2019 február 20 - szerda

Magot magért! – Magvas Nap

A Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért és Hírös Agóra Ifjúsági Otthon szervezésében idén hatodik alkalommal szervezték meg Kecskeméten a Magvas Napot. A rendezvény idei mottója: A jövő kiskertje a balkonládáktól a tanyákig.

A Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért tagjai úgy gondolják, hogy a saját magfogásból származó magok komoly értéket képviselnek. Ezeknek a magoknak további értéket kívánnak adni. Akit érdekel a közösségi kert, az otthoni kertészkedés, az önellátás, a biogazdálkodás, kísérje figyelemmel az évről-évre megrendezésre kerülő eseményt, mert a Magvas Nap hagyományosan ezeknek a gondolatoknak ad keretet. Minden alkalommal lehet saját termelésű magokat csereberélni, előadásokat hallgatni a magfogásról, tájfajtákról.

A résztvevők idén is a kultúrnövények kiskertekben visszafogott magjait cserélték egymás között, hogy az élelmiszernövények minél szélesebb választékát tudják saját és családjuk számára, valamint a háztáji élelmiszereket előnyben részesítő vevőiknek megtermelni. A kertészkedők célja a sokszínű fajtaválaszték mellett az ősi, hagyományos tájjellegű fajták megőrzése, elterjesztése és megismertetése, a biodiverzitás szem előtt tartása.

Az sem utolsó szempont számukra, hogy a tájjellegű fajták termesztésével nagyobb termésbiztonság mellett nagyobb termésátlagokat tudnak elérni, hiszen azokat a növényeket részesítik előnyben, amelyek az adott területen, saját kertjükben jól érzik magukat, kisebb kockázattal nevelgethetőek, hiszen kártevőknek, kórokozóknak kisebb mértékben vannak kitéve.

Miért fontos a jó minőségű, helyi természeti adottságokat kedvelő, változatos génállományú vetőmag?

Az élelmiszer előállítás egyik legfontosabb felhasznált tényezője a vetőmag, melynek nemesítése a saját termésből való félrerakás révén ősidőktől kezdve a gazdálkodó joga és egyben feladata is volt. Azonban a különféle szabványok, az agrártechnológiai multinacionális cégek hibrid vetőmagjainak elterjedése, valamint az olyan technikai beavatkozások, amelyek a magok második nemzedékét terméketlenné teszik, teljesen ellehetetlenítik a gazdák közötti vetőmagcserét. Éppen ezért fontos a gazdáknál még megtalálható és a génbankokban már begyűjtött, katalogizált és raktározott génállomány, fajtakínálat megőrzése. Ez az emberiség közös öröksége és egyben felelőssége. Olyan kincs, amit ki-ki a saját eszközeivel védhet, óvhat, életben tarthat, sokszorosíthat, tovább adhat oly módon, hogy közben maga is élvezheti előnyeit, ízlelgetheti gyümölcseit, gyarapodhat, gazdagodhat általa.

A Magvas Nap remek alkalom volt arra, hogy sok jó ember saját vetőmagokat és gondolatok cseréljen, tanuljon, ismerkedjen kis- és nagykertészekkel, a mezőgazdaságban jártas szakemberekkel.

Volt gyereksarok, ahol a kicsik társasokkal játszhattak és kézműveskedhettek – hogy a szülők addig szabadon áramolhassanak a Magvas Nap sodrásában. Aki még nem termesztett tájfajtákat, az is beleolvadhatott a tömegbe, hiszen a szervezők kezdőkészletet biztosítottak a cseréhez.

Itt a kezdők is labdába rúghatnak, hiszen nem kell egyből többhektáros földben gondolkodnunk, ha affinitást érzünk a kertészkedéshez, a teraszon is nevelhetünk zamatos koktélparadicsomot. Persze profik és nagyobb hellyel rendelkezők számára jóval szélesebb a lehetőségek tárháza. A közös nevező a jó minőségű mag, amit a Kecskeméti Magvas Nap keretében könnyen beszerezhetnek.

Mit kell tennie annak, aki aktív szereplője kíván lenni egy Magvas Napnak? A felesleges magokat tasakokba, zacskókba, üvegekbe rendezve hozza magával a csere-berére! Akinek nincs saját vetőmagja, az szert tehet némi alapkészletre, kezdőcsomagra is a szervezők jóvoltából.

A magtasakokat a következő feliratokkal, információkkal kell ellátni, hogy mindenki tudja, mit kap a másiktól!

 1. A magfogó neve, települése
 2. A növény és a fajta magyar neve: pl: Zöld zebra, paradicsom
 3. Hány db mag van a csomagban (kis növény, apró mag esetén min 20, nagy növény esetén min 6 db, gumókból 3 db)
 4. Gyűjtésének éve: pl.: 2016.
 5. Latin név (opcionális),
 6. Ökológiai minősített, esetleg vegyszermentes, vagy konvencionális termesztésből származik (opcionális),
 7. Elérhetőség (email cím, telefonszám) (opcionális)

Aki pedig még nem tudta, miért fontos, hogy a régi idők fajtáira vigyázzunk, sok érdekes előadást hallhatott, illetve diskurálhatott a kiállítókkal.

A rendezvényen blokkolták a pénzáramlást: nincs árusítás, viszont belépőjegy sincs.

Előadók többek között:

 • Bérces Dóra – Permakultúra, avagy a kertészkedésnek álcázott forradalom.
 • Horváth Lászlóné Babu – Gyógy- és fűszernövények termesztése kiskertünkben és balkonon (gyógyhatásuk, felhasználásuk)
 • Petró Tibor – A humusz fontossága és hogyan tudjuk feljavítani a termőtalajainkat?

Kiállítók többek között:

 • Barna és Fiai Faiskola (Kecskemét)
 • Horváth Lászlóné Babu (Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub)
 • Tanyasi Kosár – Trecskó Mónika
 • Rendek Tanya és Kiskunsági Ökomúzeum (Kerekegyháza)
 • Magyar Permakultúra Egyesület (Nagyszékely)

A szervező, a Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért (MÁK) önkéntesek közössége, mely a globális kihívásokra válaszként helyi erőforrásokra támaszkodó megoldásokat fejleszt és követhető példákat mutat a környezettudatos életmód megvalósítására, melynek tagjai saját magukon kezdik a változást. A MÁK hétköznapi emberek csoportja, amely hisz egy élhetőbb, környezet- és közösségbarát Kecskemétben és tesz is érte.

A közösség tagjai túlléptek különbözőségeiken, kulturális és politikai megosztottságukon és szűken értelmezett önérdekükön, hogy felkarolják közös érdekeiket abban a reményben, hogy jobbá tehetik saját és közösségeik életét. Kicsi, de kulcsfontosságú szerepet játszanak egy környezeti és társadalmi szempontból is fenntartható jövő megteremtésében. Megkérdőjelezik a tehetetlenséget, és új utakat mutatnak azon túl.

 

Kapcsolat: info@magvasnap.hu

 

Tóth Márta

MNVH Bács-Kiskun megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hungarikum kiállítás a Homokhátság értékeinek bemutatására

  A Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete „Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása” címmel …