2020 május 27 - szerda

25. alkalommal rendezték meg a Dél-alföld legnagyobb állattenyésztési és mezőgazdasági kiállítását

2018. május 10-12. között rendezték meg a XXV. Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítást és vásárt. A seregszemle a hazai, hasonló jellegű kiállítások közül is kiemelkedik, szervezettségében, szakmai színvonalában, a kiállítók és a kilátogató vendégek számában is. 1994-ben rendezték meg az első kiállítást, mely azóta folyamatosan fejlődött és átfogja a magyar állattenyésztés teljes vertikumát és a hozzá kapcsolódó ágazatokat is. Az elmúlt 25 évben, több mint egymillió látogatója volt.

Az idei rendezvényen, 603 kiállító mutatta be tevékenységét. A megnyitó alkalmával, Antal Gábor vezérigazgató köszöntötte a kiállítás díszvendég országának, Szerbiának megjelent képviselőt. A Szerb Köztársaság, 2007 után immár másodjára mutatkozott be vendégként. Köszöntőt mondott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és Farkas Sándor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke is. Mindketten kiemelték a kiállítás, és az állattenyésztési ágazat jelentőségét. Szóltak az évről évre kialakuló ágazati problémák megoldásáról. A díszvendég ország nevében Juhász Attila, a Szerbiai Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium államtitkára köszöntötte a kiállítás résztvevőit. Kiemelte beszédében, hogy a két ország között kialakult jó viszony legnagyobb haszonélvezője az agrárium.

A kiállítást dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. „Ez a kiállítás előrébb vitte a magyar állattenyésztés ügyét. 2010-ben szövetséget kötöttünk a magyar mezőgazdasággal és állattenyésztéssel. Az elmúlt időszakban sok nehézséggel kellett szembenéznünk, de ennek ellenére a közös munkának hála a magyar mezőgazdaság nőni, fejlődni tudott. Az ágazat 8 százalékos kibocsátási növekedést tudott produkálni 2010 óta. Fontos, hogy minél versenyképesebbé tegyük a magyar állattenyésztést, és mindent megteszünk azért, hogy a gazdák a támogatási rendszer előnyeit élvezni tudják.”

A programok minden évben változatosak, de az első napon kiemelt szerepet kapnak a szakmai programok. Így a látogatók az idén is láthatták, a tenyészállat bírálatokat és show bírálatokat, például a ló, a koncentrált tejű szarvasmarha fajták, az Angus, a Fehér-kék belga, Murray grey, a Charolais, a Limousin, és a Magyar szürke szarvasmarha fajták esetében. Továbbá tenyészállat bírálatokat szerveztek a juh, kecske és a sertés fajták tekintetében is, illetve a közönség láthatott baromfi, hal fajtabemutatót és megtekinthetett vadászati kiállítást. Minden évben vannak állandó programok, mint a bemutató fejés, a gyermekek számára állatsimogató és szalmabála labirintus, főzőverseny, fogatbemutató, lovas bemutatók és versenyek, kutyás bemutatók, állat árverések, és nagy területen, gépkiállítás.

Az idei kiállításon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárgazdasági Kutató Intézet szervezett szakmai fórumot, a „Kihívások és kilátások az egyes állattenyésztési ágazatokban” címmel. Az előadó állattenyésztési szakemberek, a sertéstenyésztéssel, a juh-, kecske- és hús marha tenyésztéssel kapcsolatban, valamint a tejágazat kérdéseivel és a jelenlegi támogatásokkal kapcsolatban értekeztek, illetve tájékoztattak.

A rendezvényen évek óta, a NAK Csongrád megyei igazgatóságának kiállítási területén, bemutatkoznak a Csongrád megyei mezőgazdasági szakképző iskolák, melyek a képzéseiket, képzési kínálatukat népszerűsítik. Így az érdeklődő látogatók, fiatalok betekintést nyerhettek, például az állattenyésztési és növénytermesztési szakok, valamint a szakiskolai képzésekbe, mint a gazda és a mezőgazdasági gépész, képzésbe is.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a kiállítás keretében megrendezésre került, a Szent György Napi Juhásztalálkozó, immár 34. alkalommal. A rendezvény jó alkalmat biztosít a juhászati ágazati szereplők, gazdálkodóknak arra, hogy a juh tartás aktuális helyzetét, feladatait, problémáit értékeljék és egyben egy fontos találkozási lehetőség is.

A XXV. Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás és vásár, színvonalas és változatos programokkal várta az érdeklődő közönséget. A rendezvény méltó módon közvetíti az állattenyésztési ágazat elért eredményeit és várható jövőbeni kilátásait.

Benkő Zsolt

MNVH Csongrád megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Új, ingyenes portál köti össze a mezőgazdasági termelőket a vevőkkel

A piaci kereslet és kínálat összekapcsolása érdekében az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. …