2018 január 24 - szerda

A láthatatlan madárfotós

Különleges élményben volt részem, amikor is meglátogattam, Máté Bence, világhírű természetes fotós tanyáját. Bencével a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatban végzett munkám kapcsán kerültünk kapcsolatba és azóta terveztem, hogy a saját világában is felkeresem, annak érdekében, hogy érzékeltetni tudjam, a természetfotós munkájának hátterét, és mint Csongrád megyei mintát bemutatva ráirányítsam a figyelmet tevékenységére.

Máté Bence szerencsésnek érzi magát, mert gyermekként, fiatalként lehetőséget kapott arra, hogy azzal foglalkozhasson, ami a legjobban érdekli, ezért már egészen fiatalon járta szűkebb hazája Pusztaszer és környékének természetes élőhelyeit, felfedezte mindazokat a természeti értékeket, melyeket a legtöbben nem is ismerünk, pedig közvetlen környezetükben élünk. Ekkor kezdődött természetfotós karrierje.

A természetfotózással kapcsolatban elért eredményeit felsorolni is nehéz lenne, de a legfontosabb, hogy Magyarországon az ifjúsági kategóriában 5 (2000-2004 között), felnőtt kategóriában (2006-2017 között), 6 alkalommal nyerte el, az Év természetfotósa díjat, illetve elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, „Az év természetfotósa 2010” (Wildlife Photographer of the Year) címet. Jelenleg a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen eddigi induló, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott.

Annak ellenére, hogy a világ számos országában járt, számtalan lehetőség nyílt meg előtte, mégis szűkebb hazáját választotta és itt alakította ki, a les fotózás „magasiskoláját”. Vállalkozást hozott létre, mellyel meghonosította Magyarországon, illetve Csongrád megyében azt a fajta természetfotós turizmust, mely a saját maga által tervezett és felépített, a természeti környezetbe simuló lesek létrehozásával hozott létre. Az állatokat saját természeti környezetükben lehet megfigyelni és fotózni. A lesek exkluzív kialakításúak, különleges helyek, ahol hosszú órákon vagy napokon át dolgozhatnak a fotósok. A les építést, azóta számos országban, illetve földrészen megvalósította, többek között Costa Ricában, Brazíliában és Dél-Afrikában. Látogatásom alkalmával is voltak vendégei, akik az éjszakai órákban, a vidrák életébe tekinthettek be, és valószínűleg remek fotók készültek.

Máté Bence természetfotós tevékenységének legfontosabb célkitűzése, hogy megismertesse Magyarország természeti értékeit, és ez által felhívja a figyelmet a hazánkban élő állatfajok megvédésre. Az idei évben tervezi elindítani, a „Fajbook” nevű portált, ahová a regisztráltak, mintegy 800 állatfaj fotóit tölthetik majd fel, így egy verseny részesei is válnak. Ezzel azt szeretné elérni, hogy minél többen menjenek ki a természetbe, fedezzék fel környezetüket. Bízik abban, hogy sok gyermeket és osztályközösséget tud majd motiválni arra, hogy szabadidejük egy részét a természetben töltve, fotókat készítsenek, ismerjék meg a körülöttük élő állatok szokásait, életmódját. Mindezzel, természeti környezetükkel kapcsolatosan, nagyobb felelősség vállalására is ösztönzi a fotósokat.

Számtalan terve van a jövőre nézve. Többek között, olyan bemutató központok létrehozása a célja, amelyek „fordított állatkertként” működnének, a már létrehozott fotó lesek mintájára. Az emberek ülnének be egy zárt helyre, egy kisebb terembe, ahonnan természetes környezetükben tudnák megfigyelni a helyileg honos állatfajokat.

Rövid találkozásunk, igazi feltöltődés volt a számomra. Bízom benne, hogy Máté Bence, a célkitűzései, és tervei többségét a jövőben megvalósítja, melyekkel hozzájárul ahhoz, hogy sokkal jobban megbecsüljük természeti környezetünket és még meglévő értékeinket.

Benkő Zsolt

MNVH Csongrád megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

Olvasson tovább

A népi hagyományok átadása a Mítosz Mesegalériában

A hagyományőrzés és a népművelés, valamint ezen ismeretek átadása fontos része a legtöbb vidéki térségnek. …