2020 május 30 - szombat

Novemberi hírlevél

Kedves Olvasónk!

Közeleg az év vége, lassan eljön a számvetés ideje, de addig is van még egy kis időnk, hogy töretlen lendülettel dolgozzunk tovább Hálózatunk céljainak megvalósításáért! 

A mozgalmas november hónap lezárásaként örömmel emlékezünk vissza a Veszprémben immáron negyedik alkalommal megrendezett Bakony Expóra. Területi felelőseink a rendezvény valamennyi napján saját standdal várták a Vidékfejlesztési Program és vidékfejlesztés iránt érdeklődőket és adtak tájékoztatást a legfrissebb információkról.

A „VI. Gödöllői Állattenyésztési Tudományos Napok” nemzetközi konferencián az MNVH szekcióban kollégáink ismertették a Vidékfejlesztési Program aktualitásait, a LEADER programot, valamint a Rövid Ellátási Lánc legfontosabb tudnivalóit. A konferencián ezen kívül a haszon- és hobbiállat tenyésztéshez kapcsolódó szakterületekről hallhattak színvonalas szakmai előadásokat az érdeklődők. A hónap legfontosabb eseményeiről www.mnvh.eu honlapunkon, illetve saját facebook oldalunkon további részleteket találhat.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a Miniszterelnökség újabb két pályázati felhívás megjelentését tervezi, ezek társadalmi egyeztetése jelenleg is zajlik. Pályázati híreinkben a legújabb felhívásokról, valamint a módosításokról is bővebb információkat olvashat.

A hűvösebb idő ellenére számos programlehetőség közül válogathatnak a decemberben megrendezésre kerülő vidéki rendezvényekből, amelyek közül összeszedtünk egy csokorra valót program ajánlónkban.

Mindehhez jó böngészést és kellemes időtöltést kívánunk!

Üdvözlettel, az MNVH csapata

Novemberi híreink

Szakmai tanulmányúton vettek részt területi felelőseink

 

A Hat megye területi felelőse látogatta meg a Tolna megyei Báta települést. A szakmai tanulmányút célja többes volt: egyrészt bemutatni egy településen belül a népi-, ipari- és környezeti értékek védelmét szolgáló példákat. Másrészt a vallásturizmusban rejlő lehetőségek beruházási támogatásainak megismerése, melyekre más megyékből is példát hoztak a kollégák. Végül fontos volt a kollégák különböző specializációjának kiaknázása is.

Örömünnep Csikvándon – megoldódott a szennyvíz kérdés

  A Ünnepnapként kerül be Csikvánd naptárába 2017. november 17-e, a településen 19 év munkája után megoldódik a legnagyobb probléma, a települési szennyvíz kezelése. A település sikeres pályázatot nyújtott be a Vidékfejlesztési Program: Vidéki térségek falvainak megújítására- egyedi szennyvízkezelés című pályázati felhívásra. A település környezeti minőségének javítását, és az infrastruktúra fejlesztése céljából, kommunális szennyvizeinek gyűjtését, tisztítását és elhelyezését az adott ingatlanon egyedi házi szennyvíztisztító kisberendezések telepítésével kívánja megvalósítani. A keletkező tisztított szennyvizet helyben tervezi elszikkasztani.

Ügyfélbarát módosításokkal segíti a tanyás térségek fejlesztését a Miniszterelnökség

 

A tanyás térségekben élőket érintő ügyfélbarát módosításcsomagról döntött a Miniszterelnökség, melynek köszönhetően a tanyán élők még nagyobb arányban részesülhetnek a Vidékfejlesztési Program tanyafejlesztési forrásából.  A Vidékfejlesztési Program keretében jelenleg is pályázható az a több mint 8 milliárd forint keretösszegű felhívás, amely azon tanyák infrastrukturális ellátottságának fejlesztését kívánja előmozdítani, amelyek villamos energia, illetve vízellátási rendszere, vagy szennyvíz kezelése nem a mai kornak megfelelő.  A felhívás keretében a tanyán élő természetes személyek maximum 6,2 millió forint, míg az önkormányzatok legfeljebb 50 millió forint támogatást nyerhetnek el.

