2019 szeptember 19 - csütörtök

Közösségi kemence épült Sokorópátkán

Május 30. és június 3. között egy újabb közösségi helyszínnel gazdagodott Sokorópátka: kemence épült a kultúrház udvarán. Régi álma vált valóra a helyi civil szervezeteknek, önkormányzatnak, akik tevékenyen részt vettek a helyszín előkészítésében, a megvalósításban és az első, kemencében sült kenyér és csirkecomb elfogyasztásában is.

A kemence építése egy sikeres pályázat keretében valósulhatott meg, melyet a Vidéki Mesterségek Gyakorlóinak csapata írt ki. A helyi művelődésszervező, Meszes-Odor Melinda elmondta:

  • Ők egy olyan csapat, akik rég elfeledett, illetve kihalófélben levő mesterségeket elevenítenek fel és hoznak vissza a köztudatba. Egy kedves ismerősöm jelezte, hogy van egy felhívásuk, amire be kellene adnunk nekünk is a pályázatot. A cél pedig nem más, hogy ezek a szakemberek közösségeknek segítenek egy kemence elkészítésében. Elsősorban óvodákat, iskolákat és önkormányzatokat szólítottak meg, hiszen a régi mesterségek ápolása tényleg egyetemes feladat. A pályázat nyerteseinek csak a felépítéséhez szükséges anyagot kell beszerezniük, a mesterek pedig munkadíj nélkül, pusztán gyakorlásból, tanulás és tanításként megtervezik és kivitelezik a kemencét.

A közelmúltban alakult meg a Sokorópátkai Nőegylet, lelkes lányokból, asszonyokból, akik a nyertes pályázat hírét meghallva azonnal felajánlották, hogy a hétvégi munka alatt ellátják étellel az építőmestereket, az óvoda konyhája pedig a hétköznapokon adott ételt Jámbor Attilának és csapatának.

A helyi Pedró Pékség és az önkormányzat vállalt az építéshez szükséges alapanyagok beszerzését és a terület előkészítését, így lebontásra került egy használaton kívüli épület, majd lebetonozták a kemence helyét.

A kemence építését a falu apraja-nagyja izgalommal várta, az építés alatt is sokan jöttek nézelődni, kíváncsiskodni. A folyamatot a Művelődési Ház és a település Facebook oldalán is figyelemmel követhették az érdeklődők.

Június 3-ra elkészült a kemence, mely megszentelésre és felavatásra került. Az első kenyereket a helyi pékség tulajdonosa, Vajda Péter sütötte, mellé csirkecombok készültek, melyeket a sokorópátkaiak közösen fogyasztottak el a kultúrház udvarán.

A sokorópátkaiak eddig is szerették együtt tölteni szabadidejüket, most egy újabb helyszínnel, programmal bővült ennek lehetősége, előzetes bejelentkezés alapján bárki használhatja a közösségi összefogással elkészült kemencét, melynek használatát is bemutatják az érdeklődőknek.

A települési programok sorozata folytatódik, a helyi civil szervezetek és a natúrpark összefogásával június 23-ra Bátorságpróbát hirdettek a gyerekeknek, akik a próba útvonalát végig járva, játékos, ügyességi feladatok elvégzésével elmélyíthetik ismereteiket Sokorópátkáról és a térségről.

Székely Rita

MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

A Takács tanya tejelő kecsketartásának és termék előállításának kisüzemi fejlesztése

Takács Adrienn tanyasi családban nevelkedett, ennek hatására 2010-ben kezdette el önállóan a háztáji gazdálkodást. 2012 …