2023 január 27 - péntek

Áprilisi hírlevél

Kedves Olvasónk!

Rohanó életünk közepette nem árt néha egy kicsit megpihenni, melyre most tökéletes alkalmat teremthet hírlevelünk böngészése!

Mi mással is kezdhetnénk aktuális, áprilisi híradásunkat, mint a Vidékfejlesztési Programot érintő legfőbb információkról. Pályázati híreink között figyelmébe ajánljuk néhány pályázati felhívás módosítását, ám amennyiben részletesen szeretne tájékozódni, úgy javasoljuk, látogasson el a www.palyazat.gov.hu honlapra, ahol nem csak a vidékfejlesztési, hanem az egyéb pályázati felhívásokat is megtalálja. Eredményekben sem volt hiány, a Miniszterelnökség 5,5 milliárd forint odaítéléséről döntött, mely támogatásból 38 termelői csoport részesülhetett. A mostani döntéssel együtt az idei évben közel 100 milliárd forint vidékfejlesztési kötelezettségvállalást tett, ami több mint 4000 kérelem támogatását jelenti.

Területi felelőseink újabb, figyelemre méltó mintaprojektjeiből is szemezgettünk honlapunkon.

Programajánlónk ismét tartalmaz kellemes kikapcsolódási lehetőségeket, ám a szakmáról sem feledkezünk majd meg!

Hírlevelünkhöz és honlapunkhoz is hasznos és nem utolsó sorban kellemes időtöltést kívánunk!

Üdvözlettel, az MNVH csapata

Ez történt áprilisban

Közel 5,5 milliárd forint támogatás segíti a termelői csoportok működését

  A Vidékfejlesztési Program keretében újabb, mintegy 5,5 milliárd forint odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség, mely támogatásból 38 termelői csoport részesülhet. Fontos kormányzati célkitűzés a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási ágazatban tevékenykedő gazdálkodók azon együttműködésének ösztönzése, mely segíti a piaci pozíciójuk erősítését, jövedelmi, versenyképességi helyzetük stabilitását. A Miniszterelnökség, a Vidékfejlesztési Program keretében a 2014. január 1. után alakult, és elismerésben részesített termelői csoportok létrehozásához és működtetéséhez kapcsolódó költségek részbeni átvállalására biztosít támogatást. Az értékesítés alapján számított átalányösszegű támogatásra a nyertes termelői csoport legfeljebb 5 éven keresztül jogosult. A maximálisan kapható összeg mintegy 31 millió forint évente.

Újabb 30 milliárd forint támogatás az agrárium számára

  Közel 1800 gazdálkodó számára újabb mintegy 30 milliárd forint vidékfejlesztési forrás odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség. A támogatás többek között az öntözésfejlesztési és élelmiszer-feldolgozási beruházások megvalósítását, valamint a fiatal mezőgazdasági termelők indulását is segíti. A Kormány kiemelt célkitűzése a 2020-ig tartó uniós ciklusban, hogy a fiatal és képzett mezőgazdasági szakemberek számára lehetőséget biztosításon új mezőgazdasági vállalkozás létrehozására, ezáltal elősegítve a mezőgazdasági termelők generációváltását. Ennek jegyében a Miniszterelnökség első körben mintegy 13 milliárd forint támogatás odaítéléséről döntött, amelyet közel 1100 fiatal mezőgazdasági termelő fordíthat új agrárvállalkozására. Az egyes fiatal gazdák a pályázat keretében mintegy 12 millió forint támogatásban részesülnek. Fontos hangsúlyozni, hogy vannak még folyamatban lévő értékelések, ennek megfelelően a nyertes kérelmek száma és a támogatási összeg a közeljövőben tovább fog emelkedni.

