2019 február 20 - szerda

Mézességek – aszalványok széles tárháza

Kézműves termékek terén nehéz újat nyújtani a mai széles kínálatban. Úgy tűnik, hogy Tolna megyében egy kreatív és lelkes hölgynek, Patton Petrának ez mégis sikerült. Nem talált fel ugyan új technikát, vagy új dolgot, mégis a régi megszokott aszalási technikák használatával egészen elképesztő, innovatív termékek hagyják el a műhelyét.

Az egész tevékenység egy kemencével, egy termést hozó meggyfával és a falusi turizmusban tevékenykedő édesanyával kezdődött. A megmaradt meggy ugyanis Petra kezei között végezte, egy évekkel azelőtt hallott módszer alapján megaszalva (pépesen), és a vendégház vendégeinek kínálva. Ez a folyamat gyűrűzött tovább az évek során. Egyre többféle gyümölcsből, különböző párosításokban és formában készülnek a mai napig termékei, egyelőre egy szálkai üzemben. A termék portfólió nagyjából kialakult már, mégis mindig úgy hozza a véletlen, hogy új íz kombinációk vagy kreatív formák útján új termékek születnek. Talán a legnépszerűbb a nyalókaforma, mely az „aszalt nyalánkság” nevet viseli. A télen népszerű csemegék között a legkeresettebbek az almachipsek, melyekből rengeteg íz közül választhatnak a vásárlók. Utóbbi születése egy túlaszalt almaalapanyag újrahasznosításával szültetett, mára elérte a szeletelt, mézzel megkent, fűszerekkel és magvakkal megszórt ínycsiklandó, roppanós állagú állapotát.

Termékeit egyébként olyan helyeken lehet megvásárolni, mint a paksi Agricum – helyi termékek boltja; a budapesti, szintén kézműves termékkereskedés, a CukiBolt; vagy a szálkai Horog Étterem delicatesse részlege. Petra szerint, minden boltnak és vásárlókörnek megvannak a kedvencei, így például más fogy egy kézműves termékeket árusító boltban Budapesten, és más népszerű vidéki helyszíneken. Legtöbb megrendelése azonban online érkezik. Az esküvői köszönő ajándék szférában egyre nehezebb újat hozni, de a gyarapodó elégedett menyasszonyok száma igazolja a Mézességek helyét az ünnepi asztalokon. Formálódik ilyenkor a kézműves is, hiszen például a levendula témájú esküvőhöz levendulával ízesített nyalókákat rendelt tőle egy ara. Ez kihívás volt Petra számára, hiszen egy markáns illatú és ízű növényről van szó. Szerencsére jól sikerült eltalálni az arányokat, a levendula íz nem volt túl tolakodó, de megszólalt a háttérben, így elégedett volt a megrendelő, a kézműves és a násznép is.

Vannak visszatérő vásárlói is, de sokan hallanak róla másoktól, szájhagyomány útján terjed a mézességek híre. Vásározni is szoktak járni, igaz egyre kevesebb helyre, de például Tolna megye legnagyobb rendezvényén, a Szüreti Fesztiválon szinte mindig megtalálhatók. Rendszeres árusai a Spájznak is, mely a kézművesek és kreatívok negyedévente megrendezésre kerülő piaca Pakson. Ezeken a vásárokon nem csak az új vásárlók, hanem más kereskedők is felfedezték már a Mézességek standját, azonban a kapacitásuk egyelőre még véges.

Pontosan ezért tervezi egy saját üzem felállítását, ahol már nagyobb mennyiségekben készülhetnének a termékei. Emellett saját telkükön párjával nagy gyümölcsöst telepítettek, melynek érésre fordulásával szintén nőhet majd a kapacitása. Új technikákban is gondolkodik Petra, ilyen például a napon aszalás, vagy új formában is megjelentetni a csőszerűen felcsavarható és könnyen formázható aszalvány lapokat. Lehetőség lehet még a méhészkedésben is, hiszen párja családja már 20 éve foglalkozik mézkészítéssel, így maguk is telepítettek farmjukra méhcsaládokat. A távolabbi jövőbe nyúlva az egyébként pszichológusi szakmával rendelkező Petra elmondja ama vágyát, hogy egyszer majd saját termékeit a saját teraszán fogyaszthassák azon vendégei, akik egy kis nyugalomra vágynak a rohanó világban, vagy kipróbálnák a földművelés és állattenyésztés izgalmas napi feladatait. Ebben segíti majd munkáját párja mellett Trisztán és Izolda, a két malac; Lencse és Borsó, a mentett bodrik; illetve Tünde, a többi báránnyal karöltve. Sok sikert kívánunk a tervek megvalósításához.

Kieszné Huszár Dóra

MNVH Tolna megyei területi felelős

Következő Előző
t

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hungarikum kiállítás a Homokhátság értékeinek bemutatására

  A Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete „Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása” címmel …