2019 március 22 - péntek

Paprika Park

Felkerestem a PaprikaMolnár Kft, röszkei telephelyét, amely Paprika Park néven működik. Molnár Anita ügyvezető vezetett körbe és mutatta be tevékenységüket. A vállalkozás fő tevékenysége, a fűszerpaprika termelés, termeltetés, feldolgozás, szárítás, őrlés, fűszer keverékek gyártása, csomagolás. Mindezen tevékenységek mellett, létrehoztak, a fűszerpaprika termelés és feldolgozás hagyományait bemutató múzeumot.

Több generáció óta termelnek fűszerpaprikát. A paprika iránti szenvedélyük nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2008-ban létrehozták a Paprika Múzeumot, mely a feldolgozó üzemmel egy épületben található. Értékes hagyatékot gyűjtöttek össze a környező településekről. A múzeum létrehozásához az első lökést, egy mihálytelki liszt és paprikamalmot működtető, iparos család hagyatékának megvásárlása adta, akik 1900 és 1949 között foglalkoztak ezekkel a tevékenységekkel. A kiállítás mindazon emberek, családok, termelők előtt tisztelegnek, akiknek munkája nyomán a paprika, a nemzeti konyhánk alapvető élelmiszere lett, mely hungarikum. A kiállítást az elmúlt években, itthonról és a világ, különböző országaiból, például az Egyesült Államokból és Szingapúrból érkező látogatók tekintették meg.

„A múzeumban elérhetőek, a fűszerpaprikával kapcsolatos tudnivalók. Tudta-e Ön például, hogy

  • az indiánok könnygázként és fenyítésre is használták a csípős paprikát?
  • a paprika szó a szeged térségben alakult ki és az egész világon ismerik?
  • mi a különbség a csemege és az édesnemes paprika között?
  • a paprikaágazat szabályozása ellen paprikalázadás robbant ki 100 éve?
  • ha megtanul pörköltet készíteni, akkor legalább tíz másik ételt is el tud készíteni?”

Egykoron sok család megélhetését biztosított a fűszerpaprika termelés és feldolgozás, mely kb. 100 éven keresztül sikeres és jól jövedelmező ága volt a magyar mezőgazdaságnak. Ez mára átalakult. A rendszerváltás kori kapacitáshoz képest, a termelés mindössze 10%-ot tesz ki. 2008 óta figyelhető meg elmozdulás, mivel azóta lehetséges a kistermelőknek megjelenni a piacon. Tevékenységük során megközelítőleg 50 termelőtől vásárolnak fel alapanyagot. Illetve számos termelőnek végeznek bérmunkát, őrlést, szárítást, csomagolást, évente 50-60 tonna mennyiségben. A szegedi termelői körzetben megtermelt paprika eredetvédelemmel rendelkezik, hazai és Európai Uniós védjegyet is használnak, így a vásárlók egyértelműen be tudják azonosítani, az itt megtermelt fűszerpaprikát.

„Paprika & Chili Blogjukban hetente bejegyzéseket írnak a paprikáról: a termesztésről, feldolgozásról, fajtákról, értékekről, receptekről és sok minden másról, ami egy kicsit is a paprikához köthető, mindezt irodalmi, néprajzi, történelmi, helytörténeti aspektusból.”

Benkő Zsolt

Csongrád megyei területi felelős

Következő Előző
 
 

 

 

 

 
Következő Előző

 

Share Button

Olvasson tovább

Hungarikum kiállítás a Homokhátság értékeinek bemutatására

  A Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete „Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása” címmel …