2019 február 20 - szerda

Magyarország legszebb birtoka – Somodi Gyümölcstermesztő Birtok

„Magyarország legszebb birtoka 2017” megmérettetésen hat kategóriában indítottak versenyt, keresték az állattenyésztés, a borászat, a gyümölcs- és szőlőtermesztés, a kertészet, a kistermelői családi birtok és a szántóföldi növénytermesztés legjobbjait. Gyümölcs- és szőlőtermesztés kategóriában a kecskeméti Somodi Ferencet választották az év legjobb szőlő- és gyümölcstermesztőjének. A díjkiosztó gálán a hat kategória győztesei közül egy 21 tagú zsűri ítélte oda a legfőbb elismerést, a „Magyarország legszebb birtoka 2017” című díjat, melyet szintén Ő érdemelt ki. Az értékelés során a vizuális szépség mellett a gazdaság működésének átláthatósága, a fenntartható gazdálkodás, a bekötő út minősége, az épített környezet és a munkabiztonság is számított.

Kezdetek

A levéltári feljegyzések alapján a családi birtokon – mely Kecskemét és Lajosmizse között terül el – 1720 óta laknak és gazdálkodnak a család felmenői. 1720 óta működik a családi gazdálkodás. Amikor történelmi okokból szünetelt, édesapja a hajdani területükön működő téesz főkertésze volt. Édesapja is ezt a mesterséget űzte. Somodi Ferenc a családi birtokon nőtt fel, a föld művelése iránti tiszteletet és alázatot itt szívta magába születésétől kezdve, ez az apai öröksége. A világ legtermészetesebb dolga volt, hogy ő is ezen az úton megy tovább. Mindig is gazdálkodással szeretett volna foglalkozni. Kis kora óta szoros kötődést érez a Föld iránt.

19 év kemény munkája

Somodi Ferenc 19 éve viszi a családi vállalkozást. Agrármérnöki egyetemi végzettsége van kertész szakiránnyal. Németországban volt farmgyakorlaton, az ott látottak is megerősítették szemléletében. Tanyája álomba illő, minden és mindenki a helyén van. A gazdaság nem csak a szemnek, a léleknek is szép. A föld és a meglévő, régi tanyaépület adott némi alapot a vállalkozásának, de valójában a nulláról kellett mindent felépítenie. A régi házat lebontották és egy teljesen új, többgenerációs épület együttes kapott helyett 2011-ben a családi birtokon. A területen egy lakóház és egy hűtőház áll, valamint egy egyhektáros díszkert is pompázik.

Először csak almát termesztett, majd sorban jött hozzá a szilva és kajszi is. Minden utat maga taposott ki. Az export piacokat is maga kutatta fel. Német, osztrák és skandináv piacra szállít.

30 hektáron termesztenek exportra almát, szilvát és kajszit, van hűtőházuk. Jéghálóval védett és öntözött az egész terület. Teljesen új beruházás a válogatóüzem, melynek célja, hogy az áru ne ömlesztve, ládákba kerüljön a polcokra, hanem előre csomagolva. Mivel komoly igény mutatkozott az ökológiai termesztésű gyümölcsre, a palettát biotermesztéssel is gazdagította: az új telepítésű kajszinkat már vegyszermentesen termeszti. Olyan működő gazdaságot szeretne, amely minden állami és uniós támogatás nélkül, önállóan is élet- és működőképes.

Az elmúlt évek során a gazdálkodó részben vagy egészben uniós forrásból fejlesztett, így az ültetvény telepítése mellett korszerű jéghálót, öntözőrendszert valósított meg, mezőgazdasági gépeket vásárolt, a következőkben a hűtőházat is támogatással bővítené. Közeljövőre tervezi, hogy a teljes birtok villamos energia ellátását napelem rendszerrel oldja meg.

A fenntartható gazdálkodás kritériumait magára nézve kötelezőnek tartja. Úgy gazdálkodik, hogy a nagyszerű lehetőségeket nyújtó uniós támogatások nélkül is életképes legyen a birtok.

Ferenc kikapcsolódása a vad, ősi természet. Ha csak teheti, főképp a téli időszakban, amikor nem annyira túlfeszített a munka, mint nyáron, túrázik, járja a természetet és fotókat készít.

A gazda úgy gondolja, hogy amit eltervezett, nagyjából sikerült megvalósítania. Apróbb tervei, céljai mindig lesznek. Szeretne egészségben, a családja körében megöregedni, a gazdaságot a gyermekeinek átadni és ameddig csak lehet, tenni azért, hogy a most kapott díjra évek múltán is méltóak lehessen.

Gyermekei számára jó példamutatással, a pozitív szülői minta átörökítésével szeretné átadni a gazdaság, a szakma szeretetét. Nem titkolt vágya, hogy ők is követni fogják a családi hagyományokat, folytatni fogják a gazdálkodást. Ha a gyermekei azt látják, hogy ez a szakma nem szenvedés, hanem egy sor csodás oldala is van, és a becsületes munka megtérül, akkor van esély, hogy szeretni fogják.

Küldetés

Az országban nagyon sok szép birtok van, ezért nagy megtiszteltetés, öröm és önigazolás Somodi Ferenc számára ez a díj. Ugyanakkor óriási felelősségnek is érzi. Példát kell mutatnia és méltó módon képviselnie a szakmát. Szeretné megmutatni az embereknek, hogy mindezt lehet jól is csinálni, szorgalommal, elhivatottsággal, korrektséggel és persze kevés szerencsével a tarsolyunkban. Bármit tett az életében, azt mindig teljes erőbedobással, a legjobb tudása és lelkiismerete szerint végezte. Neki ez a szenvedélye.

Magyarország legszebb birtoka díjról

Az ünnepi eseményen Jakab István, a díj fővédnöke úgy fogalmazott, hogy egy birtok nemcsak tulajdon, kötelezettség is a közösség felé, felelősség a jövőért, a környezetünkért, szemléletformáló és hatása van az ott élők mindennapjaira. Mátrai Zoltán főszervező elmondta, ez a díj a szemléletformálást is segíti, de jelzi azt is, hogy a társadalom megbecsüli a gazdálkodók munkáját, elismeri erőfeszítéseiket.

A megmérettetés kezdeményezői az Év Agrárembere-díj szervezői voltak, akik fontosnak tartják, hogy a magyar mezőgazdaság agrárszakmai teljesítményét elismerő Év Agrárembere-díj mellett olyan elismerést is létrehozzanak, amely a szakmai, a minőségi szempontokon túl az esztétikát is figyelembe veszi.

A Magyarország Legszebb Birtoka díjat évenként adják majd át, lehetőséget teremtve ezzel arra, hogy évről évre felhívják a közönség figyelmét a vidék értékeire.

Tóth Márta

MNVH Bács-Kiskun megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hungarikum kiállítás a Homokhátság értékeinek bemutatására

  A Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete „Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása” címmel …