2020 július 5 - vasárnap

A Pusztaszabolcsi Tej története

A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. Pusztaszabolcson, a Mezőföld szívében fekvő kizárólagosan magyar tulajdonban lévő tejgazdaság. A gazdálkodásuk a teljes termék-utat lefedi. Ennek megfelelően maguk állítják elő a takarmányokat, a saját holstein-fríz állományukon keresztül termelik meg a tejet, melynek körülbelül az 50%-át maguk dolgozzák fel. A feldolgozott termékeket pedig saját márkás üzleteikben illetve viszonteladókon keresztül értékesítik. Körülbelül tíz éve úgy döntöttek, hogy nem a szántóföldi növénytermelésből szeretnének megélni, hanem egy magasabb hozzáadott értékkel rendelkező árut akarnak értékesíteni. Ennek megfelelően a meglévő tehenészeti telepüket kezdték korszerűsíteni és a szántóföldi növénytermesztést a szarvasmarhák takarmányigényei alapján módosították.

A gazdaság jelenleg 1.500 hektáros területen gazdálkodik, melyből nagyjából 500 hektár bérelt terület, a többi terület megművelését pedig bérművelésben végezik. Ez a mennyiségű terület nem tette lehetővé, hogy szántóföldi árunövényeket helyezzenek előtérbe, azonban remek lehetőséget adott a megfelelő minőségű és mennyiségű takarmány előállítására. Teljes egészében áttértek a tápanyag utánpótlás tekintetében a tehenészet által biztosított szervestrágyázásra. A szerves trágyát még az istállóban kezelik a Sobac® baktérium kultúrával, mely elősegíti a trágya gyorsabb hasznosulását és a talajszerkezetet átalakítva egy lazább talajt eredményez, végül pedig összességében egy tápanyagban gazdag, szárasságnak jobban ellenálló termőtalajt kapnak. Ezt a technológiát forgatásmentes talajműveléssel folytatják.

A tehenészetben a szemléletváltásnak köszönhetően rengeteg újítást és fejlesztést hajtottak végre, valamint növelték az állatlétszámot. 2011-ben éves átlagban 552 tehénnel rendelkeztek, addig 2017. évben már 688-al. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a tehénlétszám emelkedést saját állatállományból érték el. Ehhez a közel 25%-os létszámnövekedéshez természetesen rengeteg fejlesztésre és munkára volt szükség. A takarmányozást átállították egy sokkal természetesebb irányra, melyben a szálas takarmányok képezik a túlsúlyt, egyúttal a különböző táplálék-kiegészítőket a minimális szintre szorították és védett zsírokat sem etettek az állatokkal. Az egészség a helyes táplálkozásnál kezdődik. Nincs ez másképp a teheneknél sem. Éppen ezért törekszenek arra, hogy a takarmány minél nagyobb részét saját maguk állítsák elő. Ezzel a módszerrel tudják biztosítani az állatállomány számára az első osztályú élelmet, ami végső soron a tej íz-világában is visszaköszön. Ezzel a takarmányozással ugyan nem tudnak rekorddöntő fejésátlagot produkálni, de a költségek jelentős leszorításával, valamint az állatok életteljesítményének jelentős növekedéssel még is kedvezőbbé váltak a termelékenységi mutatóink. Ez a jellegű állattartás lényegesen kímélőbb az állatokra nézve, a természetesebb tartás következtében pedig sokkal egészségesebb és hosszabb életűek lettek a teheneink. Mióta ezt a fajta takarmányozást folytatják elhanyagolható mértékűre csökkent (1,74%) a tehén elhullás az állományban és a szaporodásbiológia is sokkal eredményesebb, melynek köszönhetően az elmúlt 5 évben átlagban évi 89 db vemhes üszőt tudtank értékesíteni, mindemellett a saját állományuk létszáma is növekedett. A jelenlegi állománnyal évi több, mint 6 millió liter prémium minőségű nyers árutejet tudnak előállítani.

A nyers tej árak drasztikus és kiszámíthatatlan ingadozása miatt váltottak a nyers tej értékesítéséről a feldolgozás irányába. Ennek eredményeképp felépítették 2011-ben a tejüzemüket uniós támogatással.