Megjelentek a Leader Helyi Akciócsoportok első vidékfejlesztési pályázatai

Szőlősardón mintegy százan élnek, s köszönhetően egy fiatal házaspárnak, Szabados Vivien Biankának és Szabados Andornak, hamarosan nemcsak arról lesz híres, hogy remek kecskesajtot készítenek ott, hanem arról, hogy több kecske sétál a dombok között, mint ahány lélekszámú a település.

Az európai LEADER szövetség kongresszusán jártunk

 

November 25-én az észt Laulasmaa-bán tartotta Tisztújító Közgyűlését az ELARD, mely során a küldöttek értékelték az ELARD 2016-2017 tevékenységét és a tagországoknak is lehetősége nyílott bemutatni tevékenységüket.

A Közgyűlés legfontosabb feladata az új elnök és alelnökök valamint a tanács megválasztása volt. A küldöttek megtárgyalták és megszavazták a leköszönő Elnökség beszámolóját, új tagok és támogató szervezetek felvételét és egyes országok tagságának törlését. Új elnöknek, a 2018-2019 időszakra, Maria João Botelho-t szavazták meg a jelenlévők, aki szoros versenyben nyert a francia LEADER elnökkel, Thibaut Guignard-al szemben.

 

Pályázati hírek

Társadalmi egyeztetésen a „Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása” című felhívás tervezete

Elindult a „Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása” című (VP5-4.1.6-4.2.3-17 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2017. november 19-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Társadalmi egyeztetésen a „Borszőlőültetvény telepítés támogatása” című felhívás tervezete

Elindult a „Borszőlőültetvény telepítés támogatása” című (VP2-4.1.3.6-17 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2017. november 19-ig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Módosult „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” című felhívás dokumentációja

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” című (VP3-14.1.1-16 kódszámú) felhívás. Felhívjuk a Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai a 3.4.1. Műszaki–szakmai tartalommal kapcsolatos elvárások fejezet, a XII. Jogkövetkezmények fejezetet érintik, valamint a Felhívással összhangban a Támogatói Okirat is módosításra került.

Módosult a „Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás” című felhívás dokumentációja

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás” című (VP1-2.1.1-2.1.2-17 kódszámú) felhívás és annak mellékletei. Felhívjuk a Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai többek között a 3.1.2.1. pont, a 3.2. pont, valamint a felhívás 3.4.1.1. Műszaki és szakmai elvárások fejezetét is érinti.

Módosult a „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című felhívás dokumentációja

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című (VP6-7.2.1.4-17 kódszámú) felhívás. Felhívjuk a Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai a 3.4.1.1 Műszaki és szakmai elvárások fejezetet, a 4.4.2. Kiválasztási kritériumok fejezetet, az 5.3 A támogatás mértéke fejezetet, az 5.5 Az elszámolható költségek körét, valamint a 6.1. A támogatási kérelem elkészítése során csatolandó mellékletek listája fejezet érintik.

Program ajánló

X. Adventi Forgatag és helyi termék vásár

 

Advent második hétvégéjén, azaz 2017. december 1. napján ismét szeretettel várják a helyi és térségi lakosokat az ünnepi készülődés jegyében megrendezésre kerülő adventi vásárra. Illatozó forralt bor, sült gesztenye, karácsonyi díszek, betlehem és karácsonyi koncertek teremtik meg az ünnep hangulatát. A gyerekeket Mikulás műsorral örvendeztetik meg. A vásáron helyi kézműves portékát kínálnak, és a LEADER közösség több termelője is árusítani fog.

