2019 február 20 - szerda

A Szokolyi Sólyom szárnyalása

Van egy település Tolna megyében, Tamási járásban, amely a hozzá hasonló kissé elzárt, de tenni akaró falvak sorát gazdagítja. Ugyanazok a problémák ütötték fel a fejüket, az elvándorlás, a munkanélküliség, és a mélyszegénység megjelenése, mint sok más helyen. Sokan, sokféleképpen próbálják feloldani ezeket a problémákat. Íme, egy jó gyakorlat, ahogy ezt Nagyszokoly lakói és polgármestere, Bors Bálint teszik.

Többeknek ismerős lehet az a folyamat, amely lezajlott a falu életében. A végkifejlet azonban példaértékű. Más lehetőség híján gyümölcstermesztéssel kezdtek foglalkozni, a START munkaprogram keretein belül, ekkor majdnem 127-en dolgoztak egyszerre. Aztán felismerték, hogy az önellátás és a helyi termékek gyártása, népszerűsítése kiugrási lehetőség lesz számukra. Főleg, mert a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt kedvezőtlen piaci árakon tudták csak értékesíteni, saját település szociális kiszolgálása mellett. Így egyre több kihasználatlan területen kezdődött meg a gazdálkodás, valamint a megtermelt javak feldolgozásába is belevágtak. Pályázati segítséggel és összefogással létrejött a tartósító üzem. Ezután is volt olyan hulladék a feldolgozás során, melyben lehetett még lehetőségeket felfedezni. Elindult tehát az állattartás is: sok hulladék, nyesedék a feldolgozóból a tyúkok asztalára kerül, akik ezt bőséges tojás hozammal hálálják meg az üzem dolgozóinak. A tojás mennyisége pedig olyan méreteket öltött, hogy annak felhasználhatóságára is kellett ötlet. Abban pedig nem volt hiány: megépült a tésztaüzem, melyben ma már gépek segítségével, de továbbra is hagyományos módon készülnek a 8 tojásos házi tészták. A lisztet is megyei berkekből, Dunaföldvárról szerzik be.

A folyamatos fejlődés egy pontján természetesen az elkészült termékeket egy márkanév alá kellett gyűjteni. A Szokolyi Sólyom/=Zokol/ termékek széles választéka és népszerűsége mutatja annak az útnak a sikerességét, melyet az Önkormányzat, a közben megalakult Szokolyi Sólyom Termelő, Feldolgozó és Értékesítő Szociális Szövetkezet és természetesen a benne dolgozók bejártak. Termékeik elérhetőek számos kis üzletben, vendéglátó egységek kínálatában, közétkeztetésben, a paksi Agricum helyi termék boltjában; rendszeres résztvevői az itt megrendezett Spájz, helyi kreatívok vásárának; valamint a Tamási térségi termékek között is megtalálhatóak. Saját árusítóhellyel is rendelkeznek: helyben, ill. a 65-ös út mellett, Som és Darány puszta között kis faház hirdeti a szomszédos megyében is Nagyszokoly dicsőségét. A Szokolyi Sólyom Érték és Termékház nem pusztán egy üzlet, ahol megvásárolhatjuk a Sólyom termékek szinte bármelyikét. Ez egy olyan, helyi értékeket is bemutató helyiség, ahol az autentikus tárgyak, egyéb hagyományőrző termékek között válogathatunk kosarunkba. A választék pedig nagyon széles: savanyúságok, zöldség krémek, lekvárok, szörpök, tészták, tojás, friss idény zöldség – gyümölcs, füstölt áru és még sok minden más. Együttműködésben vannak több környékbeli termelővel is: puszedlik, kézműves csokoládék, méz és sok minden más is kapható a Termékházban, partnereik kezei közül. Az együttműködésre kiváló példa továbbá, hogy a 2017-es Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon, Budapesten, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat standján méltán képviselték Tolna megyét. A legnépszerűbbek a kóstoltatás során megkérdezett látogatók között a naspolya lekvár, és a békebeli ízű málnaszörp voltak. Az említett szörp a Balatonkilitin rendezett gazdanapon, a szakmai zsűri által II. helyezést kapott. Székesfehérvári kert-expon a legszebb stand díj tulajdonosai lettek. Mindhárom közfoglalkoztatási kiállításra meghívást kaptak Budapestre, melyeken nagy népszerűségnek örvendhettek.

Jelenleg már több mint 57 hektáron termelik a feldolgozáshoz szükséges zöldséget, gyümölcsöt. Azonban saját határaikat is feszegetik, így a környék településeinek segítségét kérték a mennyiségeket illetően. Ma már 10 környező település segít kielégíteni a termékekhez szükséges alapanyag igényüket, így vonva be a fejlődésbe az egész kistérséget. Rendelkeznek már hűtőházakkal, üzemekkel, raktárakkal, gépparkkal, de folyamatosan kell fejleszteni. Bors Bálint polgármester és csapata arra törekszik, hogy a szövetkezeti termelés és munka fenntartható legyen pályázatok nélkül is. Ezzel tudnának a falubelieknek biztos jövőt, a Sólyom termékeknek pedig hosszú távú karriert biztosítani.

Kieszné Huszár Dóra

MNVH Tolna megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hungarikum kiállítás a Homokhátság értékeinek bemutatására

  A Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete „Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása” címmel …