2018 december 11 - kedd

Az európai LEADER szövetség kongresszusán jártunk

November 25-én az észt Laulasmaa-bán tartotta Tisztújító Közgyűlését az ELARD, mely során a küldöttek értékelték az ELARD 2016-2017 tevékenységét és a tagországoknak is lehetősége nyílott bemutatni tevékenységüket.

A Közgyűlés legfontosabb feladata az új elnök és alelnökök valamint a tanács megválasztása volt. A küldöttek megtárgyalták és megszavazták a leköszönő Elnökség beszámolóját, új tagok és támogató szervezetek felvételét és egyes országok tagságának törlését. Új elnöknek, a 2018-2019 időszakra, Maria João Botelho-t szavazták meg a jelenlévők, aki szoros versenyben nyert a francia LEADER elnökkel, Thibaut Guignard-al szemben.

Az új elnök, Maria João Botelho a portugál LAG szövetség – a Minha Terra elnöke. Munkáját két alelnök fogja segíteni: az elnökségről leköszönő észt Kristiina Tammets és a svédországi Marion Eckardt.
Az új tanács tagjai: Maria José Murciano Spanyolországból, Kirsten Birke-Lund Dániából, Hartmut Berndt Németországból és Radim Srsen Csehországból.

A Közgyűlés az MNVH (Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat) támogatásával, pártoló tagnak választotta a LESZ-t – a Leader egyesületek szövetségét.

A rendezvény során, az MNVH képviseletében felszólalt Weidel Walter, az MNVH főtitkára és a Magyar LEADER Egyesületek Szövetsége képviseletében Dr. Hajas Pál.

Az MNVH számára fontos, hogy mint a LEADER támogató egysége, segítse a stratégiai partnerének, a Magyar LEADER Egyesületek Szövetségének munkáját, ezért az Állandó Titkárság nagy örömmel támogatta Dr. Hajas Pál a Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület elnökének, a LESZ képviselőjének, valamint Páliné Keller Csilla az Alpokalja-Fertőtáj Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetőjének, MNVH Tanácstag kiutazását.

Az MNVH azon fáradozik, hogy a magyar jó gyakorlatok eljussanak nemzetközi szintekre is és a LEADER programunk visszakerüljön a nemzetközi élvonalba. A rendezvény során hasznos együttműködések körvonalazódtak, amelyek hasznát a magyarországi LEADER szervezetek is tapasztalni fognak.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot Csordás Emőke, MNVH nemzetközi referens, Páliné Keller Csilla, MNVH tanácstag és Weidel Walter, az MNVH főtitkára képviselte.

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hivatásuk a tanya- és falugondnokság

Hogyan kapcsolódik a tanyagondnoki munka a vidékfejlesztéshez? Hazánk vidéki területeit ma az elnéptelenedés (elöregedés, városokba …