2020 május 27 - szerda

Szövetkezés Kisvejkén – A Danubia Frucht

Kisvejkét és környékét a kajszibarack kedvelői már régóta ismerhetik, hiszen sok helyen találkozhatunk az itt termett gyümölcsökkel. A szűkebb régióban, a Völgységben nagyjából 350-400 hektáron termesztik a sárgabarackot, kisebb családi vállalkozások, gazdák. Ez a termő felület évről – évre bővül.  Kiváló termőhelyi adottságok, a Dél-Dunántúli Dombvidék sajátos mikroklímája, tökéletes alapokat nyújtanak a gyümölcstermesztéshez. A termőhely kapacitása országos szinten is említésre méltó. Az értékesítés egyik fő csatornája a helyi termelők által 20 éve létrehozott, DANUBIA-FRUCHT Kisvejke Térségi Gyümölcsértékesítő Szövetkezet, mellyel kicsit közelebbről is megismerkedtünk. Fülöp Gábor, Elnök Úr vezetett körbe a feldolgozó üzemben, és mutatta be tevékenységüket szóban és számokban egyaránt.

Az összefogás igénye és szüksége a helyi gazdákban már a 90-es évek közepén megfogalmazódott. A rendszerváltás utáni kárpótlás során ugyanis, a helyi TSZ által 1989-ben telepített 60 hektáros barackos közel 100 család tulajdonába kerültek, így sok család lett egyik percről a másikra gyümölcsös gazda, tulajdonos.   A mindig változó és kihívásokkal bővelkedő piaci helyzet, a kereslet-kínálat, az árak folyamatos hullámzása arra sarkallta őket, hogy egy alulról szerveződő szövetkezeti szerveződéssel csökkentsék a kiszolgáltatottságukat. Ekkor alakult meg a DANUBIA-FRUCHT Kisvejke Térségi Gyümölcsértékesítő Szövetkezet, melynek jelenleg 42 tagja van, de körülbelül 70 család szállítja be a megtermett, kiváló minőségű gyümölcsöket.

Az első pályázatot is ez idő tájt sikerült elnyerniük, így megépülhetett az első közös épület, itt jelenleg is gyümölcsfeldolgozás folyik. Még két nagyobb ütemben voltak fejlesztések az üzemben: először 3 hűtő kamra került kialakításra, majd az utolsó támogatással nyerte el a mai formáját a hűtőház komplexuma. A telephelyen egyébként szimbiózisban működnek a BALATON-KER-TÉSZ Zöldség és Gyümölcstermék Értékesítő Szövetkezettel, a Völgység Kincse Szociális Szövetkezettel, támogatva egymás munkáját és kihasználva az összefogás adta lehetőségeket.

Számokban a Szövetkezet működése a következőkben foglalható össze. 2017-ban több mint 1000 tonna kajszibarack került felvásárlásra a gazdáktól, ezt a szövetkezet feldolgozta és bel-illetve külpiacokon továbbértékesítette. A kajszin kívül 100 tonna szilva, 100-150 tonna meggy és 250-300 tonna alma, fordul meg egy évben a hűtőházban. A gyümölcs eladásán, és a gyümölcslégyártás mellett fontos kiemelni, hogy részt vesznek az Iskolagyümölcs Programban. Tolna megye iskoláinak kétharmadát, nagyjából 7500 gyermeket látnak el hetente 2 gyümölccsel és egy tasakos gyümölcslével.  A szövetkezet nagyjából a környék kajszi termelésének a 20%-át tudja felvásárolni.  Fontos árstabilizáló szerepe is van a Szövetkezeti felvásárlásnak, ezzel a biztos ponttal részben koordinálhatóvá válik környéken működő kisebb-nagyobb felvásárlók – kereskedők tevékenysége. Terveik között szerepel, hogy a jelenlegi feldolgozó kapacitásukat legalább a duplájára emeljék. Ehhez egy új, nagyobb csarnok építése elengedhetetlen. A jelenleg rendelkezésre álló válogató tér már szűkös, nem fér el benne egy megfelelő kapacitású válogatógép. A szövetkezet vezetése ezért folyamatosan pályázati és egyéb források bevonásán gondolkodik.  Mivel Kisvejkén az egyik legnagyobb foglalkoztató a szövetkezeti hűtőház, ezért a kapacitás bővítése már nem csak a szövetkezeti, hanem települési érdek is. A több gyümölcs feldolgozásából származó jövedelemből további fejlesztéseket és beruházásokat is eredményezhetne. Ha tudják fokozni a gyümölcs feldolgozottságát, a nagyobb hozzáadott értékkel nagyobb értéket lehet teremteni, ami újabb munkahelyeket tudna teremteni helyben. Az ilyen típusú munkahelyek elősegítik a vidék lakosságmegtartó erejét, erősödnek a helyi közösségek, fokozódik a gazdasági stabilitás, jótékony hatással van a közbiztonságra is.

