2018 október 17 - szerda

Paprika Park

Felkerestem a PaprikaMolnár Kft, röszkei telephelyét, amely Paprika Park néven működik. Molnár Anita ügyvezető vezetett körbe és mutatta be tevékenységüket. A vállalkozás fő tevékenysége, a fűszerpaprika termelés, termeltetés, feldolgozás, szárítás, őrlés, fűszer keverékek gyártása, csomagolás. Mindezen tevékenységek mellett, létrehoztak, a fűszerpaprika termelés és feldolgozás hagyományait bemutató múzeumot.

Több generáció óta termelnek fűszerpaprikát. A paprika iránti szenvedélyük nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2008-ban létrehozták a Paprika Múzeumot, mely a feldolgozó üzemmel egy épületben található. Értékes hagyatékot gyűjtöttek össze a környező településekről. A múzeum létrehozásához az első lökést, egy mihálytelki liszt és paprikamalmot működtető, iparos család hagyatékának megvásárlása adta, akik 1900 és 1949 között foglalkoztak ezekkel a tevékenységekkel. A kiállítás mindazon emberek, családok, termelők előtt tisztelegnek, akiknek munkája nyomán a paprika, a nemzeti konyhánk alapvető élelmiszere lett, mely hungarikum. A kiállítást az elmúlt években, itthonról és a világ, különböző országaiból, például az Egyesült Államokból és Szingapúrból érkező látogatók tekintették meg.

„A múzeumban elérhetőek, a fűszerpaprikával kapcsolatos tudnivalók. Tudta-e Ön például, hogy

  • az indiánok könnygázként és fenyítésre is használták a csípős paprikát?
  • a paprika szó a szeged térségben alakult ki és az egész világon ismerik?
  • mi a különbség a csemege és az édesnemes paprika között?
  • a paprikaágazat szabályozása ellen paprikalázadás robbant ki 100 éve?
  • ha megtanul pörköltet készíteni, akkor legalább tíz másik ételt is el tud készíteni?”

Egykoron sok család megélhetését biztosított a fűszerpaprika termelés és feldolgozás, mely kb. 100 éven keresztül sikeres és jól jövedelmező ága volt a magyar mezőgazdaságnak. Ez mára átalakult. A rendszerváltás kori kapacitáshoz képest, a termelés mindössze 10%-ot tesz ki. 2008 óta figyelhető meg elmozdulás, mivel azóta lehetséges a kistermelőknek megjelenni a piacon. Tevékenységük során megközelítőleg 50 termelőtől vásárolnak fel alapanyagot. Illetve számos termelőnek végeznek bérmunkát, őrlést, szárítást, csomagolást, évente 50-60 tonna mennyiségben. A szegedi termelői körzetben megtermelt paprika eredetvédelemmel rendelkezik, hazai és Európai Uniós védjegyet is használnak, így a vásárlók egyértelműen be tudják azonosítani, az itt megtermelt fűszerpaprikát.

„Paprika & Chili Blogjukban hetente bejegyzéseket írnak a paprikáról: a termesztésről, feldolgozásról, fajtákról, értékekről, receptekről és sok minden másról, ami egy kicsit is a paprikához köthető, mindezt irodalmi, néprajzi, történelmi, helytörténeti aspektusból.”

Benkő Zsolt

Csongrád megyei területi felelős

Következő Előző
 
 

 

 

 

 
Következő Előző

 

Share Button

Olvasson tovább

Fűszerezd meg az életed!

„Fűszerezd meg az életed!” címmel hirdetett programsorozatot a győrújfalui Sudár birtok. Az első workshopon vett …