2020 május 25 - hétfő

Januári Hírlevél

Kedves Olvasónk!

Az újévben elsőként jelentkezünk hírlevelünkkel, amelyben most is számtalan újdonsággal szolgálunk majd. Kezdenénk is rögtön azzal, hogy Elnökségünk tagságát bővítettük, évindító, s egyben a 2017-es évet lezáró elnökségi ülésünkön bemutatkozott dr. Alvincz József, aki január 1. napjától kezdődően került az elnökség tagjaként kinevezésre.

Ez a hónap igazán kedvező volt a Vidékfejlesztési Program pályázatait illetően is, ugyanis a Miniszterelnökség meghirdetett két teljesen új felhívást. A borszőlő ültetvények telepítését támogató pályázati felhívás mintegy 4 milliárd forint keretösszeggel áll rendelkezésre a borpiaci szabályozás szerinti telepítési engedéllyel rendelkező mezőgazdasági termelők és csoportjaik számára, kérelmeiket 2018. február 15-től nyújthatják be.

A „Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása” című, 35 milliárd forint keretösszegű felhívás az innovatív és környezetbarát, energiahatékonyság javítását – elsősorban megújuló energia felhasználásával – szolgáló fejlesztések megvalósítását kívánja elősegíteni, ennek kapcsán mezőgazdasági termelők és a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások nyújthatják be kérelmüket. A Vidékfejlesztési Programot illető egyéb hírekről www.mnvh.eu honlapunkon böngészve további információkat találhat.

Programajánlónk ismét tartalmaz kellemes kikapcsolódási lehetőségeket, ám a szakmáról sem feledkezünk majd meg!

Hírlevelünkhöz és honlapunkhoz is hasznos és nem utolsó sorban kellemes időtöltést kívánunk!

Üdvözlettel, az MNVH csapata

Ez történt januárban

„Új taggal bővült az MNVH Elnöksége”

Évindító, kiterjesztett Elnökségi ülést tartott a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), amelynek keretében a résztvevő elnökségi és tanács tagok, valamint a területi felelősök is részletes beszámolót kaptak az Állandó Titkárság előadásában a Hálózat 2017. évi tevékenységről, az idei évben előttük álló feladatokról, s amelynek keretében továbbá bemutatásra került az Elnökség új tagja, dr. Alvincz József.

Négy milliárd forint támogatás borszőlő ültetvények telepítésére

A Miniszterelnökség borszőlő ültetvények telepítését támogató pályázatot hirdetett a Vidékfejlesztési Program keretében. Az új, mintegy 4 milliárd forint keretösszegű felhívásra a kérelmeket 2018. február 15-től lehet benyújtani. Az Európai Unió új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozásának köszönhetően ugyan korlátozott mértékben, de alkalom nyílik a tagállamok számára a termelési potenciál növelésére. A magyar kormány a lehetőséget kihasználva a Vidékfejlesztési Program keretében, mintegy 4 milliárd forint támogatást csoportosított át új borszőlő ültetvények telepítésére.

Új, az energiahatékonyság javítását támogató pályázatot hirdetett a Miniszterelnökség

A Miniszterelnökség kihasználva a forrásátcsoportosítás lehetőségét, elsősorban megújuló energia felhasználásával történő, energiahatékonyság javítását szolgáló új pályázatot hirdetett a Vidékfejlesztési Program keretében. Az összesen 35 milliárd forint keretösszegű felhívásra 2018. február 19-től nyújthatók be a támogatási kérelmek. Tekintettel arra, hogy az energiahatékonyság javítása fontos célja hazánk Vidékfejlesztési Programjának, ezért az eddig felhasználatlan összegeket önálló pályázatként, változatlan céllal újra meghirdette a Miniszterelnökség.

A tömeges visszaélések miatt visszavonta diverzifikációs pályázatát a Miniszterelnökség

A jelentős számú visszaélések miatt a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című pályázati felhívás visszavonásáról döntött az EMVA Irányító Hatóság.

