2023 január 27 - péntek

Márciusi hírlevél

 

Kedves Olvasónk!

Hálózatunk az Állandó Titkárság, valamint a területi felelősök révén számtalan eseményen vett részt március hónapban is. Ilyen volt például az Agrárium 2018. konferencia, ahol saját standdal vártuk az ország agrárvállalkozóit, s ahol szó esett többek között a jelen és a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról, az agrár- és vidékfejlesztési pályázatokról, az állattenyésztési ágazat kilátásairól, a precíziós gazdálkodás jövőjéről és a mezőgazdaságot érintő kockázatcsökkentő intézkedésekről, programokról.

A Vidékfejlesztési Program vonatkozásában elmondható, hogy a beérkezett kérelmek elbírálása folyamatosan zajlik, melynek köszönhetően újabb 309 darab kérelem támogatásáról és mintegy 6 milliárd forint odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség. A Miniszterelnökség a mostani döntéssel együtt az idei évben összesen 27 milliárd forint vidékfejlesztési kötelezettségvállalást tett, ami közel 1500 kérelem támogatását jelenti. A jövő vonatkozásában Kis Miklós Zsolt, államtitkár úr Sárrétudvarin, az új és komplex sertés vágó-, és feldolgozó üzem alapkőletételekor elmondta, hogy a Miniszterelnökség újabb, mintegy 40 milliárd forintos keret meghirdetését tervezi az élelmiszer-feldolgozás támogatása érdekében.

Mintaprojektjeink között most bemutatjuk Önnek a Gólyafészek programot, amelynek célja, hogy segítse a fiatalok helyben maradását és családalapítását, azonban szeretnénk felhívni figyelmét www.mnvh.eu honlapunkra, ahol további jó gyakorlatokat is megismerhet.

Hírlevelünkben beszámolunk az elmúlt hónap legfontosabb eseményeiről, a megjelent pályázati felhívások módosításairól és a közleményekről, valamint figyelmébe ajánlunk néhány eseményt is a következő hónapra. Hírlevelünkhöz jó böngészést kívánunk!

Üdvözlettel, az MNVH csapata

Ez történt márciusban

Agrárium 2018 konferencia – a VP kilenc felhívása kapcsán várható eredményhirdetés a hónap végéig

  Az ország agrárvállalkozásai képviselői számára Agrárium 2018 címmel tartott konferenciát Kecskeméten a Portfolió. A rendezvényen szó esett a jelen és a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról, az agrár- és vidékfejlesztési pályázatokról, az inputanyag-piaci trendekről, az állattenyésztési ágazat kilátásairól, a precíziós gazdálkodás jövőjéről és a mezőgazdaságot érintő kockázatcsökkentő intézkedésekről, programokról, mint például az öntözésfejlesztésről, jégkárelhárító rendszer kialakításáról és működtetéséről. A pályázati és kifizetési menetrend témájú szekciót egy kerekasztal beszélgetés zárta. Itt a Földművelésügyi Minisztérium, a Közvetlen Kifizetések Igazgatósága, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány szakemberei és szakpolitikusai körében Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára fejtette ki gondolatait.

Újabb 6 milliárd forint támogatás odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség

  A Vidékfejlesztési Program keretében beérkezett kérelmek elbírálása folyamatosan zajlik, melynek köszönhetően újabb 309 darab kérelem támogatásáról és mintegy 6 milliárd forint odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség. A megítélt összeg az erdészeti gépbeszerzést, illetve az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások megvalósulását szolgálja. Az erdőgazdálkodás hatékonyságának növeléséhez és a természet-közeli gazdálkodási módok elterjedéséhez elengedhetetlen az erdészeti ágazat technológiai színvonalának javítása. Ennek jegyében a Miniszterelnökség első körben mintegy 4 milliárd forint támogatás odaítéléséről döntött, amelyet összesen 142 darab nyertes pályázó fordíthat erdészeti gépbeszerzésre.

Módosult az ültetvénytelepítést támogató felhívás benyújtási határideje

  A Miniszterelnökség – tekintettel egy külső tűzeset miatti informatikai rendszerleállásra – meghosszabbította a „Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével” című pályázati felhívás támogatási kérelmeinek benyújtási lehetőségét. A megjelent módosítás szerint a kérelmeket 2018. március 8. helyett, 2018. március 14-én éjfélig nyújthatják be a mezőgazdasági termelők. A felhívás keretében új, innovatív és környezetbarát termesztési technológiák és termesztési módok elterjesztésének finanszírozására nyílik lehetőség. Egyéni projekt esetén maximum 75 millió forint, míg kollektív projekt esetén legfeljebb 150 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető.