Amikor a csapból is szörp folyik

  Idén második alkalommal rendezték meg a Nemzeti Szörp és Lekvárversenyt a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten. A kezdeményezés ötletgazdája Molnárné Kárász Rita mezőgazdasági termelő, kistermelő, aki maga is a saját megtermelt gyümölcseiből, fűszer- és gyógynövényeiből készít zamatos élelmiszereket. A megmérettetésnek idén a Lantos Borászat adott otthont. A II. Nemzeti Szörp és Lekvárverseny célja a magyar alapanyagból készült termékek megmérettetése, népszerűsítése. A versenyre benevezett szörpök és lekvárok felkeltsék a vásárlók, felhasználók és fogyasztók figyelmét minőségükkel, piacképes, az előírásoknak megfelelő külsőjükkel. A idei versenyre 127 minta érkezett, 50 lekvár és 77 szörp, melyeket öt Bíráló Bizottság zsűrizett.

4Birtok – Food maffia

  A 4Birtok konzorcium tagjainak munkája igazi sikertörténet. A napokban mutatkozott be a Novohrad–Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjában a 4Birtok néven szövetséget kötött 4 családi vállalkozás, melynek célja a kézműves gazdálkodás és a helyi termék népszerűsítése, az összefogás hangsúlyozása. Ezzel a címmel tartott a bemutatkozó programon előadást Katona Csaba történész, az MTA BTK Történettudományi Intézet munkatársa, melyben azt mutatta be, miért fontos és érdekes az uniformizálódó világban a lokálpatrióta tudat, a szűkebb régióhoz való kötődés, és miként társulhat ez azzal a kézműves minőséggel, ami a termékeket egyedivé és minőségivé teszi oly módon, hogy az kötődjön egy adott tájhoz, jelen esetben Nógrád megyéhez.

Pályázati hírek

Módosult az „Egyedi szennyvízkezelés” című felhívás dokumentációja

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Egyedi szennyvízkezelés” című (VP6-7.2.1.2-16 kódszámú) felhívás dokumentációja. Felhívjuk a Támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai a felhívás több pontját is érintik!

Módosult a „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” című felhívás

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” című (VP3-9.1.1-17 kódszámú) felhívás. Felhívjuk a Támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulása az alábbi pontot érinti: Pontosításra került a felhívás bevezetőjében (1. oldal) található az árfolyam meghatározására vonatkozó lábjegyzet. A módosítás alapján a lábjegyzet 1. pontja: „A támogatás forintösszege a kifizetési kérelem benyújtása évének január 1-jén érvényes, Európai Központi Bank (a továbbiakban: EKB) által rögzített árfolyamon kerül kifizetésre.” A felhívásnak fentiekben olvasható változása miatt egyértelműsítésre és kiegészítésre került a Támogatói Okirat című dokumentum melléklete is.

Módosult a „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című felhívás

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című (VP3-17.1.1-16 kódszámú) felhívás dokumentációja. Felhívjuk a Támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulása az alábbi pontot érinti: A felhívás 3.4.1.3. pont 3. a) alpontja az „adott évben” kifejezéssel módosult. Módosult továbbá a felhíváshoz tartozó Támogatói Okirat Minta.

Módosult a „Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése” című felhívás

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése” című (VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 kódszámú) felhívás dokumentációja. Felhívjuk a Támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulása az alábbi pontot érinti: Az 5.3 A támogatás mértéke, összege című fejezet kiegészült egy újabb táblázattal, így a települési önkormányzatok, illetve önkormányzati társulások esetében 85-95%, míg települési nemzetiségi önkormányzatok, nonprofit szervezetek, illetve egyházi jogi személyek esetében 75-95% a támogatási intenzitás járási besorolástól függően.

Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Program felhívásaihoz kapcsolódó jelzálogjog alapításának lehetőségéről

A 2014–2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet 85. §-a szerint a Kedvezményezett által a projekt keretében beszerzett ingatlan, vagyontárgy a projekt fenntartási jelentés elfogadásáig csak az Irányító Hatóság egyedi engedélyével és az 1303/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 71. cikkében meghatározott feltételek sérelme nélkül terhelhető meg vagy idegeníthető el.
Program ajánló

Pécsi Szelet

  Csaknem harminc neves baranyai vendéglátóegység, pincészet és termelő részvételével másodszor rendeznek május 1-én megyei “gourmet pikniket” a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. A Baranya megyei éttermi kultúra kiemelkedő eseménye azzal a céllal jött létre, hogy a megye legjobb éttermeit, borászatait és termelőit évente egyszer összefogja és egy minőségi kivitelezésű, de oldott hangulatú fesztivál keretében közelebb hozza a széles fogyasztói rétegekhez. A vendégek – a többi között – a Bock és Lelovits pincészetek, a Nádasi Sajtmanufaktúra, a Pécsi Kávé, a pécsi Balkán Bisztró és Jókai Cukrászda, a Tenkes Csárda, illetve a Karl Mikro-Sőrfőzde ínyencségei közül válogathatnak. Kóstolja végig egyetlen nap alatt Baranya legjobb ízeit a street food-tól a fine dining-ig május elsején a Zsolnay Negyedben!

Balatoni Barista és Koktél Bajnokság

  Egy jó kávé mellett barátságok szövődnek, szerelmek lobbannak lángra, üzletek köttetnek. Illata ébreszt reggel, felélénkít délben, s elcsábít délután. Gőzölgő, krémes, zamatos és művészi is lehet. Hogy hogyan? Ez is kiderül a harmadszor megrendezésre kerülő Balatoni Barista Bajnokságon 2018. május 5-én a Darnay Pince rendezvénypajta és piknikkertben Gyenesdiáson! A rendezvény a szakmai megmérettetés mellett tanulási lehetőséget jelent, a tökéletesen elkészített és szépen díszített kávék és forró italkülönlegességek pedig a laikus és kávékedvelő közönség számára nem csak látványt, hanem különleges ízélményeket is kínálnak.

XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

  A kiállítás a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált. A küllemében is lenyűgöző állatkiállítói terület évről-évre több tenyészállatnak ad helyet. A kellemes hangulatú, magyaros stílusú, nádfedeles, fa szerkezetes állatbemutató terek tökéletes hangulatot teremtenek a vidék legnagyobb mezőgazdasági szakmai találkozójának, amelyre idén 2018. május 10-12. között kerül sor Hódmezővásárhelyen. Az állattenyésztés nyolc ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, kecske-, a baromfi-, díszbaromfi-, és nyúltenyésztők, a halászat, vadászat, valamint az állattenyésztés és az ahhoz kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoznak be.

Almavirág fesztivál

  Újra Almavirág Fesztivál Rácalmáson, május 12-13. között! A hagyományoknak megfelelően a család, egészség, sport és kultúra jegyében rendezik meg. Bio és házi termékekből kóstoló, almás gasztronómia: almabor, almasör, almapálinka… Koncertek, gyermekprogramok. Jöjjenek el családtagjaikkal, barátaikkal együtt és töltsenek el egy kellemes tavaszi napot a Jankovich-kúriában!
Palacsinta fesztivál
  A Palacsintafesztivál egy nemrég életre hívott esemény, mely minőségi szórakozást és kikapcsolódást kínál az egész családnak! A rendezvény témája mi is lehetne más, mint a kicsik és nagyok által oly kedvelt édesség, a palacsinta. A sokszínű, minden igényt figyelembe vevő alapanyagokon át bemutatják az elkészítési módok számtalan variációját 2018. május 18-20. között, Szolnokon. A hagyományőrző, kézműves, zenés, játékok, illetve gasztronómiai programok mellett kiváló könnyű- és komolyzenei élő koncertekkel várják az érdeklődőket.

Share Button

Olvasson tovább

2018 – Októberi hírlevél

Kedves Olvasónk! Az év legszínesebb évszakához érkeztünk, azonban nem csak az ősz színpompás és változatos, …