2019 szeptember 20 - péntek

Új taggal bővült az MNVH Elnöksége

Évindító, kiterjesztett Elnökségi ülést tartott a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), amelynek keretében a résztvevő elnökségi és tanács tagok, valamint a területi felelősök is részletes beszámolót kaptak az Állandó Titkárság előadásában a Hálózat 2017. évi tevékenységről, az idei évben előttük álló feladatokról, s amelynek keretében továbbá bemutatásra került az Elnökség új tagja, dr. Alvincz József.

Az ülést Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg és elmondta, hogy az MNVH-ra idén sokkal nagyobb figyelem hárul, ugyanis a Vidékfejlesztési Program keretében zajlik a pályázatok megvalósítása, így nagy felelőssége van a Hálózatnak abban, hogy a mintaértékű jó gyakorlatok becsatornázása, lehetőség szerinti finanszírozásra és népszerűsítése megvalósuljon.

Bemutatkozott az Elnökség új tagja, dr. Alvincz József is, aki elmondta, hogy a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett okleveles agrármérnöki-, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen posztgraduális képzés keretében közgazdasági szakokleveles mérnök-közgazdász diplomát. Egyetemi doktori címet a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte 1985-ben. A Vidékfejlesztési Minisztériumban 2010-től tevékenykedett, mint politikai főtanácsadó. 2013 augusztusától a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatója, 2014-től egyetemi tanár, jelenleg pedig nyugdíjas, ennek ellenére azonban fontosnak tartja, hogy továbbra is aktív résztvevője legyen a vidékfejlesztésnek.

A tanácskozás következő napirendi pontjaként az Állandó Titkárság munkatársa által ismertetésre kerültek az MNVH Európai Innovációs Partnerség (EIP) támogató egysége által elért eredmények. Ilyen többek között, hogy létrejött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrárgazdasági Kutató Intézet és nem utolsó sorban az MNVH közreműködésével az EIP-AGRI célokat támogató Magyarországi Hálózat. A 2017. szeptember 19-24. között megrendezésre kerülő OMÉK keretében több együttműködési megállapodás is született, többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, az Agrárgazdasági Kutató Intézettel, a Magyar Urbanisztikai Társasággal és a Román LEADER Szövetséggel. A megállapodásban rögzítetteknek megfelelően biztosítjuk egymás felé az információáramlást, rendezvényeinkről, aktuális vidékfejlesztést, élelmiszergazdaságot érintő aktualitásokról kölcsönösen tájékoztatjuk egymást, lehetőséget biztosítunk rendezvényeinken a közös fellépésre, terjesztjük egymás kiadványait. Jövőbeli célként fogalmazódott meg további együttműködések generálása az EIP célok elérése érdekében.

Az MNVH natúrpark támogató egységhez kapcsolódóan a résztvevők megtudhatták, hogy a területi felelősök még 2017. júliusában felmérték a megyéjükben található natúrparkokat, natúrpark kezdeményezéseket, felvették a kapcsolatot velük és felajánlották segítségüket az esetleges kérdések, problémák megoldásában. Az idei évben célunk a natúrparkok láthatóságának növelése és a hazai natúrparki mozgalom eredményeinek népszerűsítése.

A területi felelősök előző évi tevékenységét illetően megtudhattuk, hogy továbbra is folyamatosan az információs pontok működtetése a Széchenyi Programiroda által biztosított megyei irodákban. A megyei sajtókapcsolatok ápolásával elősegítették az információk áramlását, kapcsolatot tartottak a Hálózati tagokkal és aktívan hozzájárultak a tagság bővüléséhez.

Az előttünk álló év vonatkozásában fontos célként fogalmazódott meg többek között egy információs anyag összeállítása, a honlap fejlesztés, jó gyakorlat kézikönyv elkészítése, valamint egy projektötleti felhívás meghirdetése.

Következő Előző

[/caption]

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Székesfehérvári Királyi Napok – Népművészeti Fesztivál

Gazdag program várta augusztus 20-án a fehérvári belvárosban a vendégeket. A Népművészeti fesztiválon öt néptáncos …