2018 június 18 - hétfő

4Birtok – Food maffia

Genius loci, avagy a nógrádi kézművesség dicsérete

A 4Birtok konzorcium tagjainak munkája igazi sikertörténet.

A napokban mutatkozott be a Novohrad–Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjában a 4Birtok néven szövetséget kötött 4 családi vállalkozás, melynek célja a kézműves gazdálkodás és a helyi termék népszerűsítése, az összefogás hangsúlyozása.

Ezzel a címmel tartott a bemutatkozó programon előadást Katona Csaba történész, az MTA BTK Történettudományi Intézet munkatársa, melyben azt mutatta be, miért fontos és érdekes az uniformizálódó világban a lokálpatrióta tudat, a szűkebb régióhoz való kötődés, és miként társulhat ez azzal a kézműves minőséggel, ami a termékeket egyedivé és minőségivé teszi oly módon, hogy az kötődjön egy adott tájhoz, jelen esetben Nógrád megyéhez.

Fűtőház Sörfőzde

A két éve alakult sörfőzde egy rétsági családi vállalkozás, amely kis mennyiségben kizárólag prémium minőségben készít ale típusú söröket. Klasszikus mozdonytípusok a söreik névadói, mert az alapító sörfőző édesapja mozdonyvezető volt. Apa kedvenc mozdonyáról elnevezett fekete sör 2017-ben Dublinban aranyérmet kapott.

Maszlik Családi Gazdaság

A Középső-Cserhát szelíd lankáin, Palócföld szélén, a Szente patak völgyében helyezkedik el gazdaságuk. Mezőgazdasági vállalkozásukat 1991-ben növénytermesztéssel kezdték, majd 1999-ben állattenyésztéssel bővítették ki. Éveken át fő profiljuk a tejtermelés volt, majd 2007-ben elindították tejes autójukat, amellyel a környékben közvetlenül értékesítik termékeiket. Legfontosabb céljuk, hogy a teljes termelési folyamatot kézben tartva „a földtől az asztalig” mindent megtermeljenek.

Villányi Családi Gazdaság

Villányi Péter családi gazdasága 2002 óta működik Nógrád községben. Vadasparkjukban, természetes élőhelyükön szemlélhető meg a fenséges gím- és dámszarvasok viselkedése, a muflonkosok vad összecsapásai és a vaddisznók vidám csörtetése. Mintaboltot üzemeltetnek, ahol adalékanyag és tartósítószer mentes vadkolbász, – szalámi és sonka mindig megtalálható.

Bánki Pálinkaház

A Bánki Pálinkaház egy zöldmezős beruházással létrehozott családi vállalkozás, amely 2012. december 6-án, Szent Miklós, a Pálinka Védőszentjének napján kezdte meg a működését. Mottójuk: “pálinkát főzünk és árulunk, de hangulatot, érzéseket, érzelmeket adunk el, segítünk létrehozni.”

Food Maffia

A 4Birtok konzorcium egyik “hátterét” a balassagyarmati Food Maffia  jelenti. A 2017-ben indult vállalkozás a minőségi vendéglátásra törekszik, az ételek tekintetében a különleges szendvicsek készítésével kápráztatják el vevőiket. Ezt oly módon biztosítják, hogy Nógrád megyei kistermelőktől, illetve manufaktúrákból – így a  4Birtok konzorciumtól – szerzik be  a minőségi alapanyagokat.

 

Bíró Anikó Éva

MNVH Nógrád megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző

 

Share Button

Olvasson tovább

Közösségi kemence épült Sokorópátkán

Május 30. és június 3. között egy újabb közösségi helyszínnel gazdagodott Sokorópátka: kemence épült a …