Gólyafészek Program – Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért

  Vásárosnamény Város Önkormányzata 180 Millió forint támogatást nyert a „GÓLYAFÉSZEK – Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért ” című, EFOP-1.2.11-16-2017-00061-számú projekt megvalósítására. Az országos viszonylatban 11 milliárd forintos keret¬összegből 66 településen indulhatnak el az esélyt és otthont adó programok, ezek egyike a Vásárosnaményban induló. A projekt célja, hogy a településen élő, onnan elszármazott, illetve a településen letelepedni vágyó 18-35 év közötti fiatalok élni tudjanak a Vásárosnaményban fellelhető lehetőségekkel, helyben maradjanak és ott alapítsanak családot. Célja továbbá az Önkormányzatnak a fiatalok (16 fő) lakhatási lehetőségeinek biztosítása, valamint helyi lehetőségekre épülő önfoglalkoztatást célzó képzési programok megvalósítása számos tevékenység által, pl. életpálya tervezés, munkaszervezési ismeretek bővítése, helyi gazdaságba való bekapcsolódás lehetőségei.

Magot magért! – Magvas Nap

  A Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért és Hírös Agóra Ifjúsági Otthon szervezésében idén hatodik alkalommal szervezték meg Kecskeméten a Magvas Napot. A rendezvény idei mottója: A jövő kiskertje a balkonládáktól a tanyákig. A Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért tagjai úgy gondolják, hogy a saját magfogásból származó magok komoly értéket képviselnek. Ezeknek a magoknak további értéket kívánnak adni. Akit érdekel a közösségi kert, az otthoni kertészkedés, az önellátás, a biogazdálkodás, kísérje figyelemmel az évről-évre megrendezésre kerülő eseményt, mert a Magvas Nap hagyományosan ezeknek a gondolatoknak ad keretet. Minden alkalommal lehet saját termelésű magokat csereberélni, előadásokat hallgatni a magfogásról, tájfajtákról.

Pályázati hírek

Módosult „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című felhívás dokumentációja

Felhívjuk a támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik:

a 4.2. Támogatásban nem részesíthetők köre elnevezésű fejezetből törlésre került a második pont: „2. aki, vagy amely a jelen VP2-4.1.4-16  kódszámú felhívás keretében már részesült támogatásban”

a 4.3. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja elnevezésű fejezet módosult Å| – Az 5.3. A támogatás mértéke, összege fejezet módosult

Módosult a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését támogató felhívás

Több pontban is módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című (VP2-6.3.1.-16 kódszámú) felhívás. A részleteket a hivatkozásra kattintva érheti el.

A Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint EMVA Irányító Hatóság (IH) közleménye a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) működési és animációs költségei elszámolásáról a 2018. március 22-i módosítással egységes szerkezetben

Az IH a működési és animációs költségekkel kapcsolatos elszámolható költségek kiegészítését és szokásos piaci ár igazolását érintően az alábbiakat rendeli el. A részleteket a hivatkozásra kattintva érheti el.

Program ajánló

Hollókői Húsvéti Fesztivál

  A három napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Egy hely, amit mindenkinek látnia kell! Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a vendégeknek. 2018. március 30. és április 2. közt folyamatos program várja a bájos ékszerdoboz-faluba látogatókat, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája visszarepít minket az időbe.

Szolnoki utazás kiállítás

  Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Tourinform Szolnok Iroda szervezésében ismét megrendezésre kerül 2018. április 6-8. között Szolnok belvárosában a Szolnoki Utazás Kiállítás és Vásár. A rendezvény széles turisztikai kínálatot sorakoztat fel, egész Magyarország turisztikai kínálata megtalálható lesz, az utazási irodák pedig kedvezményes külföldi utazásokat is kínálnak a rendezvényen. A szakmai program kiegészül külföldi és belföldi díszvendégekkel, tartalmas turisztikai konferenciával és gasztronómiai különlegességek bemutatásával. A szakmai bemutatókon kívül gyermekprogramok, játszóházak és kézműves vásár is várja majd az érdeklődőket. A kiállítás több színvonalas kültéri rendezvénnyel is kiegészül, mindkét nap tánc- és sportbemutatókat is láthatnak a vendégek.

