2022 szeptember 29 - csütörtök

Nógrádi Vadaspark – Villányi Családi Gazdaság

Kevés olyan helyszín van Nógrád megyében, ami annyira népszerű lenne, mint a Nógrádi Vadaspark. Nógrád megyében, Nógrád község területén található ez a látványosság. Jó néhány évvel ezelőtt véletlenül arra keveredtünk, és bekéredzkedtünk a Vadaspark területére. Villányi Péter tulajdonos szakértő vezetése mellett tekinthettük meg a birtokot. Nagyszerű program gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Most vidékfejlesztési szakmai szempontból szeretném bemutatni ezt a nógrádi családi vállalkozást.

A Nógrádi Vadaspark a Börzsöny lábánál, mintegy 50 kilométerre észak-keletre fekszik Budapesttől. A park 110 hektáron terül el, mely egyéni tulajdonban, családi gazdálkodás keretein belül működik. Rohanó világunkban családi gazdaság megteremtette a természethez visszavezető utat a Nógrádi Vadaspark képében.

Napjainkban már mindenki igénye szerint betekintést nyerhet az afrikai, ázsiai, vagy akár dél-amerikai állatok életébe, de csekély információval rendelkezünk a világhírű magyar vadállományról. Ennek a hiányosságnak a pótlására hozták létre a Nógrádi Vadasparkot, ahol természetes élőhelyén szemlélhetőek meg a fenséges gímszarvasok, a dámvadak viselkedése, a muflon kosok vad összecsapásai és a vaddisznó családok vidám csörtetése.

A vadállományon kívül találkozhatnak a gazdaság területén élő háziállatokkal (macskákkal, kutyákkal, lovakkal, birkákkal, szamarakkal, marhákkal) és gondtalanul élvezhetik a természet közelségéből áradó nyugalmat.

Villányi Péter elmondta, hogy: „A családból jómagam és fiam erdész-vadász végzettségűek vagyunk. 2002-ben létesült a Vadaspark, 110 hektáron, ekkorra sikerült a földterületeket egy tömbbe vonni. A földek 10-15 AK (aranykorona) értékűek, hagyományos mezőgazdálkodásra alkalmatlanok. Maradt a legeltető állattartás.  Végzettségünknél fogva a vadtenyésztés mellett döntöttünk. Vadasparkunkban  Magyarország nagyvadfajai találhatóak meg:  gímszarvas, dámszarvas, muflon, őz, és vaddisznó. Hogy melyik állat büszkeségünk?  Minden állatot ugyanolyan szeretettel gondozunk, amit ők szintén nagy szeretettel viszonoznak, de talán Pötyi néni nevű 17 éves gímszarvas tehenünk a legkedveltebb. Ő már családtag, eddig minden évben gyönyörű szarvasborjúval ajándékozott meg bennünket. A visszajáró vendégeink első kérdése általában az, hogy – Pötyi néni hogy van?

Vendégeinket a kert területén lévő 4 szobás, 10-12 vendég elhelyezésére alkalmas vadászházunkban tudjuk elhelyezni. 2-4 ágyas szobáink kényelmesek, igényesen felszereltek.

Családias hangulatú konyhánkban  falusi ellátással, táj jellegű ételekkel várjuk kedves vendégeinket. Specialitásunk a különleges vadételek, melyekkel az igazi ínyencek igényeit is ki tudjuk elégíteni, Márciustól októberig terjedő időszakban, kültéri látványkonyhánkkal nagyobb létszámú, akár 50 fős csoportok fogadását és magas szintű kiszolgálását is meg tudjuk valósítani.”

Szolgáltatások között van a traktoros körséta, ami a legnépszerűbb a látogatók körében: napközben délelőtt és kora délutánnappali traktoros körsétára 60 főig tudnak csoportot fogadni márciustól augusztus végéig. Esti les programra mindig sötétedés előtt 2 órával indulnak el, nyári időszakban 18 órakor indul el a program. A gyerekek reakciója leírhatatlan:  az esti les közben az etetőtraktorról, a kis kezükből az odasereglő szelíd szarvasokat etetve, elragadtatva az élménytől áradoznak szüleiknek. Még a tulajdonos számára is, akik minden nap többször is bemennek a parkba, minden alkalom új csodát rejt. Egy még nem látott fiatal borjú, akit az anyja akkor hoz elő, egy malacos koca a viháncoló malacaival, a fejlődő szarvasagancsok napi mustrálása, a kis rókák kotorék előtti játszadozása, mind-mind felejthetetlen élmény!

A másik szolgáltatás a természetfotózás: természetfotózást a park területén minden állatfajra 100%-os sikerrel biztosítani tudják. Látogatóik többnyire gyermekes családok, gyermekcsoportok, cégek, baráti társaságok. A mai világban a televízióból a világ összes vadfajáról átfogó ismeretanyagot kap az ember, kivéve a magyar vadat.  A világ egyik legértékesebb vadállománya Magyarországon található, de sajnos a magyar társadalom tudatában a nem megfelelő propaganda és ismeretterjesztés miatt ez nem tud tudatosulni.

Működik a Helyi Termékbolt: lehetősége van náluk vadhúst és vadhúsból készült termékeket vásárolni. A vadhúsok és a vadhús termékek bevizsgált alapanyagokból készülnek. Füstölt, pácolt illetve töltelékáru termékeink adalékanyagok hozzáadása nélkül készülnek.  A vadfeldolgozót nem a Vadasparkból látják el vadhússal, hanem a vadásztársaságoktól vásárolják fel a terítéket. Emellett a családi gazdaságban 25 Angus fajtájú szarvasmarha, 30–40 birka (köztük a Jákob birka, amely négyszarvú), 1–2 szamár, 1–2 kecske, lovacskák legelnek. Kétszáz sertés is van az állományban, duroc és mangalica fajták adják a szaporulatot. A háziállattartás olyan szinten megerősödött, hogy ezt már a nagyközönség is örömmel nézi meg. A vadfeldolgozó létesítését – mint már említettük – a 24 receptura ösztönözte. A feldolgozóüzemben a lőtt vadat dolgozzák fel. A vaddisznó mellett a fácánból, a vadkacsából is készítenek finom, különleges termékeket, amelyeket a hazai boltokban értékesítenek. Villányi Péter az egyik úttörő abból a szempontból, hogy a hazai fogyasztókat jó minőségű termékekkel lássák el. A vadhús óriási biznisz, a magyar vad viszont Európának jó üzlet, mert a vadhús több mint 90 százaléka a határon kívül talál vevőre. Péter viszont úgy gondolja, hogy a pörkölthús néven árusított vadhús nem növeli az egyébként is nagyon alacsony, egy főre jutó, éves vadhúsfogyasztást.

A feldolgozóból minőségi vadhús áru jut el a fogyasztókhoz, s ők az egyetlen gyártók, akik az Auchan áruházakba hetente szállítják a friss vadhúst. Mint elárulja, kis árréssel dolgoznak, viszont ugyanazt az árat kell fizetniük a lőtt vadért, mint amit külföldön jelentős profittal eladnak. Egy-egy vadnál alacsony a húskihozatal, átlagosan 50–60 százalék közötti az arány. Nagyon hiányzik a vadhúsnál a marketingtevékenység, jelentette ki a házigazda.

A Vadaspark a maga szerény eszközeivel próbálja ezt a magyar csodát bemutatni, az embereket közelebb vinni a természethez. Itt a 110 hektáron belül nincsenek ketrecek, karámok, kerítések, a vadak természetszerűen élnek, mint a természetben. Az elmúlt 15 év szeretetteljes gondoskodása folytán olyan kapcsolat alakult ki az állat és ember között, hogy megmutathatják a belső rejtett életmódjukat, amit viszont a szabad természetben nem tudnak megfigyelni.

 

Bíró Anikó Éva

MNVH Nógrád megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Főmenü – új gasztroműsor indul Széll Tamással és Anger Zsolttal

Karácsony másnapján indul a Főmenü, a Duna Televízió vadonatúj gasztroműsora. December 26-tól szombatonként 17 órától …