2020 május 26 - kedd

Februári Hírlevél

Kedves Olvasónk!

Egy újabb hónap telt el, így ismét aktuálissá vált, hogy hírlevelünkben beszámoljunk az elmúlt időszak legfontosabb híreiről, eseményeiről.

Mint arról már korábban is tájékoztatást adtunk, az energiahatékonyság javítása fontos része a Vidékfejlesztési Programnak, ezért az eddig felhasználatlan összegeket önálló pályázatként, változatlan céllal újra meghirdette a tárca januárban. A felhívás keretében 30 milliárd forintra a mezőgazdasági üzemek, 5 milliárd forintra pedig az élelmiszeripari kisvállalkozások pályázhatnak. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a támogatási kérelmeket 2018. február 15-től lehet benyújtani. Szintén januárban jelent meg a borszőlő ültetvények telepítését támogató felhívás is, a 4 milliárd forintos keret terhére a borpiaci szabályozás szerinti telepítési engedéllyel rendelkezők nyújthatják be kérelmüket. A támogatási kérelmeket 2018. február 19-től lehet benyújtani.

A helyi kezdeményezések támogatására a Miniszterelnökség mintegy 41 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Program keretében. A stratégiákban foglaltak megvalósítása mentén az Akciócsoportok által előkészített helyi pályázati felhívások megjelenése 2017. október 30-án kezdődött meg. Az első kiírások főként helyi gazdaságfejlesztési célokat szolgáltak, melyek jogosultjai jellemzően a mikrovállalkozások, ezután jelentek meg a nem gazdaság fejlesztés célúak, főként önkormányzatok és civil szervezetek részére. A 617 db kiírást az érdeklődők a Magyar Államkincstár honlapján (www.mvh.allamkincstar.gov.hu) érhetik el, valamint az egyes területileg illetékes LEADER Helyi Akciócsoport elektronikus felületén.

Segítve a munkát és figyelembe véve azt is, hogy az MNVH keretein belül LEADER támogató egységet működtetünk, így a Miniszterelnökséggel együttműködve egy felkészítő tréninget tartunk a LEADER képviselők részére a támogatási kérelmek ügyintézéséhez.

Hírlevelünkben, mint mindig, most is ismertetjük a legfontosabb pályázati információkat, valamint ízelítőt adunk néhány márciusi programról is. Mindehhez jó böngészést és kellemes időtöltést kívánunk!

Üdvözlettel, az MNVH csapata

Ez történt februárban

Szövetségben a magyar mezőgazdaságért

Az elmúlt nyolc év hazai agrárpolitikai fejlesztéseiről és eredményeiről tartott gazdafórumot Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, és Bencsik János országgyűlési képviselő Tatán. A helyszínen elhangzott: Tata és Tatabánya vonzáskörzetében több mint 3 milliárd forint értékben hajtottak és hajtanak végre olyan helyi fejlesztéseket, amelyek térségünk agrár és vidékfejlesztését szolgálják.

Növelte az önkormányzatok támogatását a Miniszterelnökség

A Miniszterelnökség újabb, a vidéki önkormányzatok beruházásainak sikeres megvalósítását segítő módosításról döntött. Az öt vidékfejlesztési pályázatot érintő változásnak köszönhetően kevesebb önrésszel, nagyobb támogatásintenzitással számolhatnak a nyertes települések. A Vidékfejlesztési Program keretében rendelkezésre álló 1300 milliárd forint az agrárgazdaságok mellett a vidéki térségek fejlesztését, a helyi gazdaság és a közösség speciális igényeire reagáló szolgáltatások támogatását egyaránt szolgálja. Annak érdekében, hogy az önkormányzatok és társulásaik a vidékfejlesztési pályázatokon elnyert forrásokat minél hatékonyabban fordíthassák ezen célokra, a Miniszterelnökség öt felhívás esetében a támogatásintenzitás növeléséről döntött.

