2020 május 25 - hétfő

Agrárium 2018 konferencia – a VP kilenc felhívása kapcsán várható eredményhirdetés a hónap végéig

Az ország agrárvállalkozásai képviselői számára Agrárium 2018 címmel tartott konferenciát Kecskeméten a Portfolió. A rendezvényen szó esett a jelen és a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról, az agrár- és vidékfejlesztési pályázatokról, az inputanyag-piaci trendekről, az állattenyésztési ágazat kilátásairól, a precíziós gazdálkodás jövőjéről és a mezőgazdaságot érintő kockázatcsökkentő intézkedésekről, programokról, mint például az öntözésfejlesztésről, jégkárelhárító rendszer kialakításáról és működtetéséről.

A pályázati és kifizetési menetrend témájú szekciót egy kerekasztal beszélgetés zárta. Itt a Földművelésügyi Minisztérium, a Közvetlen Kifizetések Igazgatósága, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány szakemberei és szakpolitikusai körében Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára fejtette ki gondolatait.

Elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program megvalósításának előrehaladása ütemesen és kielégítően halad. Az eddig meghirdetett pályázati felhívásokkal a rendelkezésre álló forráskeret 105 %-ra várnak támogatható támogatási kérelmeket. Ez az arány várhatóan nőni fog, hiszen az Irányító Hatóságoknak lehetőségük van a rendelkezésre álló forráskeretük maximum 10 %-kal történő túlvállalására. A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program tekintetében ezt ki kívánja használni, hiszen így nyílik esély a Program teljes forráskeretének cél szerinti, hasznos kipályáztatására. A gyakorlat szerint a támogatott projektek fel nem használt, illetve a magasabb kivitelezési költségek miatt meg nem valósított projektek támogatás tartalma miatt „visszacsorgó” támogatások adnak alapot a túlvállalásra.

A Vidékfejlesztési Program kötelezettségvállalás szintje 88 %-on áll. Ez a hónap végére jelentősen emelkedni fog azzal, hogy újabb kilenc felhívás vonatkozásában hirdetnek eredményt mintegy 70-80 milliárd forintnyi kötelezettségvállalás megtételével. További már benyújtott kérelmek tekintetében és az idén megjelent népszerű pályázati felhívások esetében, melyeknél a benyújtás még folyamatban van, az év második felében tesznek kötelezettségvállalásokat, így év végére 200 milliárd forint felett lesz az idén lekötött források mértéke.

A támogatások kifizetése is arányosan történik. A Vidékfejlesztési Program sajátossága, hogy a 71 felhívásból 22 esetén a konstrukció jellege miatt (fiatal gazdák induló támogatása, kisüzemek fejlesztése, stb.) több éven keresztül, ütemesen történik a kifizetés. Közülük három (az agrár-környezetgazdálkodás és az ökológiai gazdálkodás támogatása) öt éven keresztül éves rendszerességgel kerül kifizetésre. A kötelezettségvállaláshoz képesti kifizetések arányának értékelésekor ezt a természetszerű kifizetés késleltetést is figyelembe kell venni.

A konferencia megvalósítását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatta.

 

Tóth Márta

MNVH Bács-Kiskun megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Új, ingyenes portál köti össze a mezőgazdasági termelőket a vevőkkel

A piaci kereslet és kínálat összekapcsolása érdekében az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. …