2019 május 19 - vasárnap

Ipolydamásdi Mobilgomba

Ipolydamásd község elsők között adta be pályázatát a „Kertészet korszerűsítése – gombaházak – hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak – hűtőházak korszerűsítése”, VP5-4.1.3.4-16 kódszámú felhívásra. A település jó érzékkel választotta meg a fejlesztési irányt, hiszen egy innovatív, piaci hiányt betöltő projektbe kezdtek. A felhívás lényege a következő:

„A kertészeti ágazat a mezőgazdaságon belül az egyik legmunkaigényesebb, így a legtöbb embert foglalkoztató terület. A gombatermesztés szezonális hatásoktól függetlenül folyamatosan bevételt biztosít a vállalkozásoknak. Minőségi frissgombát kizárólag kézi szedéssel lehet biztosítani, így a vidéki térségekben történő munkahelyteremtésben is jelentős szerepet tölthet be. A hűtőipar által előállított feldolgozott zöldség- gyümölcs termékek iránt egyre fokozódó igény mutatkozik a hazai és a nemzetközi piacokon is. A termelés bővítéséhez nélkülözhetetlen az alapanyag ellátás biztosítása, amelyre alapozva a korszerű hűtőházi feldolgozó technológia alkalmazásával biztosítható a vásárlói igények folyamatos kielégítése. További elérendő cél a feldolgozott kertészeti termékek választékának bővítése, növelve a zöldség-gyümölcsféleségek arányát. Az ágazatok további fejlesztésének feltétele a jelenleginél korszerűbb technológiák alkalmazása, így jelen felhívás egyik célja a kertészeti ágazaton belül a gombatermesztés és a hűtőházak versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása az új, innovatív és környezetbarát termesztési technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása révén.”

A pályázat megírásakor az innovatív, komplett technológiát adó Mobilgomba szolgáltatást választották. De mit is jelent ez? Szakemberek, évtizedes szakmai és termesztői tapasztalatok alapján tervezték meg a zárt gombaházat és klímáját, valamint a bekevert termő zsákokat. Így bárki lehet sikeres gombatermesztő, hiszen különös szakmai felkészülés nélkül, a korábbi anyagi ráfordítás töredékéért, azonnali nyereséggel számolhat a befektető, folyamatos szakmai segítséggel.  A mobilgomba szolgáltatás egyedülálló, mert:

  • bárki lehet sikeres termelő, akár másodállásban is jövedelem kiegészítéseként,
  • az ügyfelek minden szakmai segítséget megkapnak, hiszen közös érdek a terméshozam növelése
  • egyenlő piaci esélyeket teremtenek ügyfeleiknek, hiszen a technológia azonosságának köszönhetően mindenki ugyan olyan jó minőségű gomba előállítására képes
  • folyamatos szakmai továbbképzést és piaci információt biztosítanak ügyfeleiknek
  • igény esetén értékesítési támogatást nyújtanak ügyfeleik részére

Ipolydamásdon kettő mobil gombatermesztő konténer került felépítésre a Polgármesteri Hivatal udvarán. Az egyikben laskagombát termesztenek, a másikban egy speciális fűszergombával kísérleteznek. A projektet egy másik településsel, Márianosztrával közösen viszik. A táptalaj bekeverő üzem ott található. A gombák beérése három hullámban megy végbe, ez alapján vannak betervezve a termesztéssel kapcsolatos munkák. A friss gombát kereskedőknek adják el, szárítással is foglalkoznak. A várakozásnak megfelelően nagy igény van a termékre. Fontos, hogy a tevékenység nem profit orientált, az egész bevételt visszaforgatják a termesztésbe.

Szakáli János

MNVH Pest megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Római Katolikus templom rekonstrukciója Magyarsarlóson

Magyarsarlóson tett látogatást április hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Dukai …