2018 június 18 - hétfő

Gólyafészek Program – Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért

 

Vásárosnamény Város Önkormányzata 180 Millió forint támogatást nyert a „GÓLYAFÉSZEK – Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért ” című, EFOP-1.2.11-16-2017-00061-számú projekt megvalósítására. Az országos viszonylatban 11 milliárd forintos keret¬összegből 66 településen indulhatnak el az esélyt és otthont adó programok, ezek egyike a Vásárosnaményban induló .

A projekt célja, hogy a településen élő, onnan elszármazott, illetve a településen letelepedni vágyó 18-35 év közötti fiatalok élni tudjanak a Vásárosnaményban fellelhető lehetőségekkel, helyben maradjanak és ott alapítsanak családot. Célja továbbá az Önkormányzatnak a fiatalok (16 fő) lakhatási lehetőségeinek biztosítása, valamint helyi lehetőségekre épülő önfoglalkoztatást célzó képzési programok megvalósítása számos tevékenység által, pl. életpálya tervezés, munkaszervezési ismeretek bővítése, helyi gazdaságba való bekapcsolódás lehetőségei.

A rendezvényen jelen volt Novák Katalin, család- és ifjúság ügyért felelős államtitkár is.

Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy esélyt tudjanak adni a fiataloknak, hogy boldoguljanak, munkát találjanak, családot alapítsanak, otthont teremtsenek a szülőföldjükön, szűkebb pátriájukban. Ez a célja az Esély otthon programnak.

Maradjanak és hazatérjenek

– Nagyon sokszor beszélünk arról, hogy a vidék megtartó erejét hogyan tudjuk megőrizni, miként lehet a vidéki Magyarország vonzerejét növelni. Hogyan tudunk olyan feltételeket és életkörülményeket teremteni, ami a fiatal generáció boldogulását segíti? Ilyen programokkal, mint ez a most induló Gólyafészek Program is. A tavaly elindított projekt keretösszege eredetileg 10 milliárd forint volt, ezt a nagy érdeklődés miatt egymilliárd forinttal emelték. A felhívásra a háromezer és húszezer közötti lakosú települések jelentkezhettek, a pályázó önkormányzatok és konzorciumok 50 millió és 200 millió forint közötti támogatást nyertek el.

– Olyan projekt mérföldkövéhez érkeztünk, amely sokakat érint. Ennek a kis beregi városnak mindig célja volt, hogy megtartsa a fiataljait, illetve megteremtse a hazacsábítás lehetőségét azoknak is, akik elmentek; találják meg itt Bereg szívében a megélhetésüket, alapítsanak családot. Ez a három éves projekt erről szól

A 180 millió forintos támogatás egy részét arra fordítják, hogy a tulajdonunkban lévő ingatlanban kialakítunk öt lakást, valamint hármat felújítanak, s felszerelve, beköltözhető állapotban adják majd át a fiatal pároknak, családoknak.

A 18 és 35 év közötti fiatalok kiválasztásának szempontjait később határozzák meg, de már most nagyon sokan érdeklődnek a bekerülés lehetőségéről. Ez azt is jelzi, valóban az első és legfontosabb a megtartó erő növelésében, ha a lakhatást tudjuk segíteni.

A fiatalok öt évig élhetnek a lakásban, csak a rezsit kell fizetniük, ám a feltételek közé tartozik, hogy részt vegyenek olyan képzéseken, képesség- és készségfejlesztő foglalkozásokon, amelyek az elhelyezkedésüket, munkavállalásukat segítik. Ebben számítanak a gazdasági élet szereplőire is, hiszen fontos, hogy az ő igényeikhez is igazodva munkavállaló és munkaadó egymásra találjon.

A közösséget is erősítik

Az otthon és munka mellett nagyon fontos, hogy erős, helyi közösségek jöjjenek létre, ezért a programba bevont fiatalok vállalják azt is, hogy a közösség érdekében is hajlandóak tenni. A közösségépítéshez tartozik, hogy a beköltöző párok, családok bekapcsolódjanak a helyi civil szervezetek munkájába, három szervezettel pedig már együttműködési megállapodást is kötött az önkormányzat. A Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület, a Fiatalok Kulturális Egyesülete és a Bereg Többcélú Egyesület vesz részt a programban; akik helyi ifjúsági cselekvési tervet is készítenek, és azt végre kell hajtani a program megvalósítása során.

Esély a fiatal pároknak

Ez a program és a fészek lakások segítik a fiatalokat abban, hogy munkához és lehetőséghez jussanak a városban.

Bízom benne, hogy a Hajdúnánási Fészek lakásprogram után a vásárosnaményi program is sikeres lesz. Hiánypótló, és esélyt ad azoknak a fiatal pároknak, akik itt akarnak élni és boldogulni, ahol tanultak és felnőtté váltak.

 

Nagy Csilla

MNVH SzSzBM Területi felelős

Következő Előző
 
 

 

Következő Előző

 

Share Button

Olvasson tovább

Közösségi kemence épült Sokorópátkán

Május 30. és június 3. között egy újabb közösségi helyszínnel gazdagodott Sokorópátka: kemence épült a …