Magyarország legszebb birtoka – Somodi gyümölcstermesztő birtok

„Magyarország legszebb birtoka 2017” megmérettetésen hat kategóriában indítottak versenyt, keresték az állattenyésztés, a borászat, a gyümölcs- és szőlőtermesztés, a kertészet, a kistermelői családi birtok és a szántóföldi növénytermesztés legjobbjait. Gyümölcs- és szőlőtermesztés kategóriában a kecskeméti Somodi Ferencet választották az év legjobb szőlő- és gyümölcstermesztőjének. A díjkiosztó gálán a hat kategória győztesei közül egy 21 tagú zsűri ítélte oda a legfőbb elismerést, a „Magyarország legszebb birtoka 2017” című díjat, melyet szintén Ő érdemelt ki. Az értékelés során a vizuális szépség mellett a gazdaság működésének átláthatósága, a fenntartható gazdálkodás, a bekötő út minősége, az épített környezet és a munkabiztonság is számított.

Fácánoskert Nógrádmegyerben

A Megyervad Kft. 2005-ben kezdte a tevékenységét családi vállalkozásként.  A jelenlegi tagok a Verbói család öt felnőtt korú személye. Első években 10 ezer db fácánt neveltek, mára már ez átlagosan eléri az 50 ezer darabot. Fő tevékenységük a felnevelt madarak levadásztatása, melyeket az angol módszer szerint helyeznek ki a területre és „utánnevelnek”. Mára már két vadászterülettel rendelkeznek, ezenkívül van egy harmadik területük is, ahol vadkacsát vadásztatnak egy másfél hektáros tavon, mely a család tulajdonában van. A fácánok vadásztatása és „utánnevelése” is saját tulajdonú földön történik, a család közel 500 hektár földtulajdonnal rendelkezik. Így gyakorlatilag a vendégek két-három napot tudnak eltölteni Nógrádmegyerben.

Mézességek – aszalványok széles tárháza

Kézműves termékek terén nehéz újat nyújtani a mai széles kínálatban. Úgy tűnik, hogy Tolna megyében egy kreatív és lelkes hölgynek, Patton Petrának ez mégis sikerült. Nem talált fel ugyan új technikát, vagy új dolgot, mégis a régi megszokott aszalási technikák használatával egészen elképesztő, innovatív termékek hagyják el a műhelyét. Az egész tevékenység egy kemencével, egy termést hozó meggyfával és a falusi turizmusban tevékenykedő édesanyával kezdődött. A megmaradt meggy ugyanis Petra kezei között végezte, egy évekkel azelőtt hallott módszer alapján megaszalva (pépesen), és a vendégház vendégeinek kínálva. Ez a folyamat gyűrűzött tovább az évek során. 

Pályázati hírek

Kiegészült a Borszőlőültetvény telepítés támogatása című felhívás dokumentációja

Kiegészült az elektronikus felület használatához és e-kérelem benyújtásához segítséget nyújtó felhasználói kézikönyvvel a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Borszőlőültetvény telepítés támogatása” című (VP2-4.1.3.6-17 kódszámú) felhívás.

Megjelent az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés során 2018. évben nem alkalmazható növényvédőszer hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek köréről szóló tájékoztatás

Megjelent a Vidékfejlesztési Program EMVA Irányító Hatóságának az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés során 2018. évben nem alkalmazható növényvédőszer hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek köréről szóló tájékoztatása.

Kiegészült a Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása című felhívás dokumentációja

Kiegészült az elektronikus felület használatához és e-kérelem benyújtásához segítséget nyújtó felhasználói kézikönyvvel a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása” című (VP5-4.1.6-4.2.3-17 kódszámú) felhívás.

Program ajánló

Pollack Expo 2018. Szakmai kiállítás és konferencia

2018. március 1-2- án újra „vásározni” hívják Magyarország legjelentősebb építőipari, gépész, informatikai, villamosipari és környezetvédelmi szereplőit Pécsre. Fontos, hogy minden évben bemutassák a Pollack Mihály Műszaki Kar hallgatóinak, a cégek által forgalmazott eszközöket, új technológiákat és konzultáljanak az oktatókkal, kari vezetőkkel a műszaki ágazatok, munkahelyi elvárások és a képzés fejlődési irányáról. A kiállításon ennek megfelelően rengeteg cég képviselteti magát, mutatja be termékeit. Nagyon jó lehetőség minden leendő és jelenlegi hallgatóknak egyaránt. A leendő hallgatóknak azért hasznos ez a rendezvény, mert láthatják, hogy sikeres felvételük után miről fognak a Pollackon tanulni.

