2019 február 20 - szerda

A láthatatlan madárfotós

Különleges élményben volt részem, amikor is meglátogattam, Máté Bence, világhírű természetes fotós tanyáját. Bencével a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatban végzett munkám kapcsán kerültünk kapcsolatba és azóta terveztem, hogy a saját világában is felkeresem, annak érdekében, hogy érzékeltetni tudjam, a természetfotós munkájának hátterét, és mint Csongrád megyei mintát bemutatva ráirányítsam a figyelmet tevékenységére.

Máté Bence szerencsésnek érzi magát, mert gyermekként, fiatalként lehetőséget kapott arra, hogy azzal foglalkozhasson, ami a legjobban érdekli, ezért már egészen fiatalon járta szűkebb hazája Pusztaszer és környékének természetes élőhelyeit, felfedezte mindazokat a természeti értékeket, melyeket a legtöbben nem is ismerünk, pedig közvetlen környezetükben élünk. Ekkor kezdődött természetfotós karrierje.

A természetfotózással kapcsolatban elért eredményeit felsorolni is nehéz lenne, de a legfontosabb, hogy Magyarországon az ifjúsági kategóriában 5 (2000-2004 között), felnőtt kategóriában (2006-2017 között), 6 alkalommal nyerte el, az Év természetfotósa díjat, illetve elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, „Az év természetfotósa 2010” (Wildlife Photographer of the Year) címet. Jelenleg a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen eddigi induló, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott.

Annak ellenére, hogy a világ számos országában járt, számtalan lehetőség nyílt meg előtte, mégis szűkebb hazáját választotta és itt alakította ki, a les fotózás „magasiskoláját”. Vállalkozást hozott létre, mellyel meghonosította Magyarországon, illetve Csongrád megyében azt a fajta természetfotós turizmust, mely a saját maga által tervezett és felépített, a természeti környezetbe simuló lesek létrehozásával hozott létre. Az állatokat saját természeti környezetükben lehet megfigyelni és fotózni. A lesek exkluzív kialakításúak, különleges helyek, ahol hosszú órákon vagy napokon át dolgozhatnak a fotósok. A les építést, azóta számos országban, illetve földrészen megvalósította, többek között Costa Ricában, Brazíliában és Dél-Afrikában. Látogatásom alkalmával is voltak vendégei, akik az éjszakai órákban, a vidrák életébe tekinthettek be, és valószínűleg remek fotók készültek.

Máté Bence természetfotós tevékenységének legfontosabb célkitűzése, hogy megismertesse Magyarország természeti értékeit, és ez által felhívja a figyelmet a hazánkban élő állatfajok megvédésre. Az idei évben tervezi elindítani, a „Fajbook” nevű portált, ahová a regisztráltak, mintegy 800 állatfaj fotóit tölthetik majd fel, így egy verseny részesei is válnak. Ezzel azt szeretné elérni, hogy minél többen menjenek ki a természetbe, fedezzék fel környezetüket. Bízik abban, hogy sok gyermeket és osztályközösséget tud majd motiválni arra, hogy szabadidejük egy részét a természetben töltve, fotókat készítsenek, ismerjék meg a körülöttük élő állatok szokásait, életmódját. Mindezzel, természeti környezetükkel kapcsolatosan, nagyobb felelősség vállalására is ösztönzi a fotósokat.

Számtalan terve van a jövőre nézve. Többek között, olyan bemutató központok létrehozása a célja, amelyek „fordított állatkertként” működnének, a már létrehozott fotó lesek mintájára. Az emberek ülnének be egy zárt helyre, egy kisebb terembe, ahonnan természetes környezetükben tudnák megfigyelni a helyileg honos állatfajokat.

Rövid találkozásunk, igazi feltöltődés volt a számomra. Bízom benne, hogy Máté Bence, a célkitűzései, és tervei többségét a jövőben megvalósítja, melyekkel hozzájárul ahhoz, hogy sokkal jobban megbecsüljük természeti környezetünket és még meglévő értékeinket.

Benkő Zsolt

MNVH Csongrád megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

Olvasson tovább

Hungarikum kiállítás a Homokhátság értékeinek bemutatására

  A Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete „Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása” címmel …