A kis manufaktúraszerűen működő üzem nem törekszik ipari mennyiségek gyártására, ezért a kisebb darabszám mellett magasabb minőséget tudnak elérni, mint a nagyüzemi tejgyárak.  Folyamatos a fejlesztés. Jelenleg is van egy komplett átépítés, melynek következtében a jelenlegi 1.000 liter/óra kapacitásról 2.000 liter/óra kapacitásra szeretnék növelni a teljesítményét. Évről évre egyre több tejet sikerül feldolgozni és értékesíteni, így mára a nyerstej termelésük 50%-át már további feldolgozást követően tudják a piacra bocsátani. A feldolgozás növekedését mi sem mutatja jobban, hogy 2011. évben, amikor beindult a gyártás 127.609 liter tejet dolgoztak fel, míg a 2017. évben ennek több mint tízszeresét, 1.734.773 litert. Az idei adatok alapján az prognosztizálható, hogy a növekedés – ha nem is ilyen kiemelkedő ütemben – de továbbra is állandó. Ennek a mennyiségnek köszönhetően sikerült egy egységes márkaarculattal kialakítani a Pusztaszabolcsi Tej márkát.

2011-ben kizárólag teljes tejjel indult a termékpalettájuk. Ma már ezt jócskán meghaladta a termékpaletta, így gyártanak teljes tejet, 2,8% zsírtartalmú tejet, 1,5% zsírtartalmú tejet, karamellás tejet, kakaót, madártejet, natúr és réteges gyümölcsjoghurtot, leveles túrót, vajat, tejfölt, kefirt, körített túrót, parenyica sajtot, füstölt és füstöletlen trappista sajtot és vaníliás túrót. Legújabb termékük, melyhez nagyon sok reményt fűznek a Pusztaszabolcsi Sajt, mely egy homogén állagú, különleges íz-világgal rendelkező lyukmentes sajt.

Mivel szeretnének a vásárlókhoz közelebb kerülni, ezért saját márkás üzleteket indítottak. Ezzel lehetőség nyílt a Pusztaszabolcsi Tejet közvetlenül a fogyasztók számára elérhetővé tenni. Jelenleg több mint 10 saját üzletük van Fejér-, Komárom  Esztergom-, Tolna-, és Pest megyében. A saját üzletek mellett számos viszonteladóval állnak kapcsolatban, akiknél nap, mint nap friss Pusztaszabolcsi Tejtermékek állnak rendelkezésre a vásárlók számára. A termékeik sikere abban rejlik, hogy gazdaságuk hisz abban, hogy a minőség a legjobb ajánlólevél. Ennek tükrében a tejtermelés minden mozzanatára a lehető legnagyobb figyelmet fordítják, hogy csak is a legkiválóbb termékek kerülhessenek a vásárlók asztalára. Szerintük még mindig igény van a kiváló minőségű, természetes tejtermékekre, ezért a jövőben is igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a lehető legtermészetesebb módon készítsék a tejet, és az abból készülő termékeket.

Hogy mindezt meg tudják valósítani kitartó, hozzáértő csapatmunkára volt szükség. A folyamatos fejlődéssel sok munkahely is keletkezett az évek során. 2010-ben az átlagos statisztikai létszámuk 61 fő volt, míg ma 118 munkatársuk van, ami azt jelenti, hogy közel kétszer annyi embernek tudnak munkát biztosítani, mint a feldolgozó üzem megnyitását megelőzően. A fejlődéssel persze folyamatosan keletkeznek az újabbnál újabb kihívások, így jelenleg is a legnagyobb gondot az okozza, hogy a növekvő termeléshez szükséges hűtőraktár-kapacitást biztosítani tudják. Nagy problémát okoz továbbá, hogy a tejipari szakmunkás képzés hosszú időre szünetelt az egész ország területén. A tavalyi évben ugyan megindult a képzés ismét, de hosszú folyamat mire megfelelő szakképesítésű munkavállalók megjelennek a munkaerő piacon.

Nagyon ajánlom minden olvasónknak, hogy keressék a polcokon a Pusztaszabolcsi tejet és az abból készülő termékeket! Nem fognak csalódni!

Kutai Tibor

MNVH Fejér megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző

Share Button

Olvasson tovább

Fejlődésben a tanyavilág közlekedése Balástyán

A kiterjedt külterülettel és tanyavilággal rendelkező Balástya községben mindig is kiemelten fontos volt a mezőgazdasági …