2019 augusztus 24 - szombat

Aktív turizmus Pannonhalmán

Pannonhalma nevét meghallva az alábbi dolgok jutnak általában eszünkbe: világörökség, bencés főapátság, gyógynövénykert, levendula, borászat…

Pedig Pannonhalma városa ennél sokkal több látnivalót kínál az ideérkezőknek. Az Apátság és a város is jelentős infrastrukturális fejlődésen ment át a közelmúltban, és újabb tervek megvalósításán dolgoznak jelenleg is.

A Bencés Főapátságba évről évre jelentős számú turista érkezik, akik megtekintik a könyvtárat, a kerengőt, a bazilikát, esetleg a gyógynövénykertet és a borászatot, de ritkán szánnak több időt a város felfedezésére. Pedig a gyönyörű természeti környezet, a dombvidék változatos domborzata, növény- és állatvilága igazán jó lehetőségeket nyújt erre.

2011-ben Pannonhalma Önkormányzata megkezdte a történelmi városmag komplex megújítását azzal a céllal, hogy a Fő téren és az egyedülálló Váralja településrészen minőségi kereskedelmi, vendéglátó, szabadidős és kulturális szolgáltatások alakuljanak ki. Az uniós támogatással megvalósított fejlesztésekkel a belváros szíve és az apátság közötti közvetlen kapcsolat és megteremtődött, ez lehetővé teszi, hogy az apátságba látogató turisták a várost is megismerhessék.

A város önkormányzata, Turisztikai Bizottsága, Tourinform Irodája és a Kisalföld Erdőgazdaság kerületvezető erdésze összefogott, és két turista útvonalat alakított ki a város területén, „Pannonhalmi gyalogtúrák – szívvel és lépéssel” szlogennel. Egy ilyen gyalogtúrán vettem részt a sokorópátkai 6. osztályosokkal, aki a II. Pannontáj- Sokoró Natúrparki vetélkedő 2. díjaként nyerték ezt a Pannonhalma városa által felajánlott élményt.

Miután a Fő téren lévő Tourinform irodából megkaptuk a térképet és a városismereti játék kiadványát, kezdődhetett is a felfedezés. A gyerekek nagy örömmel és lelkesedéssel vetették bele magukat a feladványok megoldásába. Megtudhatták, hogy Pannonhalma 2000-ban kapott városi rangot, és többször megszámolták, hogy zöld üvegszelvény található a Pannon történet című műalkotáson. A Gesztenyés horgon felfelé sétálva az láthattuk a löszfalba vájt pincéket, melyeket mára már felújítottak, valamint a löszfalat is megfigyelhettük, miközben túravezetőnk, Ress Anita a pannonhalmi okos szamár legendáját osztotta meg a gyerekekkel.

Felérve az Apátsághoz körbesétáltuk az épületegyüttest, és megnéztük, honnan indultunk. Az iskolások már jártak a Főapátságban, így oda most nem tértünk be, folytattunk utunkat a feladványoknak és a térképnek megfelelően. A Boldogasszony kápolna és a Millenniumi emlékmű előtt elhaladva elértünk a Boldog Mór kilátóig és a húsvét előtt elkészült lombkorona tanösvényig, ahonnan lenézve lábaink alatt terült el a város, távolabbra tekintve pedig a környező települések nevezetességeit ismertettük a gyerekekkel.

Innen utunk egy meredek ösvényen át a Tóthegy felé vezetett, ahonnan visszajutottunk a Fő térre. Itt a gyerekek a feladványok jó megoldásaiért és a túra teljesítéséért egy Dícsérő oklevelet kaptak, mely tiszteletbeli erdőkerülővé és kalandorrá minősítette őket.

Egy vers a kiadványból:

„Ha kiértél az erdőből, láthatod a várost,

ebből a perspektívából most egészen mást hoz.

Ha mindent láttál, akkor visszaértél a térre,

és most láthatod, hogy igazán megérte.”

A nagy melegben mindenkinek jól esett egy finom fagyi a szomszédos kávézóban, melyet szintén a vetélkedő díjaként kaptak a 6. osztályosok.

A gyalogtúrák családdal, baráti társasággal, iskolai csoportokkal együtt is hatalmas élményt nyújtanak, látogassanak el Pannonhalmára és ismerjék meg a város nevezetességeit, látnivalóit!

Székely Rita

MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Két Kakas Agroturisztikai Központ és Két Kakas Gasztro és Kézműves Piac Imremajor – Balatonfenyves

Hazánkban 11 Imremajor elnevezésű település létezik. Ezek egyike, a balatoni nyaralók és a természetet kedvelők, …