2019 szeptember 19 - csütörtök

Felkészülés a klímaváltozásra

Felkészülés a klímaváltozásra címmel tartottak konferenciát Bátaszéken. A téma aktualitása nem vitás, minden meghívott előadó tovább erősítette minden résztvevőben azt, hogy a “gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elv elsajátítása az egyik legfontosabb az ügy érdekében. A meghívott eladók között norvég partnerek is voltak, akik rendkívül érdekes előadásukban bemutatták, hogy az ő hazájukban hogyan harcolnak azért, hogy minél több emberhez eljusson, mi is a teendő egyéni szinten.

Bátaszék város nevében Dr. Bozsolik Róbert polgármester úr köszöntötte a megjelenteket és a meghívott előadókat. Ezután Sánta Sebő, a DDTG Nonprofit Kft igazgatója, egyben a konferencia szervezője és moderátora tartotta meg előadását a klímaváltozás társadalmi és gazdaságai hatásairól. Ezzel jó alapot adott a következő prezentációk megértéséhez, ugyanis megismerhette a hallgatóság a témában használatos szakszavakat, illetve az éghajlati extremitások Magyarországi aspektusait. A délelőtti előadók között kapott helyett Paks Város Önkormányzatának kollégája, Misóczki Anikó. Osztályvezető asszony bemutatta azokat a terveket, melyekkel Paks kíván lenni a világon az első város, aki nem csak, hogy elektromos közlekedésre áll át a következő években, hanem a világon elsőként a PROTHEUS projekt segítségével kialakítanak egy fenntartható, elektromos közösségi közlekedést, okoshálózati működéssel.  Tömegközlekedés lehetségessé válik elektromos buszokkal, – taxikkal, – biciklikkel és – rollerekkel. A város szintén maga termelné meg az ehhez szükséges energiát, saját napelem parkjának segítségével. A részleteket Kiss Péter, az eGUTS Európai Uniós program megvalósítását segítő PROTHEUS Zrt igazgató mutatta be az érdeklődőknek. Az előadás után a helyieket leginkább olyan gyakorlati kérdések foglalkoztatták, mint a busz járatok menetrendje, az okos megoldások gyakorlati megvalósítása, és a biztonság kérdése. Az előadás végén a moderátor segítségével még erőteljesebbé vált az üzenet: a települési példák nagyon fontosak ahhoz, hogy az egyén szintjén is mindenki a lehetőségeihez mérten a legtöbbet megtegye a klímaváltozás mérséklésére.

Ezután következett a két norvég vendég előadása. Egyikből kiderült, hogy Norvégia szerte a felnőtt oktatásban is szerepet kapott már a Klímastartégia ismertetése. Megtudhatták a résztvevők azt is, hogy milyen következményei lehetnek országukra nézve például a Golf áramlatot érintő változások, vagy az éghajlati extrém időjárási helyzetek. A másik prezentációból olyan példákat ismerhettünk meg, melyek már léteznek a skandináv országban, vagy jelenleg folynak róla tárgyalások. Ilyen például, hogy energiájuk majd 90%-t vízi erőművekből nyerik, azonban így a sok zuhatagot kénytelenek csövekkel eltakarni, így használva a víz erejét. Ez sem környezeti, sem turisztikai szempontból nem előnyös. Így fordultak a szél erőművek felé, melyeket a tengerpartokra telepítettek, de ez sem elég, így szeretnék felfogni és energiájává alakítani a hullámok erejét, hiszen több ezer kilométer hosszan mardossa partjaikat az Atlanti – óceán. Erre vonatkozóan folynak most tesztek, különböző technikákat próbálnak ki, hogy ezt a lehető leghatékonyabban megtehessék. A metán gáz kibocsátás csökkentésére is törekszenek, így tudósaik annak a fűnek az összetételét vizsgálják, mellyel a hatalmas szarvasmarha állomány metán kibocsátását csökkenteni lehetne. Ezen példák segítségével mutatták be, hogy valóban helyben kell cselekedni, nem szabad várni a világ döntéshozóra.

A norvég példák után megérkeztek a magyar jó gyakorlatok is. Először az Ökorégió Alapítvány előadásában, melyben Kocsis Anikó, igazgató asszony mutatta be tevékenységüket. Itt már szűkebb keretek között arról volt szó, milyen következmények várnak ránk, itt a Kárpát-medencében, és hogyan kell erre felkészülnünk. Abban az összes jelenlévő szakember egyetértett, hogy hazánknak a legnagyobb kihívást a víz megtartása, avagy elvezetése közötti egyensúly megtartása lesz, hiszen ez a mezőgazdasági termelés alapját is jelenti. Példát hozott az Ökotárs Alapítvány vezetője arra is, hogy az individuumok, vagyis mi magunk mit tehetünk az ügy érdekében, hogy csökkenjen ökológiai lábnyomunk. Ezt a gondolatmenetet vezette tovább Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke is. Megismerhettük előadásában azt a munkát, mely már egy évtizede tart Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Alapítványuk között. Bemutatta Tolna megye Klímastratégiáját, azt az utat, amellyel Szekszárd elérte a Klímabarát település címet, és a sok programot, rendezvényt, melyekkel az évek során a Város és a Szekszárdi Klímakör is dicsekedhet. Szerveznek túrákat, konferenciákat. filmhetet Klímaébresztő címmel, de a Borakadémia mintájára Vízakadémiát is tartottak már. Rengeteg jó példát, gyakorlati megvalósítást ismerhettek meg a részt vevők ebből a prezentációból is.

Egyöntetűen elmondható az egyéni cselekvése fontossága, hogy valóban lokálisan is tennünk kell a klímaváltozás hatásának mérsékléséért. Valamint, ahogy ez a konferencia is, a jó példa és az információ eljuttatása a jövő egyik legfontosabb feladata.

Kieszné Huszár Dóra

MNVH Tolna megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző

Share Button

Olvasson tovább

Székesfehérvári Királyi Napok – Népművészeti Fesztivál

Gazdag program várta augusztus 20-án a fehérvári belvárosban a vendégeket. A Népművészeti fesztiválon öt néptáncos …