2023 január 27 - péntek

Decemberi hírlevél

Kedves Olvasónk!
Rendhagyó módon most kicsit korábban jelentkezünk hírlevelünkkel, de igyekszünk így is minden fontos információt megosztani Önnel december hónap legfontosabb híreiről.Kezdjük is rögtön szakmai rendezvényeinkkel, hiszen területi felelőseink az elmúlt időszakban is számtalan előadást tartottak a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadóival együtt, melyek elsődleges célja az volt, hogy információt nyújtsanak a pályázati lehetőségekről vállalkozóknak és vállalatoknak, illetve közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a különböző pályázati projektek által lehetővé tett foglalkoztatási támogatásokat.A Vidékfejlesztési Program meghirdetett pályázatainak fele már lezárásra került, folyamatosak a döntések és megkezdődtek a megvalósítások is, 2018. pedig a kifizetések éve lesz! A pályázatok sikeres megvalósítása érdekében az Irányító Hatóság megjelentetett egy tájékoztatót, amely a fejlesztés során felmerülő kérdések megválaszolásában nyújt segítséget. Részt vettünk az Európai Nemzeti Vidéki Hálózatok szervezésében megrendezésre került első  „SMART VILLAGES – OKOS FALVAK„  tematikus munkacsoport munkájában, ahol a központi téma a vidéki területek revitalizációja volt a digitális és társadalmi innováció révén. Erről és sok másról is találhat információt hírlevelünkben, valamint bővebben a www.mnvh.eu honlapunkon.Eseménynaptárunk is lassan megtelik a januári rendezvényekkel. Itt kedvükre keresgélhetnek akár településre, vagy akár témára szűrve, érdeklődésüknek megfelelően. Végül pedig ezúton szeretnénk Áldott, Boldog Karácsonyi Ünnepeket, és Boldog Új Esztendőt Kívánni Önnek!Üdvözlettel, az MNVH csapata
Decemberi híreink
 
A Magyar Nemzeti Vidéki hálózat képviselőjeként Bíró Anikó Éva, Nógrád megyei területi felelős vett részt 2017. december 07-én, Brüsszelben az Európai Nemzeti Vidéki Hálózatok (ENRD) szervezésében megrendezésre került első  „SMART VILLAGES – OKOS FALVAK„  tematikus munkacsoport munkájában. Internet-elérhetőség, minőségi oktatás, fejlett egészségügyi szolgáltatások, jó közlekedés és természetesen érdemi munkahelyek elérhetősége. Jelenleg ezek a szolgáltatások a városi népesség kiváltságai. Az okos, úgynevezett „smart” megközelítéssel falvakat nem csak élhetőbb helyekké, de akár innovációs központokká is tehetjük.
 
A gazdák vidékfejlesztési beruházásainak eredményes megvalósítása érdekében 2017. december 7-én tájékoztatót jelentetett meg az EMVA Irányító Hatóság. Az iránymutatásból kiderül, hogy a nyertes pályázók a fejlesztéseik során felmerülő kérdésekben hogyan járhatnak el a gyakorlatban. A tájékoztató tartalmazza többek között a mérföldkövek, műszaki, illetve projekttartalom módosításának szabályait, a változás bejelentésre, projektmegvalósításra, létszámtartásra vonatkozó előírásokat.
 
A rendezvény életre hívója a Széchenyi Programiroda Tolna megyei csapata, valamint a Bonyhádi járás Foglalkoztatási Paktum projekt kollégái voltak. Az eseménynek kettős szerepe volt: vállalkozóknak, vállalatoknak információt nyújtani a pályázati lehetőségekről, illetve közelebb hozni az érdeklődőknek a különböző pályázati projektek által lehetővé tett foglalkoztatási támogatásokat.
Pályázati hírek
Megjelent_Tájékoztató a Vidékfejlesztési Program keretében társfinanszírozott projektek megvalósításával kapcsolatban felmerült gyakorlati kérdésekről

Tájékoztatjuk a Vidékfejlesztési Program kedvezményezettjeit, hogy az EMVA Irányító Hatóság projektek megvalósítását és elszámolását segítő kiadványt jelentetett meg.

Megjelent az EMVA Irányító Hatóság közleménye a „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás elnevezésű felhíváshoz” kapcsolódóan

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című (VP3-17.1.1-16 kódszámú) pályázati felhívás 5.3. pontjában foglaltaknak megfelelően a 2017. támogatási évre rendelkezésre álló forrás figyelembe vételével a támogatás intenzitása az alábbiak szerint alakul: „A” típusú szerződések: 49%; „B” típusú szerződések: 34%; „C” típusú szerződések: 34%

Megjelent a „Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás” elnevezésű felhíváshoz kapcsolódó technikai módosítás

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás” című (VP1-2.1.1-2.1.2-17 kódszámú) felhívás dokumentációja. Felhívjuk a Támogatást Igénylők figyelmét, hogy több melléklet kiterjesztése módosult, tartalmi módosítás nem történt.

Program ajánló
Napszédítők Tánckoncert
  Újra közös produkcióban a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes! Január 13-án a szolnoki Tiszaliget Sportcsarnokban hetedik alkalommal köszönti tánckoncerttel az újévet – ezúttal a Magyar Állami Népi Együttessel közösen. A tánc révén az elmúlt években – mint ahogy azt Izaki Maszahiro fő-zeneigazgató nyilatkozta – a szolnoki szimfonikusok színpadán láthatóvá vált a zene. Az idei tánckoncerttel visszakanyarodnak a legelső produkciónkhoz, a magyarság és a népdalok világához. Ezen az estén egy olyan ünnepi utazásra hívják a nagyérdeműt, melynek során újra felfedezhetők lesznek népművészetünk kincsei, és együtt gyönyörködhetünk azok szépségében, és értékelhetjük üzenetét. Hagyományaikhoz híven ez alkalommal is kétszáz főnyi szereplőgárda lesz színpadon – kórusok, táncosok és zenészek.
Forralt Bor Fesztivál és Téli Italmámor
  2018. január 19-21. között második alkalommal, a tavalyi év hatalmas sikerére való tekintettel, megrendezésre kerül a Forralt Bor Fesztivál, az év első gasztronómiai összejövetele Budán, az Allee melletti sétányon. A forralt borok mellett szívet melengető italválasztékkal készülnek. Kávékkal, forró csokikkal, kakaókkal, speciális teakínálattal, grogokkal, puncsokkal, `hütte` italokkal, forralt sörökkel, pálinkákkal és még megannyi finomsággal. A forró italokat igazi téli ételek teszik majd még izgalmasabbá. A belépés természetesen ingyenes. Tél-Ital-Mámor-ott találkozunk!
AGROmashEXPO
  A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvénye minden évben az AGROmashEXPO, AgrárgépShow, mely az ágazat pihenő idejében mutatja be az újdonságokat, a legújabb trendeket a gazdálkodóknak. 2018-ban január 24-27. között várják a látogatókat a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, a Magyar Kert valamint a Szőlészet és Pincészet kiállításokkal együtt. Az erőgépek mellett az elmúlt években folyamatosan növekszik a vetőmagok és egyéb szaporító anyagok, a növényvédő szerek, műtrágyák, kártevő mentesítő anyagok kínálata, de az agrárelektronika, méréstechnika, automatizálás témakörében is egyre több kiállító jelenik meg, ezáltal a gazdák számára kiváló lehetőséget kínál a kiállítás az új agáripari irányvonalakat feltérképezésére. A fejlődést, a szakmai partnerek által szervezett színvonalas előadások, konferenciák is segítik, ahol a legaktuálisabb kérdésekre, problémákra adott válaszok is elérhetőek legyenek a látogatók számára.
Seuso kincsek, a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása
  A Seuso-kincs 2017. október 29-én a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében országos körútra indul. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár után Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc és Nyíregyháza múzeumában lesz látható. A Seuso-kincs ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének is csúcsdarabjai. Ez a különleges eszmei és anyagi értékkel bíró műtárgy együttes, mielőtt méltó helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki múzeumban is bemutatkozik, többek között Kecskeméten is, 2018. január 30. és február 18. között a Katona József Múzeumban.

 

Share Button

Olvasson tovább

2018 – Októberi hírlevél

Kedves Olvasónk! Az év legszínesebb évszakához érkeztünk, azonban nem csak az ősz színpompás és változatos, …