2019 május 25 - szombat

Medvehagyma Ház – Ökoturisztikai Látogatóközpont

Orfűn tett látogatást április hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Füziné Kajdy Zita, Orfű Község Önkormányzatának polgármestere, Rács Zoltán az Orfűi Turisztikai Egyesület elnöke, valamint Bencze Szabina és Kurilla Annamária az egyesület munkaszervezetének mutatták a Medvehagyma Ház – Ökoturisztikai Látogatóközpont működését, és beszéltek az elmúlt években megvalósított projektekről.

Több év közös álmodozásának és tervezésének eredményeképpen a 2016-os Medvehagyma Fesztivál idején – egészen pontosan 2016. április 19-én -, indult útjára a Medvehagyma Ház. Az Orfű szívében, a Pécsi-tó partján felépült Ökoturisztikai Látogatóközpont összekötő kapocs a természet és Orfű üdülőterülete között. Orfű a Baranya megyei Hegyháton, a Mecsek hegység északnyugati “hátánál”, Pécstől 16 km-re elhelyezkedő üdülőfalu. A völgy korábbi öt ősi települése (Orfű, Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál és Tekeres) formálódott az elmúlt jó negyven év alatt – a természeti értékek lehetséges megtartásával, sőt gyarapításával – az ember beavatkozása révén (tórendszer kialakítása) ezerarcú, mégis egységes, Európa szerte ismert üdülőterületté. A közel 1000 lelket számláló település kisvárosnyi (445 hektáros) belterületén lakó- és üdülőövezetek, erdők és tavak (az Orfűi, a Pécsi és a Herman Ottó- tó, összesen 113 hektár vízfelülettel) találhatóak egymás mellett. Az orfűi desztinációhoz tartoznak Abaliget, Kovácsszénája és Husztót települések, egymás kínálatát erősítve.

A „Malom a múltból, látogatóközpont a jövőből” elnevezésű DDOP pályázat eredményeképpen jött létre és épült fel az ökoturisztikai látogatóközpont, melynek megvalósítására Orfű Község Önkormányzata 447 040 923 Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást használhatott fel, és a projektnek része volt a meglévő Malommúzeum bővítése is. A látogatók a Nyugat-Mecsek érdekességeit, a természettel harmóniában fejlődő üdülőterületet, Orfűt és a négy tóból álló tórendszer ökológiai értékeit ismerhetik meg. Cél, hogy a látogatóközpontban elhelyezésre kerülő tárlat interaktív, játékos formában mutassa be a területet a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az épületet, amely önmagában is izgalmas látványosság, Pelényi Margit, Ybl Miklós-díjas építész tervezte. Az épületben lévő installáció a legkorszerűbb számítástechnikai módszerekkel került kialakításra. Az ingatlan tulajdonosa Orfű Község Önkormányzata, üzemeltetője pedig az Orfűi Turisztikai Egyesület, melynek elsődleges célja, hogy az Orfű térségében lévő turisztikai szereplőket összekapcsoló hálózatot építsen, amely egységként működik, a marketingen és az információszolgáltatáson túl a termékfejlesztés és a térség összes turizmussal kapcsolatos szakmai és menedzsment feladatait ellássa.

A Medvehagyma Ház sok-sok szolgáltatásokkal várja az Orfűre látogató iskolai osztályokat, gyermek és felnőtt csoportokat, valamint családokat.

  • A „Mecsek Természeti Értékei” Interaktív Kiállítás megtekintése tárlatvezetéssel: Az interaktív kiállítás a Mecsek természeti értékeit és kulturális kincseit, valamint Orfű turisztikai látványosságait mutatja be.
  • „Játék és mozgás a természetben” komplex kirándulás program: A négy részből álló program interaktív tárlatvezetést, tudásfejlesztő sportfeladatokat, öko kézműves foglalkozást és egy rövidebb erdei túrát is tartalmaz. A kézműves foglalkozáson elkészült alkotásokat a gyerekek magukkal vihetik.
  • „Orfű Kincsei” gyalogtúrák: A Medvehagyma Ház tematikus nappali és éjszakai túráin a csoport tapasztalt vezetővel ismeri meg Orfű természeti értékeit, turisztikai és kulturális látványosságait, történeti érdekességeit. Többféle hosszúságú és jellegű túra is kérhető.
  • Nappali tematikus túrák
  • Éjszakai túrák
  • Kalandos éjszakai túra: Verses rejtvényekkel teletűzdelt éjszakai kincskereső barangolás
  • Konferenciák, szakmai rendezvények, kulturális- és gasztronómiai jellegű programok szervezése, terembérlés lehetősége

A Medvehagyma Ház kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az orfűi és környékbeli termelők portékáinak közönség elé tárását, valamint azok értékesítését elősegítse a kistermelők számára. Ennek érdekében a tavasztól-őszig tartó időszakban havonta többször is, elsősorban rendezvényeikhez igazítottan Helyi Termék és Kézműves Piacokat rendeznek a Medvehagyma Ház előtti területen. 2017 áprilisában megnyitotta kapuit a Medvehagyma Házban az Orfűi Helyi Termék Bolt, ahol a helyi és környékbeli termelők portékáit vásárolhatják meg a helyiek és a turisták egyaránt. Az Ökoturisztikai látogatóközpontban jelenleg hűtést nem igénylő élelmiszerek, alkoholmentes italok és különféle kézműves termékek kaphatóak, később azonban a terveik között szerepel az árukör további bővítése is.

2017-ben nyolcadik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet. A Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által meghirdetett közös pályázaton látogatóközpont és tanösvény kategóriában hirdettek nyertest a kiírók. A díjakat Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatója adta át.

A pályázat célja az volt, hogy megmérettesse az ökoturisztikai létesítményeket kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján. A kiírás és lebonyolítás a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága és az MTÜ együttműködésében valósult meg. A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A pályázatra beérkezett pályamunkákat a lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírálta el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

A kiírók két fő kategóriában hirdettek nyertest, illetve az idei évben is lehetőségük volt különdíj odaítélésére. 2017-ben a térségi szempontból kiemelkedő jelentőségű létesítményeket díjazhatta a szakmai bizottság. A különdíjat a Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont kapta meg. A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A Medvehagyma Ház korlátlan ideig használhatja „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2017” címet.

A kiállítások, múzeumok és látogatóközpontok között jelentős különbség, hogy előbbiek önmagukban jelentenek vonzerőt, programot, míg a látogatóközpont mindezek mellett egy olyan centrális tér, ahol a szűkebb, vagy tágabb környék kínálatát is összegezzük oly módon, hogy kezdő, vagy végpontja lehet a környék további felfedezéséhez, túrához, melynek egyik legkiválóbb példája az ökoturizmus iránt érdeklődő csoportok gyűjtőhelyeként működő Orfűi Medvehagyma Ház Látogatóközpont.

Vanyúr Arnold

MNVH Baranya megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Római Katolikus templom rekonstrukciója Magyarsarlóson

Magyarsarlóson tett látogatást április hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Dukai …