2019 június 26 - szerda

Gyümölcsfeldolgozó üzem Trizsben

Trizs település az Aggteleki Nemzeti Park szélén helyezkedik el, melynek lakossága mindössze 234 fő. A település közössége ma is híven őrzi hagyományait, népszokásait. Ezek a hagyományok indították el a helyi termékek nagyobb mértékű előállítását, melyet a készítők szívvel-lélekkel végeznek, és talán ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a termékek egyre keresettebbek és népszerűbbek. A trizsi önkormányzat közfoglalkoztatási programját kezdettől fogva inkább a falu vállalkozásának fogják fel az itt élők. A programban dolgozók nagy része nő, ez kezdetben meghatározta a tevékenységek körét is. A „Trizsi Asszonyok” a saját háztartásukban végzett gyümölcs- és zöldség feldolgozási tapasztalatokat emelték át közösségi színtere.
A trizsi helyi termékek hagyományos eljárással készülnek, ezért a házi jelleg, az egyedi íz és kimagasló minőség jellemzi ezeket. Az alapanyagot a gömöri vidék gyümölcsfáiról, azok utódairól és szépen gondozott bogyós ültetvényeikről gyűjtik. A lekvárok, szörpök mellett savanyúságok, befőttek, gyümölcssajtok és kemencében sült pékáru is színesíti a falu kínálatát. Portékáikat a „Trizsi Ízek” termékcsalád tagjaiként népszerűsítik, melyek így a település hírnökeivé, követeivé váltak, számos térségi díjat, országos elismerést hozva e kis településnek. Mindemellett a termékek a Borsod-Torna-Gömör Egyesület „Házi remek” védjegyét is viselik.
Trizs az Aggteleki Nemzeti Park nyugati kapuja, jelentős áthaladó turizmussal. A kialakulóban lévő, magas igényeket kielégítő falusi turizmus és a község hagyományőrző rendezvényei egyre nagyobb sikerrel vonzzák ennek az idegenforgalomnak egy részét Trizsbe.
Jó gyakorlatuk alapvetése: ha az idegenforgalmat lenne mivel megállítaniuk, tartós munkanélküli lakóik számára valamiféle megélhetést teremthetnének. Ennek érdekében kezdtek lekvárok, szörpök előállításába és hamar kiderült, hogy nagyon nagy kereslet van ilyen termékek iránt a térségben. Ezért céltudatosan fejleszteni kezdték a tevékenység infrastrukturális feltételeit, hogy minőségi termék-előállítást tudjanak folytatni.
Trizs községben közel 10 éve kezdődött az az értékteremtő munka, amelynek eredményeként a közelmúltban adták át a gyümölcsfeldolgozó kisüzemet. A mezőgazdasági közfoglalkoztatási programból nőtt ki a helyi termék előállítás, melyben lekvárok, szörpök, befőttek és gyümölcssajtok készülnek a jövőben a Belügyminisztérium támogatásából, közfoglalkoztatottak közreműködésével megvalósult kisüzemben. Az alig 200 fős település az Aggteleki Nemzeti Park kapujában található, így a világörökségi helyszínre látogatóknak is kínálja termékeit, szálláshelyeit és vendégszeretetével, érintetlen természeti környezetével, turisztikai fejlesztésekkel igyekszik idecsábítani a kirándulni, kikapcsolódni, a világ zajától elvonulni kívánó vendégeket, akik nagy örömmel fogadják a helyben, helyi alapanyagokból készült zamatos, e tájra jellemző íz világú gyümölcskészítményeiket. A térségben kedvelt hagyományos eljárással készült házi lekvárok és szörpök ezután nagyobb mennyiségben, de változatlan minőségben kerülnek majd ki a helyi, térségi és távolabbi mintaboltok polcaira, és a partnerek botjaiba. A beruházás a Belügyminisztérium támogatásával a Putnok Járási Hivatal Foglalkoztatási osztályára benyújtott egyedi, ún. „Magas hozzáadott értékű” programelemben valósult meg. A projekt szakmai és munkaerő-piaci ellenőrzése a program időtartama alatt folyamatos volt. A beruházás értéke 52,7 millió forint, melyhez 14 millió forint bérköltség és az előző években a sikeres és eredményes programok megvalósításának elismeréséért kapott 16 millió forintos gép-és eszközbeszerzés is társult. A programban részt vevő férfiak és nők eredményes munkájának köszönhetően egy 500kg/nap kapacitású gyümölcsfeldolgozó került kialakításra, benne egy mintabolttal, melyhez kóstoló terasz is kapcsolódik. A kisüzem működtetését az önkormányzati tagsággal is rendelkező Trizsi Ízek Szociális Szövetkezet végzi, ahol 6 fő foglalkoztatása valósul meg az OFA Nonprofit Kft. által nyújtott támogatásból, melyet sikeres pályázás útján nyertek el. A dolgozók közül 3 fő szakmai végzettséget is szerzett, hogy tudását majd itt kamatoztatni tudja. A beruházás megvalósításával sikerült egy hagyományos, hangulatos és különleges helyet alkotni, ahol a jelenkor elvárásainak, és előírásainak megfelelő környezetben és feltételek mellett születhetnek meg a régi hagyományos és a különleges ízesítésű termékek.

dr. Csuzda Gábor

MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …