2019 június 26 - szerda

Közösségi kemence épült Sokorópátkán

Május 30. és június 3. között egy újabb közösségi helyszínnel gazdagodott Sokorópátka: kemence épült a kultúrház udvarán. Régi álma vált valóra a helyi civil szervezeteknek, önkormányzatnak, akik tevékenyen részt vettek a helyszín előkészítésében, a megvalósításban és az első, kemencében sült kenyér és csirkecomb elfogyasztásában is.

A kemence építése egy sikeres pályázat keretében valósulhatott meg, melyet a Vidéki Mesterségek Gyakorlóinak csapata írt ki. A helyi művelődésszervező, Meszes-Odor Melinda elmondta:

  • Ők egy olyan csapat, akik rég elfeledett, illetve kihalófélben levő mesterségeket elevenítenek fel és hoznak vissza a köztudatba. Egy kedves ismerősöm jelezte, hogy van egy felhívásuk, amire be kellene adnunk nekünk is a pályázatot. A cél pedig nem más, hogy ezek a szakemberek közösségeknek segítenek egy kemence elkészítésében. Elsősorban óvodákat, iskolákat és önkormányzatokat szólítottak meg, hiszen a régi mesterségek ápolása tényleg egyetemes feladat. A pályázat nyerteseinek csak a felépítéséhez szükséges anyagot kell beszerezniük, a mesterek pedig munkadíj nélkül, pusztán gyakorlásból, tanulás és tanításként megtervezik és kivitelezik a kemencét.

A közelmúltban alakult meg a Sokorópátkai Nőegylet, lelkes lányokból, asszonyokból, akik a nyertes pályázat hírét meghallva azonnal felajánlották, hogy a hétvégi munka alatt ellátják étellel az építőmestereket, az óvoda konyhája pedig a hétköznapokon adott ételt Jámbor Attilának és csapatának.

A helyi Pedró Pékség és az önkormányzat vállalt az építéshez szükséges alapanyagok beszerzését és a terület előkészítését, így lebontásra került egy használaton kívüli épület, majd lebetonozták a kemence helyét.

A kemence építését a falu apraja-nagyja izgalommal várta, az építés alatt is sokan jöttek nézelődni, kíváncsiskodni. A folyamatot a Művelődési Ház és a település Facebook oldalán is figyelemmel követhették az érdeklődők.

Június 3-ra elkészült a kemence, mely megszentelésre és felavatásra került. Az első kenyereket a helyi pékség tulajdonosa, Vajda Péter sütötte, mellé csirkecombok készültek, melyeket a sokorópátkaiak közösen fogyasztottak el a kultúrház udvarán.

A sokorópátkaiak eddig is szerették együtt tölteni szabadidejüket, most egy újabb helyszínnel, programmal bővült ennek lehetősége, előzetes bejelentkezés alapján bárki használhatja a közösségi összefogással elkészült kemencét, melynek használatát is bemutatják az érdeklődőknek.

A települési programok sorozata folytatódik, a helyi civil szervezetek és a natúrpark összefogásával június 23-ra Bátorságpróbát hirdettek a gyerekeknek, akik a próba útvonalát végig járva, játékos, ügyességi feladatok elvégzésével elmélyíthetik ismereteiket Sokorópátkáról és a térségről.

Székely Rita

MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …