2020 május 27 - szerda

Gyümölcsfeldolgozó üzem Trizsben

Trizs település az Aggteleki Nemzeti Park szélén helyezkedik el, melynek lakossága mindössze 234 fő. A település közössége ma is híven őrzi hagyományait, népszokásait. Ezek a hagyományok indították el a helyi termékek nagyobb mértékű előállítását, melyet a készítők szívvel-lélekkel végeznek, és talán ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a termékek egyre keresettebbek és népszerűbbek. A trizsi önkormányzat közfoglalkoztatási programját kezdettől fogva inkább a falu vállalkozásának fogják fel az itt élők. A programban dolgozók nagy része nő, ez kezdetben meghatározta a tevékenységek körét is. A „Trizsi Asszonyok” a saját háztartásukban végzett gyümölcs- és zöldség feldolgozási tapasztalatokat emelték át közösségi színtere.
A trizsi helyi termékek hagyományos eljárással készülnek, ezért a házi jelleg, az egyedi íz és kimagasló minőség jellemzi ezeket. Az alapanyagot a gömöri vidék gyümölcsfáiról, azok utódairól és szépen gondozott bogyós ültetvényeikről gyűjtik. A lekvárok, szörpök mellett savanyúságok, befőttek, gyümölcssajtok és kemencében sült pékáru is színesíti a falu kínálatát. Portékáikat a „Trizsi Ízek” termékcsalád tagjaiként népszerűsítik, melyek így a település hírnökeivé, követeivé váltak, számos térségi díjat, országos elismerést hozva e kis településnek. Mindemellett a termékek a Borsod-Torna-Gömör Egyesület „Házi remek” védjegyét is viselik.
Trizs az Aggteleki Nemzeti Park nyugati kapuja, jelentős áthaladó turizmussal. A kialakulóban lévő, magas igényeket kielégítő falusi turizmus és a község hagyományőrző rendezvényei egyre nagyobb sikerrel vonzzák ennek az idegenforgalomnak egy részét Trizsbe.
Jó gyakorlatuk alapvetése: ha az idegenforgalmat lenne mivel megállítaniuk, tartós munkanélküli lakóik számára valamiféle megélhetést teremthetnének. Ennek érdekében kezdtek lekvárok, szörpök előállításába és hamar kiderült, hogy nagyon nagy kereslet van ilyen termékek iránt a térségben. Ezért céltudatosan fejleszteni kezdték a tevékenység infrastrukturális feltételeit, hogy minőségi termék-előállítást tudjanak folytatni.
Trizs községben közel 10 éve kezdődött az az értékteremtő munka, amelynek eredményeként a közelmúltban adták át a gyümölcsfeldolgozó kisüzemet. A mezőgazdasági közfoglalkoztatási programból nőtt ki a helyi termék előállítás, melyben lekvárok, szörpök, befőttek és gyümölcssajtok készülnek a jövőben a Belügyminisztérium támogatásából, közfoglalkoztatottak közreműködésével megvalósult kisüzemben. Az alig 200 fős település az Aggteleki Nemzeti Park kapujában található, így a világörökségi helyszínre látogatóknak is kínálja termékeit, szálláshelyeit és vendégszeretetével, érintetlen természeti környezetével, turisztikai fejlesztésekkel igyekszik idecsábítani a kirándulni, kikapcsolódni, a világ zajától elvonulni kívánó vendégeket, akik nagy örömmel fogadják a helyben, helyi alapanyagokból készült zamatos, e tájra jellemző íz világú gyümölcskészítményeiket. A térségben kedvelt hagyományos eljárással készült házi lekvárok és szörpök ezután nagyobb mennyiségben, de változatlan minőségben kerülnek majd ki a helyi, térségi és távolabbi mintaboltok polcaira, és a partnerek botjaiba. A beruházás a Belügyminisztérium támogatásával a Putnok Járási Hivatal Foglalkoztatási osztályára benyújtott egyedi, ún. „Magas hozzáadott értékű” programelemben valósult meg. A projekt szakmai és munkaerő-piaci ellenőrzése a program időtartama alatt folyamatos volt. A beruházás értéke 52,7 millió forint, melyhez 14 millió forint bérköltség és az előző években a sikeres és eredményes programok megvalósításának elismeréséért kapott 16 millió forintos gép-és eszközbeszerzés is társult. A programban részt vevő férfiak és nők eredményes munkájának köszönhetően egy 500kg/nap kapacitású gyümölcsfeldolgozó került kialakításra, benne egy mintabolttal, melyhez kóstoló terasz is kapcsolódik. A kisüzem működtetését az önkormányzati tagsággal is rendelkező Trizsi Ízek Szociális Szövetkezet végzi, ahol 6 fő foglalkoztatása valósul meg az OFA Nonprofit Kft. által nyújtott támogatásból, melyet sikeres pályázás útján nyertek el. A dolgozók közül 3 fő szakmai végzettséget is szerzett, hogy tudását majd itt kamatoztatni tudja. A beruházás megvalósításával sikerült egy hagyományos, hangulatos és különleges helyet alkotni, ahol a jelenkor elvárásainak, és előírásainak megfelelő környezetben és feltételek mellett születhetnek meg a régi hagyományos és a különleges ízesítésű termékek.

dr. Csuzda Gábor

MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Új, ingyenes portál köti össze a mezőgazdasági termelőket a vevőkkel

A piaci kereslet és kínálat összekapcsolása érdekében az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. …