2019 június 26 - szerda

25. alkalommal rendezték meg a Dél-alföld legnagyobb állattenyésztési és mezőgazdasági kiállítását

2018. május 10-12. között rendezték meg a XXV. Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítást és vásárt. A seregszemle a hazai, hasonló jellegű kiállítások közül is kiemelkedik, szervezettségében, szakmai színvonalában, a kiállítók és a kilátogató vendégek számában is. 1994-ben rendezték meg az első kiállítást, mely azóta folyamatosan fejlődött és átfogja a magyar állattenyésztés teljes vertikumát és a hozzá kapcsolódó ágazatokat is. Az elmúlt 25 évben, több mint egymillió látogatója volt.

Az idei rendezvényen, 603 kiállító mutatta be tevékenységét. A megnyitó alkalmával, Antal Gábor vezérigazgató köszöntötte a kiállítás díszvendég országának, Szerbiának megjelent képviselőt. A Szerb Köztársaság, 2007 után immár másodjára mutatkozott be vendégként. Köszöntőt mondott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és Farkas Sándor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke is. Mindketten kiemelték a kiállítás, és az állattenyésztési ágazat jelentőségét. Szóltak az évről évre kialakuló ágazati problémák megoldásáról. A díszvendég ország nevében Juhász Attila, a Szerbiai Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium államtitkára köszöntötte a kiállítás résztvevőit. Kiemelte beszédében, hogy a két ország között kialakult jó viszony legnagyobb haszonélvezője az agrárium.

A kiállítást dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. „Ez a kiállítás előrébb vitte a magyar állattenyésztés ügyét. 2010-ben szövetséget kötöttünk a magyar mezőgazdasággal és állattenyésztéssel. Az elmúlt időszakban sok nehézséggel kellett szembenéznünk, de ennek ellenére a közös munkának hála a magyar mezőgazdaság nőni, fejlődni tudott. Az ágazat 8 százalékos kibocsátási növekedést tudott produkálni 2010 óta. Fontos, hogy minél versenyképesebbé tegyük a magyar állattenyésztést, és mindent megteszünk azért, hogy a gazdák a támogatási rendszer előnyeit élvezni tudják.”

A programok minden évben változatosak, de az első napon kiemelt szerepet kapnak a szakmai programok. Így a látogatók az idén is láthatták, a tenyészállat bírálatokat és show bírálatokat, például a ló, a koncentrált tejű szarvasmarha fajták, az Angus, a Fehér-kék belga, Murray grey, a Charolais, a Limousin, és a Magyar szürke szarvasmarha fajták esetében. Továbbá tenyészállat bírálatokat szerveztek a juh, kecske és a sertés fajták tekintetében is, illetve a közönség láthatott baromfi, hal fajtabemutatót és megtekinthetett vadászati kiállítást. Minden évben vannak állandó programok, mint a bemutató fejés, a gyermekek számára állatsimogató és szalmabála labirintus, főzőverseny, fogatbemutató, lovas bemutatók és versenyek, kutyás bemutatók, állat árverések, és nagy területen, gépkiállítás.

Az idei kiállításon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárgazdasági Kutató Intézet szervezett szakmai fórumot, a „Kihívások és kilátások az egyes állattenyésztési ágazatokban” címmel. Az előadó állattenyésztési szakemberek, a sertéstenyésztéssel, a juh-, kecske- és hús marha tenyésztéssel kapcsolatban, valamint a tejágazat kérdéseivel és a jelenlegi támogatásokkal kapcsolatban értekeztek, illetve tájékoztattak.

A rendezvényen évek óta, a NAK Csongrád megyei igazgatóságának kiállítási területén, bemutatkoznak a Csongrád megyei mezőgazdasági szakképző iskolák, melyek a képzéseiket, képzési kínálatukat népszerűsítik. Így az érdeklődő látogatók, fiatalok betekintést nyerhettek, például az állattenyésztési és növénytermesztési szakok, valamint a szakiskolai képzésekbe, mint a gazda és a mezőgazdasági gépész, képzésbe is.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a kiállítás keretében megrendezésre került, a Szent György Napi Juhásztalálkozó, immár 34. alkalommal. A rendezvény jó alkalmat biztosít a juhászati ágazati szereplők, gazdálkodóknak arra, hogy a juh tartás aktuális helyzetét, feladatait, problémáit értékeljék és egyben egy fontos találkozási lehetőség is.

A XXV. Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás és vásár, színvonalas és változatos programokkal várta az érdeklődő közönséget. A rendezvény méltó módon közvetíti az állattenyésztési ágazat elért eredményeit és várható jövőbeni kilátásait.

Benkő Zsolt

MNVH Csongrád megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Nemzetközi projektekkel a turizmus és gazdaságfejlesztésért Hajdú-Bihar Megyében

Hajdú-Bihar Megye gasztronómiai, természeti és közösségi értékeinek erőteljesebb és hatékonyabb kiaknázását célozza a megyei önkormányzat …