2019 június 21 - péntek

„Élményt kínálunk – törődést adunk”!

Drégely vára a Börzsöny északi részén, Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől egyforma távolságra, a zöldellő hegyek egyik 444 méter magas vulkanikus sziklacsúcsán magasodik. A mongol könnyűlovasok elvonulása után, a horvát tengerpartról hazatérő Árpád-házi IV. Béla király parancsára végrehajtott várépítések idején emeltette a környező területeket birtokló Hontpázmány nemzetség.

A barátságos látogatóközpont 2015 nyarán nyílt meg,  interaktív elemekkel gazdagított kiállítása, programjai  látványos formában mutatják be Szondi várkapitány hős korát.

Az év minden napján nyitva tartanak. Egy várat imitáló bástyát érdemes figyelni, ha keresik a látogatóközpontot. ​A Szondi Kiállítótér rengeteg, változatos programot kínál az interaktív tárlatvezetéstől a túráztatáson át az ágyúbemutatóig. Drégely vára a Nemzeti Örökség része, Történelmi Emlékhely. A látogatóközpontban tájékoztatást, információt kaphatnak a vár megközelítéséről.

DRÉGELY és PALÁNK VÁRA RÉGÉSZETI LELETEI

A kiállításban a vár történetének, ostromának állítanak emléket, régészeti leletekkel mutatják be a középkori Drégely, illetve Palánk várát. A korabeli hadi eszközök, a mindennapi élet használati tárgyai sorakoznak a vitrinekben, képek, ábrák, makettek és közérthető magyarázatok teszik könnyebbé a korszak megértését. A kiállítás különlegessége egy rekonstruált XVII. századi „in situ” női sír. A sírból előkerült díszes párta az egyik legszebb kárpát-medencei kora újkori női fejviselet. Az eredeti párta díszes másolata is bemutatásra kerül. A kiállító-teremben elhelyezett 4 egész alakos, életnagyságú bábun korhű viselet és fegyverzet látható. (XVI-XVII. századi magyar női és férfi viselet, török katona és női viselet rekonstrukciója). Hasonló öltözetet próbálhatnak fel a vállalkozó kedvű látogatók.

Virtuális kirándulást is tehetnek Drégely várához, vagy tesztelhetik tudásukat egy érintőképernyős információs pulton. Az irodalomtörténeti szobában Drégely várának ostromát és Szondi hősiességét megihlető irodalmi művekre emlékezhetünk, és itt találjuk a vár, közvetlenül az ostrom előtti időket idéző makettjét is.

TÁJSZOBA

A közel 100 éves, a településre jellemző falusi szoba belsejét illusztráló termet népi stílusú bútorokkal rendeztek be. A legtöbb kiállított tárgyat meg is lehet fogni, a három méter széles bőgatyát akár fel is próbálhatják. Gondolatban visszamehetnek szüleik, nagyszüleik idejébe, felidézhetnek gyermekkori élményeiket a fiataloknak.

PAJTA

A vályogfalú pajtában a mindennapi paraszti élet használati és munka eszköze: a földművelés, állattenyésztés, szőlőművelés, egyéb munkaalkalmak, eszközök garmadáját nézhetik meg, foghatják meg a látogatók. A pajtában található egy működőképes középkori ágyú rekonstrukciója. 200 Ft ellenében pedig saját emlékérmet verhetünk magunknak.

 VETÍTŐTEREM

A Filmszemle díjas, általános iskolák különdíját elnyert Szondi legendája c. élőszereplős film remekül idézi meg Drégely várának hősies ostromát. A Szent sírhely c. ismeretterjesztő történelmi animációs kisfilm a vár történetéről szól. Mindkét mozifilm amellett, hogy tartalmas, rövid, szórakoztató és izgalmas gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.  A moziteremben apró ajándéktárgyakat lehet vásárolni. A rendkívül gyermekbarát központban gazdagon felszerelt Apród Játszósarokban múlathatják az időt a kisebbek.

Szeretné felidézni Drégelyvár hősi korát egy izgalmas program keretében?

Akkor látogasson el a falu központjában található Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központba (www.dregelypalank.hu)!

Bíró Anikó Éva

MNVH Nógrád megyei területi felelős

Következő Előző

cof

Slide 3 | Your Content

Slide 3 | Your Content
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …