2019 január 19 - szombat

Szövetségben a magyar mezőgazdaságért

Az elmúlt nyolc év hazai agrárpolitikai fejlesztéseiről és eredményeiről tartott gazdafórumot Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, és Bencsik János országgyűlési képviselő Tatán. A helyszínen elhangzott: Tata és Tatabánya vonzáskörzetében több mint 3 milliárd forint értékben hajtottak és hajtanak végre olyan helyi fejlesztéseket, amelyek térségünk agrár és vidékfejlesztését szolgálják.

A mezőgazdaság fellendítésének érdekében a magyar kormány 2010-ben együttműködésbe kezdett a gazdatársadalommal és a szakmai szervezetekkel, valamint stratégiai partnerségben dolgozik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. A közös munka nyomán az elmúlt nyolc évben folyamatosan növekedett a magyar mezőgazdaság teljesítménye. A számadatokról, a fejlesztési és pályázati lehetőségekről, és az ágazat eredményeiről a fórumon Kis Miklós agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta: – Amióta 2010-ben a kormány meghirdette agrárpolitikáját, nagyon sok változás történt. Ennek eredménye már a számadatokban is látszik, például a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek több mint 70 ezer fővel bővítették foglalkoztatottjaik létszámát, az agrárexportunk 2010 – hez képest pedig több mint egyharmadával nőtt. Ezek a fontos gazdasági mutatószámok is tükrözik az elvégzett munka sikereit, amelyekre méltán lehetünk büszkék. Minderről pedig számot kell adni, hiszen a problémák, nehézségek mellett az eredményekről sem szabad elfeledkezni. Természetesen ehhez nemcsak a kormányzat kellett, hanem a mezőgazdaságban dolgozók munkája is.

A támogatások közvetlen gazdasági hatásain túlmenően nagyon fontos cél volt a munkahelyteremtés, és látható, hogy a beruházások megvalósulásával már új munkahelyek teremtődnek a vidéki térségekben, és a fejlesztések létrejöttével majd működésével, sokan vállaltak további létszámbővítést, ami pénzben nem kifejezhető hatás, de nagyon komoly társadalmi jelentőséggel bír. Emellett lényeges az is, hogy a fejlesztések által a vidék és a város közelebb kerül egymáshoz, például a piacok építése, és a mezőgazdasági élelmiszerek feldolgozottságának növelése miatt – fogalmazott Kis Miklós. Az államtitkár úgy nyilatkozott: – Országos és megyei szinten is példaértékű az a támogatás, ami segítséget nyújt az itteni gazdáknak. Eddig összesen 16 milliárd forint támogatás érkezett megyénkbe, mely számos különböző pályázathoz köthető, s egyértelműen azt mutatja, hogy azokat a kormányzati célkitűzéseket, amelyeket elsősorban az állattenyésztésben, kertészetben, szőlészetben, borászatban határoztak meg, sikerült megvalósítani, s a kis és közepes családi gazdaságokat tudják támogatni azokban a térségekben, amelyekben komolyan gondolkodnak a jövőről valamint a vállalkozások fejlesztéséről.

Bencsik János a térségünkbe érkezett támogatással kapcsolatban elmondta: – a hatékony pályázati munkát nagyban segítették a helyi kistermelők visszajelzései, hiszen felhívták a figyelmet arra, hogy a sikerhez kiszámítható, stabil felvevőpiacra is szükség van. Fontos szempont volt az is, hogy a városi emberekhez eljusson a híre a helyi, magas minőségű kézműves termékek vásárlási lehetőségének. Ebben a munkában az egyik legjobb partner a Mozgáskorlátozottak Egyesülete volt, velük, és Pál Zsuzsa kertészmérnökkel karöltve alakult meg a Gördülő Kosár nevű bevásárló közösség Tatabányán, amelyből termelői piac jött létre, mely lehetőséget ad arra, hogy a közösségért dolgozók rendszeresen találkozzanak a termelőkkel. Ebből a folyamatból indultak el beszélgetések arról, hogy hogyan lehetne a neszmélyi borvidéket Tata központtal fejleszteni úgy, hogy arra rá tudjanak majd csatlakozni a kistermelők. Az országgyűlési képviselő hozzátette: – a fejlesztési lehetőségek felkutatásába nagyobb vállalkozások is becsatlakoztak, s ma már arról beszélhetünk, hogy a neszmélyi borvidék borászatai, szőlészettel foglalkozó vállalkozásai traktorokra, borászati technológiára, az önkormányzatokkal összefogva a külterületi utak felújítására több mint 1 milliárd forintot nyertek el, ami azt is jelenti, hogy ennek az összegnek a duplája fog a gyakorlatban beépítésre kerülni. Ugyanígy állattartó telep, húsfeldolgozó üzem, vágóhíd is pályázott, s ennek nyomán sikeres beruházásokat hajtanak végre. Bencsik János kiemelte:  3 milliárd forintot meghaladó az az összérték, amely Tatabánya és Tata vonzáskörzetében kifejezetten agrár és vidékfejlesztési feladatokra került felhasználásra.​

Mocsi Ádám

MNVH Komárom-Esztergom megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző

 

Share Button

Olvasson tovább

Kübekházi Manufaktúra

Kübekháza Község Képviselő-testülete 2017. májusában döntött arról, hogy létrehozzák a Kübekházi Manufaktúrát, német nevén Kübecker …