2019 december 12 - csütörtök

A fát kidönti két karunk, zokogva hal sok ág, De két karunktól újra él, tovább, tovább, tovább…

2018.05.28-án jártam a Tápió-vidéken található Szentmártonkátán. Hajnal Attila fogadott, aki a térség meghatározó faipari vállalkozásának a Hungary-Holz Kft-nek az ügyvezetője. A céget még édesapja alapította 1997-ben és elsősorban ÉMI termékminősítésű engedéllyel rendelkező holz therm® típusú nyílászárót gyártanak. Az egyedi kialakítású termékekkel hazai megrendelőket szolgálnak ki.

Már a beszélgetés elején feltűnt, hogy nem akármilyen helyre jöttem. A gyártás mögött valós értékek, innovatív gondolkodás húzódik meg. A cég rendszeresen fogad gyakornokokat, aktívan részt vesz a jövő szakembereinek képzésében. A vezetés szívén viseli a szakma sorsát és tesz is érte. Hamar rátértünk a vállalat, a térség és talán az ország legnagyobb problémájára, a munkaerőhiányra. Megrendelés lenne bőven, de szinte lehetetlen érdemes embereket találni. A Hungary-Holz Kft egy új ember felvételénél három nagyon fontos értéket tart szem előtt: becsület, tisztesség és elhivatottság. A 100%-ban magyar tulajdonú cég jelenleg 12 beosztottal működik.

Kezdetben fa nyílászárókat készítettek, de a piaci igényekhez alkalmazkodva megkezdték az alu-fa nyílászárók gyártását is. A fő profilt a kültéri- és beltéri ajtók, ablakok, téli kertek képezik. De a kínálatban megtalálhatóak a tűzgátló- és acél ajtók, a hangszigetelt ajtók és a sugárvédelmi nyílászárók. A megrendelések nem a véletlennek köszönhetően gyarapodnak, a kiváló minőség alapvető elvárás minden termékkel kapcsolatban. A Kft. 2003 óta folyamatosan rendelkezik ISO 9001 tanúsítvánnyal. A nyílászárókat I. osztályú, hibamentes, rétegragasztott, hossztoldott kivitelben vagy ugyanezen paraméterekkel rendelkező toldásmentes kivitelben is gyártja, amelyek alapanyag szerint készülhetnek lucfenyőből, vörösfenyőből, eukaliptusz, meranti vagy tölgyfából. A fűrészáru és a faanyag Oroszországból, Belorussziából, Szibériából, Uruguayból és Indonéziából származik. A vasalatok Ausztriából és Németországból, a felületkezelő anyagok Németországból, az üvegek Magyarországról és Ausztriából származnak.

A mamut méretű nyílászáró rendszerek gyártásának elkezdése és a folyamatosan bővülő megrendelések egyértelművé tették egy új üzemcsarnok létjogosultságát. A cél tehát a nagyméretű nyílászárók gyártására alkalmas gyártási struktúra elhelyezésére megfelelő, környezettudatos, takarékos épületgépészeti megoldással rendelkező csarnok építése és parkoló kialakítása lett. A Hungary-Holz Kft. a beruházás megvalósításához a LEADER források igénybe vételét találta a legjobb megoldásnak. Szentmártonkáta a HAJT-A Csapat Egyesület LEADER Helyi Akció Csoport (HACS) területén található. A térség régión belüli hátrányos társadalmi, gazdasági helyzete miatt a HAJT-A Csapat Egyesület Helyi Fejlesztési Stratégiájában (HFS) fő prioritás a helyi gazdaság versenyképességének növelése, a vállalkozások támogatása. Továbbá a HFS előnyben részesíti a környezettudatos technológiát alkalmazó vagy munkahelyteremtő fejlesztéseket így a Kft. jó eséllyel indult a felhíváson.

A sikeres pályázást követően 2013 novemberében indulhatott meg az építkezés és 2014 augusztusában ért véget. A környezettudatosság jegyében a keletkező fahulladékkal fűthető, faelgázosító kazán kerül beszerelésre, amely kiváló hatásfokkal égeti el a tüzelőt, minimális fokra csökkentve a károsanyag kibocsátást.

A projekt megvalósulása számos ponton fejti ki pozitív hatását:

  • a LEADER-es forrásból kialakított parkolónak köszönhetően az ide érkezők igényes, a vállalat szemléletét tükröző helyen parkolhatnak
  • a beruházásnak köszönhetően négy új fő felvételére nyílt lehetőség
  • a termelés növekedése és humán erőforrásunk bővítése ezáltal a Kft. árbevétele 20 %-al növekedett
  • a nagyobb térnek és az ésszerű elrendezésnek köszönhetően a szűkösségből adódó veszteségeket szinte nullára tudták csökkenteni
  • ugyancsak az ésszerű elrendezésnek köszönhetően az alapanyag útja nyomon követhető egészen a késztermékig
  • a termelés bemutathatóvá vált, így növelve a megrendelők bizalmát
  • a környezettudatos fűtésrendszer egyszerre használja fel a keletkező hulladékot és terheli kevésbé a környezetet

 

Összességében elmondható, hogy a Hungary-Holz Kft. és a Hajt-A- Csapat Egyesület sikeres együttműködése hozzájárult a térség környezetvédelméhez és a munkahelyteremtéshez. Fontos, hogy azoknak a vállalatoknak, akik megbecsülik a humán tényezőt és aktívan részt vállalnak a szakma jövőjének építésében, legyen forrásuk bővülni, zászlósként jó példát mutatni és bebizonyítani, hogy a „kerítésen belül” is lehet eredményeket elérni, kitartó munkával, akár nagy terveket is, megvalósítani. Nagyszerű lehetőséget kínálnak ilyen esetekben a LEADER egyesületek. További sikeres együttműködést és szép eredményeket kívánok!

 

Faiparos Himnusz

A fát kidönti két karunk, zokogva hal sok ág,

De két karunktól újra él, tovább, tovább, tovább.

Még eldalolja szép dalod, formálja értelem,

Hogy feldíszítse otthonod, és támaszod legyen.

A fát kidönti két karunk, zokogva hal sok ág,

De két karunktól újra él, tovább, tovább, tovább.

A bölcsőtől már elkísér az egész életen át,

S ha munkád egyszer véget ér, sírba véle szállsz.

A fát kidönti két karunk, zokogva hal sok ág,

De két karunk újra él, tovább, tovább, tovább.

Szakáli János

MNVH Pest megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hegyesi Éléstár

A Makói Kistérségben elhelyezkedő Királyhegyes Községben él és gazdálkodik, Deák Szilvia állattenyésztő agrármérnök, sajtkészítő, aki …