Az étkezési exportra előállított termékeik nagysága a 2017-es évben is több száz tonna volt. Ezen nagyon magas minőségű termékeket külkereskedelmi partnereken keresztül Németországba, Szlovéniába és Ausztriába is értékesítik, de már többször szállítottak Skandináviába és a Baltikumba is. A lehetőségeket tekintve azonban a mostani volument a többszörösére is tudnák emelni, hiszen az alapanyag a gyümölcs adott. A megfelelő kapacitású feldolgozás erőforrásokkal, infrastruktúrával. Ez pedig mindenkinek megéri.

Igény és lehetőség a kisvejkei gazdák részéről a meglévő fagyasztási kapacitások továbbfejlesztése, hiszen a piaci lehetőségek az elmúlt 20 év tevékenysége során megteremtődtek, adottak. Fontos megjegyezni, hogy egy ilyen tevékenységet gazdaságosan működtetni csak megfelelő üzemméretben szabad elindítani, ehhez bővítés szükséges. Összegezve: az alapok adottak, a fejlesztési elképzelések is megvannak már csak a megfelelő forrásra, finanszírozásra kell megoldást találniuk a gazdáknak. Immár kialakult hagyomány, hogy a kisvejkei gazdák szakmailag is rendszeresen képzik-fejlesztik önmagukat. Rendszeresek és hagyományosnak mondhatók a téli gazdaestek, amely során minden a gyümölcstermesztés technológiáját érintő témát rendszeresen újabb és újabb megközelítésből feldolgoznak, kikérik a hazai szakma véleményét, tanácsát. Az estek témái a fajtaválasztástól, a növényvédelmen és talajerő gazdálkodáson túl, a gyümölcsszedés megfelelő technikája mellett, az export szemléletű és minőségű gyümölcsválogatásig terjed. A gazdák nagy része tagja a Global GAP minőségbiztosítási rendszernek, 2018-tól ezt a szövetkezet az összes tagjára ki szeretné terjeszteni.

A szakmai fejlődés és szemléletmód váltáshoz elengedhetetlenek a külföldi szakmai tanulmányutak, itt új módszerekkel, technikákkal is lehet találkozni. A gazdák az elmúlt években többször voltak Olaszországban, Görögországban, Svájcban, Franciaországban.  A külföldi kapcsolatok nemcsak a szakmai utakra korlátozódnak, több olasz faiskolával van aktív kapcsolat, innen kerülnek a gyümölcsfák beszerzésre. Több, elsősorban francia fajtatulajdonossal is kapcsolatuk van, ezáltal a legújabb-legmodernebb fajták teljes köre elérhető számukra. Az egyikőjük például speciális licensz díjkedvezményt ad a Danubia-Frucht termelőinek ezzel elősegítve, hogy a fajtáit a helyi termelők előtérbe helyezzék.

A fenti összefoglalóból is kitűnik, – bár csak néhány pillanatfelvételt tudtunk készíteni a Danubia-Frucht szövetkezet életéből -, Kisvejkén és környékén egy példa értékű összefogás valósult meg az elmúlt évtizedekben. A gazdálkodó közösség talált magának egy olyan közös célt, amiért össze tudtak fogni, a mezőgazdaság egy speciális területén a gyümölcstermesztésben értek el így sikereket, amit a hazai és nemzetközi szakma is ismer, elismer. De mit sem érne az ismertség vevők nélkül. A piac is elismeri az eredményeket és a minőséget, hiszen évről-évre nő a kifejezetten ebből a Völgység régiójából származó árualap, amiből perspektívát, jövőképet lehet mutatni a fiatal, új nemzedéknek. A hagyomány és a múlt megfelelő alapot biztosít a jövő építéséhez, ebben hisz és erre alapoz a Danubia-Frucht vezetése is. Hiszik, hogy ez a világra nyitott közösség a komplex szakmai koncepciójára és tapasztalataira alapozva további lehetőségeket kap a jövőtől, melynek konkrét infrastrukturális megvalósulásai is lesznek.  Sok sikert kívánunk nekik és várjuk a további fejlesztéseket, fejleményeket, lehetőség szerint 2018 nyarán újra meglátogatjuk őket és egy kis betekintést nyújtunk a kajszi szezonba az olvasónak.

 

Kieszné Huszár Dóra

MNVH Tolna megyei területi felelős

 

Következő Előző
Következő Előző

 

Share Button

Olvasson tovább

Új, ingyenes portál köti össze a mezőgazdasági termelőket a vevőkkel

A piaci kereslet és kínálat összekapcsolása érdekében az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. …