2020 február 18 - kedd

Sajógalgóc község kézműves egyedi mintaprogramja, avagy a ˝Galgóci Faragda”

Sajógalgóc község Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén, a kazincbarcikai járásban található. Zsáktelepülés jellege elzártságot jelent, de ugyanakkor ennek is köszönheti azt a falusias varázsát, nyugalmát, szépségét, amit sikerült megőriznie mind a mai napig, ebben a rohanó, változó világban. Elhelyezkedéséből és adottságaiból adódóan nagyon korlátozottak a településen élők lehetőségei. Mivel az önkormányzat nem rendelkezik mezőgazdasági művelésre alkalmas területtel, így a településen egy nagy múlttal rendelkező hagyományos mesterség újragondolását látják kiugrási lehetőségnek.

Régen a falusi emberek maguk készítették el, faragták ki a fából készült használati tárgyaikat. Ezt a hagyományt próbálják újjáéleszteni, erre a régi mesterségre, a fafaragásra tanítják meg a helyieket, jelenleg közfoglalkoztatás keretein beül. Mivel a településen közfoglalkoztatás keretében nők vannak többségében alkalmazva, ezért velük kezdték el a fafaragás alapjainak a megtanítását. Fontosnak tartják, hogy ez a hagyományos mesterség ne tűnjön el, sőt a mai kor igényeinek megfelelően tovább is fejlődhessen.

Elsősorban kézműves fa tárgyakat készítenek, mint például fatányérok, kínálók, kanalak stb. Termékeik jellemzője, hogy a mindennapi életben használhatóak, nem pusztán dekorációs célt szolgálnak. A sok gyakorlásnak köszönhetően a legkülönbözőbb formájú, alakú fatálak ma már olyan minőségben készülnek, hogy bárhol bármikor piacképes termékek lehetnek. Ezekkel a termékekkel az önkormányzat megjelent a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közfoglalkoztatási kiállításon is, ahol nagy sikert arattak. Ezt követően a III. Országos Közfoglalkoztatási Kiállításra is meghívást kaptak, ahol a fafaragó asszonyok bevonásával bemutatót és kipróbálási lehetőséget is teremtettek az érdeklődők számára. Nagyon sokan látogatták meg a standjukat és méltatták a kézzel készült fatányérokat. Hatalmas elismerésben is részesültek, az első kiállításuk alkalmával a 130 kiállító önkormányzat közül a II. legszebb kiállító díjat kapták meg. Ez nagyon nagy elismerés volt mind az önkormányzat, mind a faragásban résztvevő közfoglalkoztatottak számára.

Az eddigi értékesített termékek mennyiségéből látszik, hogy van kereslet és igény ezekre a kézműves fatermékekre és sok az érdeklődő az egyedileg személyre szabott termékek iránt. Az ilyen jellegű egyedi igények kielégítése céljából szeretnének egy olyan professzionális műhelyt kialakítani, felszerelni, ahol a fafaragás mellett más jellegű kézműves termékeket is tudnának készíteni. Ez lenne a “Galgóci Faragda”. A jövőben még egyedibb, személyre szóló tárgyakat szeretnének készíteni. Ennek előfeltétele többek között egy lézergravírozó eszköz beszerzése. Jelenleg 9 fő foglalkoztatását látja el a műhely, azonban a tervezett fejlesztéseknek köszönhetően ez a létszám tovább tudna növekedni, biztos megélhetést adva az ott dolgozóknak.

A településen aktív közösségi élet van, amelynek fő mozgatórúgója a Sajógalgócért Egyesület. Működésük szorosan kapcsolódik az önkormányzat tevékenységéhez, hiszen különböző pályázati források segítségével fafaragó eszközöket szereztek be, majd kézműves képzések indításával segítették a hagyomány további ápolását. Immáron 5. alkalommal szervezik meg a fafaragó tábort, ahol általános iskolás gyermekeknek tanítják meg a szerszámok alapvető használatát. A gyakorláson túl minden évben elkészül egy közös alkotás is, amely a településen kerül kihelyezésre. A környező nagyobb településekről, városokból rengeteg gyerek tölti itt a nyári szünet egy-két hetét, ezzel is elősegítve, hogy a hagyomány tovább élhessen.

dr. Csuzda Gábor

MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

A mezőtúri zártkertek közcélú, komplex mezőgazdasági és infrastrukturális fejlesztése

Jelenleg a mezőtúri járás külterületén található tanyák, zártkertek infrastruktúrája közepesnek mondható, számos ingatlanon a mai …