Fehérvári halünnep

  Van itt csali és egy-két horog, lássuk, mire jutnak a palotavárosi tavak horgászai és szakácsai a 2018. április 7-én, Székesfehérváron megrendezésre kerülő Fehérvári halünnepen! A közösségkovácsoló családi ünnepen a botok végén a nagy fogásra várva, a bográcsok mellett a legízletesebb falatok reményében versenyezhetnek a résztvevők. A fehérváriak már bizonyították, hogy nem városbéli puhányok. Ezreket vonz a városszéli zöldövezet halételeket és horgászatot népszerűsítő találkozója. A hagyományteremtő céllal létrehozott rendezvény egy év alatt a város második legnagyobb gasztronómiai fesztiváljává nőtte ki magát. A pecázás és a főzés izgalmait nem csak a versenyzők élhetik át. Kicsiknek és nagyoknak profik mutatják be a vízparti sport csínját-bínját és a fakanálforgatók is szívesen megosztják receptjeiket az érdeklődőkkel. Az eredményhirdetésig szórakoztató programok, koncertek, vásári forgatag és vidám gyermekprogramok színesítik a családi hétvégét.

Medvehagyma fesztivál

  Orfű ad otthont 2018. április 14-15. között a Medvehagyma fesztiválnak, amelyet a Pécshez közeli Orfűn rendeznek meg. A fesztiválon finom ételek és kellemes szórakozás várja az érkező vendégeket. A finom ételek mellett az egészséges életmód is előtérbe kerül. Felnőtteknek és gyerekeknek is számtalan programlehetőséget kínálnak fel a szervezők. A gasztronómiai rendezvényen természetesen a medvehagymás ételek képviseltetik magukat. A gyerekeket kisvonatozás, zene, színház és rengeteg játék várja. A programot kiállítás is kíséri, emellett különféle előadások is megtekinthetők. A medvehagymás ételek szerelmesei biztosan kellemes kikapcsolódásra számíthatnak ezen a fergeteges napon.
Kucsmagomba fesztivál
  2018. április 13 – 15. között rendezik meg változatlan helyszínen, a Várgesztesi Villaparkban a IV. Kucsmagomba Fesztivált. A Villapark Budapesttől mindössze 70 km-re, a Vértes hegység ölelésében, csendes zöldövezetben, friss levegőjű erdők és gyönyörű tavak közelében található. A 25 hektáros parkban gazdag növényvilág, nagy zöldfelületek, csend és nyugalom várja a vendégeket. Ezen a gyönyörű helyen rendezzük meg immár referenciákkal és garanciával, változatlan áron a fesztivált.
Tápiósági Rétessütő és „Halat, mi jó falat” Fesztivál
  2018. április 28-án tekeredik a rétes újra Tápióságon, a VI. Tápiósági Rétessütő és „Halat, mi jó falat” Fesztiválon! A most már hagyományosnak mondható eseményt hatodik alkalommal rendezik meg a Pest megyei településen. Egész napos programok várhatók a gasztronómia és a hagyományok jegyében, főételtől a desszertig. A legkisebbeknek ingyenes játszóház és ugrálóvár, kosaras körhinta, és népi játékok, íjászat, valamint kézműves foglalkozás fog rendelkezésükre állni. A nap folyamán ismét lehetőséget biztosítanak a vállalkozó kedvűeknek, és a rétesműhelyben bárki kipróbálhatja majd a rétestészta húzását. A „Halat, mi jó falat” társrendezvény keretei között számtalan halétel közül választhatnak majd az érdeklődők.
Pálinka és Mangalica Majális
  Zala megye egyik legnépszerűbb és legnagyobb tömeget vonzó gasztronómiai rendezvénye a Pálinka és Mangalica Majális, amely ötödik alkalommal kerül megrendezésre Zalaegerszeg belvárosában. Ingyenes gasztronómiai és kulturális fesztivál 2018. április 28. és április 30. között. Gasztronómiai, kulturális, sport és zenei programok, kézműves vásár, vidámpark, játszóházak.

 

Share Button

Olvasson tovább

2018 – Októberi hírlevél

Kedves Olvasónk! Az év legszínesebb évszakához érkeztünk, azonban nem csak az ősz színpompás és változatos, …