2020 május 26 - kedd

Az európai LEADER szövetség kongresszusán jártunk

November 25-én az észt Laulasmaa-bán tartotta Tisztújító Közgyűlését az ELARD, mely során a küldöttek értékelték az ELARD 2016-2017 tevékenységét és a tagországoknak is lehetősége nyílott bemutatni tevékenységüket.

A Közgyűlés legfontosabb feladata az új elnök és alelnökök valamint a tanács megválasztása volt. A küldöttek megtárgyalták és megszavazták a leköszönő Elnökség beszámolóját, új tagok és támogató szervezetek felvételét és egyes országok tagságának törlését. Új elnöknek, a 2018-2019 időszakra, Maria João Botelho-t szavazták meg a jelenlévők, aki szoros versenyben nyert a francia LEADER elnökkel, Thibaut Guignard-al szemben.

Az új elnök, Maria João Botelho a portugál LAG szövetség – a Minha Terra elnöke. Munkáját két alelnök fogja segíteni: az elnökségről leköszönő észt Kristiina Tammets és a svédországi Marion Eckardt.
Az új tanács tagjai: Maria José Murciano Spanyolországból, Kirsten Birke-Lund Dániából, Hartmut Berndt Németországból és Radim Srsen Csehországból.

A Közgyűlés az MNVH (Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat) támogatásával, pártoló tagnak választotta a LESZ-t – a Leader egyesületek szövetségét.

A rendezvény során, az MNVH képviseletében felszólalt Weidel Walter, az MNVH főtitkára és a Magyar LEADER Egyesületek Szövetsége képviseletében Dr. Hajas Pál.

Az MNVH számára fontos, hogy mint a LEADER támogató egysége, segítse a stratégiai partnerének, a Magyar LEADER Egyesületek Szövetségének munkáját, ezért az Állandó Titkárság nagy örömmel támogatta Dr. Hajas Pál a Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület elnökének, a LESZ képviselőjének, valamint Páliné Keller Csilla az Alpokalja-Fertőtáj Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetőjének, MNVH Tanácstag kiutazását.

Az MNVH azon fáradozik, hogy a magyar jó gyakorlatok eljussanak nemzetközi szintekre is és a LEADER programunk visszakerüljön a nemzetközi élvonalba. A rendezvény során hasznos együttműködések körvonalazódtak, amelyek hasznát a magyarországi LEADER szervezetek is tapasztalni fognak.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot Csordás Emőke, MNVH nemzetközi referens, Páliné Keller Csilla, MNVH tanácstag és Weidel Walter, az MNVH főtitkára képviselte.

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Új, ingyenes portál köti össze a mezőgazdasági termelőket a vevőkkel

A piaci kereslet és kínálat összekapcsolása érdekében az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. …