Budapesti Halfesztivál 2018

2018-ban új még jobban megközelíthető helyszínen, a Hősök tere mellett, a Műcsarnok buszparkolójában kerül megrendezésre a Budapesti Halfesztivál március 2-4. között! A hazai halfélék mellett, a fesztiválon számtalan külföldi egzotikum is megtalálható. A rendezvényhez minden évben csatlakoznak a halgazdaságok és a legnagyobb hazai haleseményen a közönséggel együtt készítik el a különleges halételeket. A gasztronómiai kalandozások mellett számtalan egyéb program is megtalálható. Nagykoncertek élőhal bemutatók, világkonyha, halászléfőző verseny, interaktív horgászfalu, séfek halpárbaja tekinthető meg a helyszínen. A belépés természetesen mindenki számára ingyenes.

IX. Szegedi Toros Pálinkafesztivál

Kilencedik alkalommal ad otthont 2018. március 8-11. között Szeged szíve, a Széchenyi tér a Toros Pálinkafesztiválnak, amely 2009-es születésétől fogva a városi fesztiválszezon nyitóakkordja. A hazai húsipari kistermelők, pálinkafőzdék és kézműves gasztronómiai különlegességek legjava lesz jelen a fesztiválon. Valamikor a fesztivál születésének idején robbant ki a hazai gasztroforradalom, melynek eredményeképpen ma már a városlakók is ismerik és keresik a magyar vidék hagyományos, kézműves gasztronómiai termékeit, kedvelik és áldoznak a minőségre. Erre az igényre reflektál a Toros Pálinkafesztivál, ami a gasztrokultúra fejlődésével párhuzamosan válhatott évről-évre egyre nagyobb – kiállítói és látogatói – létszámú eseménnyé. A kulináris repertoár szélesedése, a növekvő látogatószám tette lehetővé azt is, hogy napjainkra a rendezvény kulturális műsorkínálata is felnőtt a város meghatározó fesztiváljaihoz.

XII. Kecskemét Fringe Művészeti Fesztivál Alkotó Fiataloknak

A 14-30 éves alkotó fiatalok művészeti fesztiválját 2018. március 15-18. között kerül megrendezésre a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében. Színjátszók, zenészek, filmesek, képzőművészek, irodalmárok, táncosok és egyéb területeken tevékenykedő kreatív megvalósítók árasztják el alkotásaikkal, előadásaikkal Kecskemétet négy napon át.
XII. Tiszator Böllérfesztivál
Az Abádszalóki Tiszator böllérfesztivál 2018. március 17-én immár 12. alkalommal várja az érdeklődőket. A Tiszator hagyományőrző gasztronómiai és kulturális fesztivál, mely felidézi a régi idők disznótorainak hangulatát, szokásait, ízeit. A versenyt húsipari szakemberekből, mesterszakácsokból álló szakmai zsűri értékeli. A versenyen két kisebb területen,- pálinka és pogácsa versenyben – is megmérettetik magukat a benevezők, szintén szakmai zsűri értékelésével. A fesztiválon népművészeti jellegű kirakodóvásár is zajlik.
Duna-Tisza Közi Agrár Expo
Március 24-25-én immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a kiskőrösi Városi Sportcsarnokban a népszerű Duna-Tisza közi Agrár Expo. A rendezők azzal a céllal hívták életre az eseményt, hogy népszerűsítsék a helyben termelt magyar élelmiszereket. Az expo egyedi, családias hangulatban teszi lehetővé az olyan minőségi alapanyagokból készült kézműves élelmiszerek kóstolását és vásárlását, mint a sonkák, kolbászok, füstölt áruk, a kézműves sajtok, borok, mézek, lekvárok, olajok, zöldségpástétomok, préselt gyümölcslevek.

.

Share Button

Olvasson tovább

2018 – Októberi hírlevél

Kedves Olvasónk! Az év legszínesebb évszakához érkeztünk, azonban nem csak az ősz színpompás és változatos, …