2019 február 20 - szerda

Egy falu, ahol csak a bor lakik, de Ön mindig szívesen látott vendég – Hajós – Pincefalu

A Hajós-Bajai borvidék a Duna-Tisza között található a Duna bal partján, délről Szerbia által határolva. A központ Baja, távolsága Szekszárdtól 20 km, Pécstől 60 km, Kalocsától 40 km, Kecskeméttől és Szegedtől 100 km, Budapesttől 160 km. Természetes tájai a Duna menti síkság déli része, a Bácskai homokhát, valamint a Bácskai lösztábla északi része. A Duna borrégióhoz tartozó, 12 településből álló Hajós-Bajai borvidék szubmediterrán éghajlatának, löszös, humuszos-homok talajadottságainak köszönhetően számos kiváló minőségű, hungarikumnak számító borfajta hazája. A Kincses Bácskaként emlegetett soknemzetiségű tájegység fehérborokban és vörösborokban egyaránt gazdag.

A Hajós-Bajai borvidéken található Hajós Magyarország déli részén, Kalocsától 20 km-re fekszik, mely az év bármely szakában kellemes kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak. Lakói 85%-ban svábok.

A település neve már a török hódoltság előtti időkből ismert. A régi hagyományok szerint a legelső lakók hajóval érkeztek. Azonban annyira magával ragadta őket az alföldi táj szépsége, a sík vidék, hogy nem is eveztek tovább, hanem lehorgonyoztak. Kipakolták szerény javaikat, és letelepedtek, hogy békés otthont teremthessenek maguknak. Ám közbeszólt a történelem, hazánkat megszállta a török sereg. Ahol megjelentek, mindenütt kárt okoztak, félelemben tartották az egész lakosságot. Az egykori letelepedőknek fedelet és egyben biztonságot nyújtó Hajós is a céltalan pusztítások, rombolások áldozatává vált. A török uralom után, a kalocsai érsek, Gróf Csáki Imre dolgos sváb családokat telepített be Németországból az elnéptelenedett faluba. Az ideérkezők kihasználták az “új haza” adta lehetőségeket. Egy 1700-as évek elejéről származó okirat szerint az első években jelentős adókedvezménnyel ösztönözte az új lakókat a szőlőtermesztésre. A gondos munkának és a szorgalmas kezeknek köszönhetően alakult ki a kis község messze földön ismert szőlő- és borkultúrája, melynek napjainkban is nagy hagyománya van, melyet évszázadok óta nemzedékrőlnemzedékre, apáról-fiúra örökítenek. A hosszú éveken át tartó kitartás végül meghozta gyümölcsét!

A falutól kb. 3 km-re, a Duna menti löszhátra szőlőt telepítettek, az alatta húzódó löszpartba borospincéket vájtak. A többnyire boltíves, téglával kirakott pincék átlagosan 20-50 méter hosszúak, a hőmérsékletük évszaktól függetlenül 10-14 Celsius-fok, ezért kiváló borok érlelődnek bennük. Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja 24 utcából és több mint 1200 pincéből, fehérre meszelt présházból áll. Hangulatos utcáiban sétálva lehetőség van pincelátogatásra és a pincében érlelődő borok kóstolására.

A régi szép időkben csak a férfiak mehettek ki a pincékhez, nőket csak akkor fogadtak, ha szüretelni, vagy éppen takarítani kellett. A férfiak, hogy sűrűbben látogathassák a pincéket kitalálták, hogy a krumplit bizony a kellemesen hűvös pincében kell tárolni, különben nem lesz meg a jellegzetes zamata! Ma már a nők szabadon járhatnak-kelhetnek a pincék között, bár még így sem látni őket olyan sűrűn.

A számos pincetulajdonos közül Kovács Róbert, a Kovács Borház vezetője például saját ültetvényről szedett szőlőből készíti a borokat. Mintegy 35 ha ültetvényen gazdálkodik. Vidékfejlesztési pályázat keretében mintaprojektet valósított meg azzal, hogy a 2 hektáros udvarán hungarikum szőlőskertet hozott létre, melyben 42 magyar szőlőfajtát telepített fajtánként 15 tőkével. Kovács Róbert elmondta, hogy Magyarországon ma 151 fajtát termesztenek, melyek ősi, illetve már új nemesítésű fajták. Vidékfejlesztési pályázattal a vállalkozása tevékenységi körét sikerült kibővítenie 2012-ben. A borgasztronómia mellett immár szálláshely szolgáltatásokat is nyújtanak.

