2019 május 25 - szombat

SzandaSzögi Ökokertészet – Egészséges, friss, szezonális bioélelmiszerek Szandáról, Nógrád megyéből

Családi vállalkozásban, négy fóliasátor alatt cseperednek az egészséges, vegyszermentes növények a SzandaSzögi Ökokertészetben. A terményekből nagyvárosi családoknak is szállítanak, Vácra és Budapestre.

Keresztesiné Drevenka­ Orsolya, az ökokertészet vezetője elmondta: férjével, Zoltánnal első gyermekük születése után válaszút elé kerültek, hogy vidék vagy város legyen a jövőjük.

– Végül maradtunk a nógrádi tájon – mondta a fiatal hölgy. – A szüleimmel egyetértésben először egy málnaültetvény telepítésébe fogtunk, ám hamar rájöttünk, ez több okból sem válhat be, így tértünk át a minőségi zöldségek termesztésére. Pályáztunk a fiatal gazda támogatásra, ez jelentette az alaptőkét a fóliasátrak felállítására, összesen 1300 négyzetméteren. Törekedtünk arra, hogy az egészséges életmód jegyében minél inkább teljesen „tiszta”, vegyszermentes biotermékek ­kerüljenek ki tőlünk.

Rovar is segít

Látogatásunk alkalmával, a kertészet hátsó fertályán néhány kaptárban méhek döngicsélésére figyeltünk fel. Az ökokertész kifejtette, haladniuk kell a korral, keresni a kínálat bővítésének lehetőségeit. A nógrádi vidék mindig is híres volt méhészeteiről, méztermeléséről, a környékbeli­ földek kiterjedt repceültet­vényei, illetve az akácosok kiváló tápanyagot szolgáltatnak a méheknek, amelyekkel kiemelt minőségű méz állítható­ elő, amit kedvelnek a piacokon. Remélik, a nagyvárosi vásárlóközönség körében ez is népszerű lesz, így szélesedhet a szolgáltatási kör.

A közösségi gazdálkodás részeként előzetesen kialakított vásárlói kör számára szállítják az árut. A partnerekkel szerződést kötöttek: az adott év során megtermelik a különböző zöldségeket a számukra.

– A kialakult nagy fokú bizalomra támaszkodva, a természet ritmusát követve, ­tavasszal és nyáron mi döntjük el, hogy mi kerül a vásárlói­ családok dobozaiba, és pontosan betartjuk a határidőket – hangsúlyozza Keresztesiné Drevenka Orsolya. – Kifejezetten a nagyvárosokat ­céloztuk meg, első körben Vácra, illetve Budapest XV. kerületébe visszük a terményt, illetve Hollókőre és Tihanyba, egy-egy étterembe. Tavaly indítottuk ezt az akciót, a legnagyobb közösségi oldalon létrehoztunk egy zárt csoportot, ezen a módon zajlik köztünk a kapcsolattartás. Először 22 családnak szállítottunk, ma már ez 52 helyre bővült. Szeretnénk a jövőben Balassagyarmaton is egy vevőkört kialakítani. Jelenleg húszféle faj mintegy ötven­fajta egyede növekedik a ­fólia alatt, és számos egyedi fajtával is rendelkezünk, mint amilyen például a pak choi, egy ázsiai eredetű káposztaféleség.

A SzandaSzögi Ökokertészetben kiemelt fontosságot szentelnek a fokozott minőségbiztosításnak. Több, jelentősebb rutinnal rendelkező környékbeli gazda is segíti a munkájukat, tevékenységüket pedig rendszeresen ellenőrzi a szakhatóság.

Bíró Anikó Éva

MNVH Nógrád megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Római Katolikus templom rekonstrukciója Magyarsarlóson

Magyarsarlóson tett látogatást április hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Dukai …