyújtanak ügyfeleik részére

Ipolydamásdon kettő mobil gombatermesztő konténer került felépítésre a Polgármesteri Hivatal udvarán. Az egyikben laskagombát termesztenek, a másikban egy speciális fűszergombával kísérleteznek. A projektet egy másik településsel, Márianosztrával közösen viszik. A táptalaj bekeverő üzem ott található. A gombák beérése három hullámban megy végbe, ez alapján vannak betervezve a termesztéssel kapcsolatos munkák. A friss gombát kereskedőknek adják el, szárítással is foglalkoznak. A várakozásnak megfelelően nagy igény van a termékre. Fontos, hogy a tevékenység nem profit orientált, az egész bevételt visszaforgatják a termesztésbe.

Szakáli János

MNVH Pest megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Új, ingyenes portál köti össze a mezőgazdasági termelőket a vevőkkel

A piaci kereslet és kínálat összekapcsolása érdekében az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. …