A Hajósi Pincefalu a népi építészet egyedülálló ékköve. A település egész évben változatos programokkal, rendezvényekkel és eseményekkel várja látogatóit. A település őrzi a sváb népi hagyományokat. Ünnepi alkalmakkor egy egész falu csodálja meg a helyi néptánc együttes ügyes lábú néptáncosainak műsorát, egy emberként hallgatják végig fúvós együttesük előadásait. A kisgyermekek népi gyermekjátékok révén ismerkednek meg a sváb kultúra hagyományaival.

A hajósi pincesor azonban nemcsak látványosságával, hanem kiváló minőségű boraival is ezrével vonzza a magyar és külföldi vendégeket.

Évekkel ezelőtt néhány hajósi fiatal, átvéve szülei, nagyszülei mesterségét belekezdett a borkészítésbe. Ők a Pincefalu értékeinek, hagyományainak megőrzésére szövetkeztek. A VINTEGRO Pinceszövetség célja, hogy bemutassa a Hajósi Pincefalu kiemelkedő szépségét és az itt készített borok bámulatosan gazdag ízvilágát a helyi gasztronómia sokszínűségével kiegészítve. A Pinceszövetséget 2012-ben alapították.

„Kacskaringós utak mellett sorakozó apró fehér présházak, idős bácsikák a fa alatt. Virág illat, könnyű szellő, játékos fények. Nyugalom. Békesség. Elképesztő ez a hely. Amióta itt vagyok, azon rágódom, hogyan kürtölhetném világgá ezt a csodát. Vagy inkább tartsam magamban – ha nyugalomra, békére, varázslatra vágyom, mindig visszajöhessek ide?”

365-ből 6 olyan nap van az évben, amikor a Hajósi Pincefalu utcái felpezsdülnek. Megtelik mosolygós emberekkel, élettel, élménnyel, zeneszóval, nevetéssel, a friss ételek illatával.

  1.  Tavaszi Pincenyitogató – Hajósi bor- és gasztronómiai fesztivál
  2. Orbán-napi Borünnep
  3. Fröccsözön
  4. Szüreti forgatag
  5. Halloween – Tökös Újborkostoló
  6. Adventi Nyitott Pince Napok

A pincefaluhoz köthető Hajós népünnepélye is, a sok ezer fős tömeget vonzó Orbán-napi Borünnep. Minden év májusának utolsó hétvégéjén a térség és az ország minden szegletéből érkeznek ide a látogatók, Hajós lakossága pedig mondhatni kiköltözik a pincefaluba. Együtt tisztelegnek a borászok védőszentje, Szent Orbán előtt és emelik poharaikat a majd 300 éve ideérkezett első szőlőtermesztők egészségére.

Hajós pincefalujában hagyománnyá nőtte ki magát a Nyitott Pince Napok eseménysorozat, aminek keretében rendszeresen sok-sok bortermelő mutatja meg borait az egyre lelkesebb és kíváncsibb érdeklődőknek.

A fröccsnek is kijár az ünneplés! Ezt továbbra is így gondolja a fiatal hajósi borászokat tömörítő VINTEGRO Pinceszövetség, ezért az egynapos Fröccsözön fesztiválon a frissítő fröccsök mellé faszénen sült grillételeket, borkorcsolyákat, házi szörpöket és házi csokikat is kínálnak az apró utcai standokon, a csodaszép pincefalu fő utcáján.

Ajánlom figyelmükbe Czifra Péter Pincefalu ahogy én látom című kisfilmjét, amely az alábbi elérhetőségen tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=5N4R1hTzkz8

Tóth Márta

MNVH Bács-Kiskun megyei területi felelős

Következő Előző
00
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hungarikum kiállítás a Homokhátság értékeinek bemutatására

  A Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete „Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása” címmel …