A láthatatlan madárfotós

Különleges élményben volt részem, amikor is meglátogattam, Máté Bence, világhírű természetes fotós tanyáját. Bencével a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatban végzett munkám kapcsán kerültünk kapcsolatba és azóta terveztem, hogy a saját világában is felkeresem, annak érdekében, hogy érzékeltetni tudjam, a természetfotós munkájának hátterét, és mint Csongrád megyei mintát bemutatva ráirányítsam a figyelmet tevékenységére.

Pályázati hírek

Módosul „A LEADER – Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása” című felhívás

Az EMVA Irányító Hatóság tájékoztatja a Tisztelt Támogatást Igénylőket, hogy módosul a Széchenyi 2020 keretében megjelent „A LEADER – Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása” című (VP6-19.3.1-17 kódszámú) felhívás és annak dokumentációja. A módosítás a felhívás több pontját is érinti, többek között a műszaki-szakmai elvárások, támogatást igénylők köre, elszámolható költségek fejezetek is módosultak.

Módosult a Kertészet korszerűsítése – gombaházak – hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak – hűtőházak korszerűsítése című felhívás dokumentációja

Felhívjuk a támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik: Általános elvárások fejezet 3.2.1. B) 4. pontja módosul; a támogatási kérelem elkészítése során csatolandó mellékletek fejezet 6.17. pontjában meghatározásra került, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor milyen igazoló dokumentum csatolása szükséges; a felhívás 3. számú melléklete (Fogalomtár) kiegészült a vízjogi engedély fogalmával.

Módosult „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című felhívás dokumentációja

Felhívjuk a támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik: Műszaki, szakmai tartalommal kapcsolatos elvárások fejezet 3.4.1.1. B) 5. és 6. pontjai; a támogatási kérelem elkészítése során csatolandó mellékletek fejezet 6.6. pontjában meghatározásra került, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor milyen igazoló dokumentum csatolása szükséges; a felhívás 3. számú melléklete (Fogalomtár)  kiegészült a vízjogi engedély fogalmával.

Program ajánló

25. FeHoVa

A FEHOVA a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek nagyszabású találkozója. Sok szeretettel várnak minden hobby és profi vadászt, horgászt, természetkedvelőt, szakembert, érdeklődőt a Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállításon 2018. február 15-18. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

Kevi Böllértalálkozó 2018. A tömeges disznóvágás ideje Túrkevén

XII. alkalommal kerül megrendezésre február 16-17. között a böllérek találkozója Túrkevén! A rendezvényt a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából indították útjára. A Túrkevére látogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan megkóstolhatják az érdeklődők, így hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát, stb. kínálnak a vendégeknek. Az elmúlt évekhez hasonlóan a csapatnak egységes sátrakat biztosítanak, illetve külön-külön elkerített udvarokat alakítanak ki a vágás, feldolgozás helyszíneként.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia

2018-ban már negyedik alkalommal jelentkezik a február 20-21. között, Budapesten megrendezésre kerülő PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia, melynek fókuszában idén a megoldások és a megtérülés áll. A 2017-ben bemutatkozó PREGA SCIENCE tudományos konferencia ismét helyet kap a programban, és célja továbbra is, hogy a gyakorlati felhasználók mellett a tudományos élet képviselői is tapasztalatot cseréljenek. A konferencia hagyományaihoz ragaszkodva neves külföldi előadók számolnak be a precíziós gazdálkodás nemzetközi irányairól és előrelépéseiről.

XII. Orosházi Hagyományok-Ízek Verseny

Idén 12. alkalommal kerül megrendezésre a Hagyományok Ízek Versenye 2018. február 24-én. A nap folyamán, több helyszínen zajlanak az események. A Piac téren már délelőtt elkezdődnek a programok. Több táncos, zenés fellépő szórakoztatja az érdeklődőket. Egész nap különböző gyermekműsorok, kézműves termékek bemutatója, pálinkafőzdék és borászatok bemutatkozása várja a látogatókat. Hagyományos disznótoros ételeket kóstolhatnak meg a vendégek a rendezvény ideje alatt. A rendezvény helyszíne a Petőfi Művelődési Központ.

.

Share Button

Olvasson tovább

Összefogás Békésben: ötmilliós védekezési alapot hoztak létre

Új weboldalt hozott létre a Békés Megyei Önkormányzat azzal a céllal, hogy össze kössék azokat, …