2019 május 25 - szombat

Sajógalgóc község kézműves egyedi mintaprogramja, avagy a ˝Galgóci Faragda”

Sajógalgóc község Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén, a kazincbarcikai járásban található. Zsáktelepülés jellege elzártságot jelent, de ugyanakkor ennek is köszönheti azt a falusias varázsát, nyugalmát, szépségét, amit sikerült megőriznie mind a mai napig, ebben a rohanó, változó világban. Elhelyezkedéséből és adottságaiból adódóan nagyon korlátozottak a településen élők lehetőségei. Mivel az önkormányzat nem rendelkezik mezőgazdasági művelésre alkalmas területtel, így a településen egy nagy múlttal rendelkező hagyományos mesterség újragondolását látják kiugrási lehetőségnek.

Régen a falusi emberek maguk készítették el, faragták ki a fából készült használati tárgyaikat. Ezt a hagyományt próbálják újjáéleszteni, erre a régi mesterségre, a fafaragásra tanítják meg a helyieket, jelenleg közfoglalkoztatás keretein beül. Mivel a településen közfoglalkoztatás keretében nők vannak többségében alkalmazva, ezért velük kezdték el a fafaragás alapjainak a megtanítását. Fontosnak tartják, hogy ez a hagyományos mesterség ne tűnjön el, sőt a mai kor igényeinek megfelelően tovább is fejlődhessen.

Elsősorban kézműves fa tárgyakat készítenek, mint például fatányérok, kínálók, kanalak stb. Termékeik jellemzője, hogy a mindennapi életben használhatóak, nem pusztán dekorációs célt szolgálnak. A sok gyakorlásnak köszönhetően a legkülönbözőbb formájú, alakú fatálak ma már olyan minőségben készülnek, hogy bárhol bármikor piacképes termékek lehetnek. Ezekkel a termékekkel az önkormányzat megjelent a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közfoglalkoztatási kiállításon is, ahol nagy sikert arattak. Ezt követően a III. Országos Közfoglalkoztatási Kiállításra is meghívást kaptak, ahol a fafaragó asszonyok bevonásával bemutatót és kipróbálási lehetőséget is teremtettek az érdeklődők számára. Nagyon sokan látogatták meg a standjukat és méltatták a kézzel készült fatányérokat. Hatalmas elismerésben is részesültek, az első kiállításuk alkalmával a 130 kiállító önkormányzat közül a II. legszebb kiállító díjat kapták meg. Ez nagyon nagy elismerés volt mind az önkormányzat, mind a faragásban résztvevő közfoglalkoztatottak számára.

Az eddigi értékesített termékek mennyiségéből látszik, hogy van kereslet és igény ezekre a kézműves fatermékekre és sok az érdeklődő az egyedileg személyre szabott termékek iránt. Az ilyen jellegű egyedi igények kielégítése céljából szeretnének egy olyan professzionális műhelyt kialakítani, felszerelni, ahol a fafaragás mellett más jellegű kézműves termékeket is tudnának készíteni. Ez lenne a “Galgóci Faragda”. A jövőben még egyedibb, személyre szóló tárgyakat szeretnének készíteni. Ennek előfeltétele többek között egy lézergravírozó eszköz beszerzése. Jelenleg 9 fő foglalkoztatását látja el a műhely, azonban a tervezett fejlesztéseknek köszönhetően ez a létszám tovább tudna növekedni, biztos megélhetést adva az ott dolgozóknak.

A településen aktív közösségi élet van, amelynek fő mozgatórúgója a Sajógalgócért Egyesület. Működésük szorosan kapcsolódik az önkormányzat tevékenységéhez, hiszen különböző pályázati források segítségével fafaragó eszközöket szereztek be, majd kézműves képzések indításával segítették a hagyomány további ápolását. Immáron 5. alkalommal szervezik meg a fafaragó tábort, ahol általános iskolás gyermekeknek tanítják meg a szerszámok alapvető használatát. A gyakorláson túl minden évben elkészül egy közös alkotás is, amely a településen kerül kihelyezésre. A környező nagyobb településekről, városokból rengeteg gyerek tölti itt a nyári szünet egy-két hetét, ezzel is elősegítve, hogy a hagyomány tovább élhessen.

dr. Csuzda Gábor

MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Római Katolikus templom rekonstrukciója Magyarsarlóson

Magyarsarlóson tett látogatást április hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Dukai …