Keceli Flora Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállítás

  Kecelen 2017. december 1-3. között ismét megrendezik a FLORA Virágfesztivált és társrendezvényét, a Keceli Országos Fazekas Kiállítást. A rendezvényre az ország minden tájáról érkeznek virágkötők, virágtermelők, fazekas- és népi mesterek, hogy virágkölteményeikkel és nívós munkáikkal bemutatkozzanak a nagyközönség előtt. Kötészeti bemutatók, fazekas kiállítás, képzőművészeti vásár, mesterségek bemutatója, cserépvásár, játszóház, kisállat kiállítás, borkóstoló, pálinkakóstoló, virág és dísznövényvásár, ajándékvásár várja a Flora Virágfesztiválra és a Keceli Országos Fazekas Kiállításra látogatókat.

VI. Zempléni Disznótoros és Adventi Vásár

  A rendezvény célja az ünnepkörhöz kapcsolódó népszokások felelevenítése, a karácsonyi asztal ünnepi hangulatát idéző helyi termékek népszerűsítése, valamit az ilyenkor szokásos disznóvágás hagyományainak bemutatása. A 2017. december 2. napján, Mikóházán megrendezésre kerülő Adventi Vásáron lehetőség lesz a karácsonyi ajándékok beszerzésére is. Emellett (Vad)kolbásztöltő versenyt is szerveznek, melyre 5 fős csapatok jelentkezését várják. A rendezvény ideje alatt vadászati trófea és vadászkép kiállítás, élő zenekar, karácsonyi meglepetésműsorok is megtekinthetők lesznek. A programon folyamatosan lehetőséget biztosítanak a helyben készített ételek kóstolására, illetve forralt bor/ tea fogyasztására.

Magyarok Karácsonya

  2017. december 15-én ismét ünnepelni hívnak minden magyart a nemzet karácsonyfája alá Ópusztaszerre. A Magyarok Karácsonya a Magyar Nemzet jelképes, közös karácsonya. A rendezvény évről évre olyan üzenetet, felhívást, kérést fogalmaz meg, amely minden magyarhoz szól és segíti a nemzeti egység megteremtését. Az adventi időszak jó alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet az egymás iránti felelősségérzet fontosságára. Hiteles egyházi, közéleti szereplők, előadóművészek segítségével üzenünk Ópusztaszerről honfitársainknak.

Visegrádi Adventi kézműves vásár

  Adventi kézműves vásár Visegrádon a Palotaházban 2017. december 16-17. között. A Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület szeretettel vár mindenkit adventi kézműves vásárára. A vásáron helyi és környékbeli kézművesek portékája mellett, színes programokkal, kézműves foglalkozásokkal várjuk a kicsiket és nagyokat. A vásárlás mellett lehetőség van karácsonyfa- és asztaldíszek, karácsonyi ajándékok készítésére.

Vidám Szilveszteri Futás, utcai futóverseny

  A Melitta Szabadidő Sportegyesület 1987-ben alakult azzal a céllal, hogy a Pécsett és vonzáskörzetében élő emberek számára szabadidős sportrendezvények szervezésével lehetőséget biztosítson a rendszeres sportolásra. A sok érdeklődőt vonzó futó-, kerékpár- túra- és egyéb sportrendezvényeiken a szervezést, technikai feladatokat, menedzselést igyekeznek minél magasabb színvonalon megvalósítani. A Melitta Szabadidő Sportegyesület idén is – immár 30. alkalommal – megrendezi szilveszter délelőttjén a hagyományos belvárosi futóversenyét. A verseny célja a futás népszerűsítése, a versenyszerűen sportolók és amatőr sportolók verseny-lehetőségének bővítése. Lehetőség az év utolsó délelőttjének sportos és vidám eltöltésére.
 
Share Button

Olvasson tovább

2018 – Októberi hírlevél

Kedves Olvasónk! Az év legszínesebb évszakához érkeztünk, azonban nem csak az ősz színpompás és változatos, …