2020 július 10 - péntek

Út a közfoglalkoztatásból a szociális gazdaságba Bácsalmáson

MÚLT és JÖVŐ,

HAGYOMÁNY és INNOVÁCIÓ…

…. és a NAGYMAMA SZERETŐ GONDOSKODÁSA

Mindig ezek a gondolatok és érzések kavarognak a fejemben, amikor a BÁCSALMÁSI FINOMSÁGOKra gondolok.

Gyermekkoromban természetes volt, hogy a nagyszülők mellett felnőve nemcsak a klasszikus értékeket, mint a család fontossága, egymás megbecsülése, tisztelete, stb. vettük át tőlük, hanem a falusi lét természetes velejárója: a termőföld szeretete, a saját szükséglet biztosításának igénye és a megtermelt felesleg tartósítása is a mindennapjaink részévé vált.

Hosszú út vezetett odáig, míg Bácsalmás Város Önkormányzata és a Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft. (a „BÖKK”) közfoglalkoztatási programok keretében kialakította a termelési – feldolgozási – szolgáltatási – értékesítési és marketing tevékenységek körét.

Bácsalmás, mint hátrányos helyzetű település már 2010. előtt is próbálkozott olyan foglalkoztatási programok bonyolításával, amelyek segítenek a nagymértékű munkanélküliség mérséklésében. Jelentős előrelépést a 2011. őszén induló Startmunka mintaprogram jelentett, melynek keretében több értékteremtő és szociális programelemben indult el a munka. Évről évre 150-200 fő tartós álláskereső, reményvesztett ember „hasznos” foglakoztatása valósult meg: a szociális programelemekben foglalkoztatottak a város „szépítésén” dolgoztak, a Mezőgazdasági projekt és a Helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatás célcsoporttagjai értékteremtő tevékenységeket végeztek. Közel 50 ha önkormányzati tulajdonú földterületen és a városi kertészetben megindult a szántóföldi növénytermesztés (zöldségfélék, vetőmagok, takarmánynövények termesztésével). A termelés mellett a feldolgozó üzem építése is megkezdődött és 2013. augusztustól elkezdődött az élelmiszertermék-gyártás és értékesítés.

Munkánk egyik fő eredménye a BÁCSALMÁSI FINOMSÁGOK termékcsoport: olyan tartósítószer-, adalék- és színezékmentes kézműves termékek, amelyek saját termelésű vagy lehetőleg helyben vásárolt alapanyagokból készülnek. Termékeink részben hagyományos, a mai technológiákhoz illeszkedő receptúrák alapján készülnek, részben újszerű, eddig szokatlan ízvilágú krémek, lekvárok, ételízesítők, savanyúságok, szörpök vagy ivólevek.

A Zöldség – Gyümölcs Feldolgozó Üzemünk működtetését és az értékesítési feladatok ellátását 2017. márciustól a Bácsalmásért Feldolgozó és Értékesítő Szociális Szövetkezet végzi. A szövetkezetben jelenleg 9 fő foglalkoztatása történik, akik már szerződéses munkavállalóként, piaci alapú munkabérért dolgoznak. Termékeink helyben az Egészséges Bácsalmásért Mintaboltunkban és standunkon vásárolhatók meg. Vidéken egyre bővülő értékesítési hálózatot alakítottunk ki és jelentős szerepet vállalunk a helyi és környékbeli közétkeztetésben is.

Cél a tevékenység önfenntartóvá tétele, ennek eléréséhez piacbővítésre, a közétkeztetésben való nagyobb szerepvállalásra, esetleg új tevékenységek (mint pl. bérgyártás) bevezetésére lesz szükség.

2016-ban a korábban közfoglalkoztatásban tevékenykedő munkavállalókból és a program szakmai irányítóiból egy második szövetkezet is megalapításra került: a Bácsalmási Start Szolgáltató Szociális Szövetkezet. Fő tevékenysége a mezőgazdasági szolgáltatás, melynek keretében bérmunkát végez őstermelők és vállalkozások részére.

Örvendetes, hogy az utóbbi években egyre többen – kikerülve a közfoglalkoztatási programból – el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

A szociális gazdaságban jelenleg dolgozó 17 fő munkavállaló is társadalmi-, gazdasági-, mentális „jobblétben” élhet és szorgalmas munkájával segíti a szövetkezet önfenntartóvá válását, fennmaradását.

Barta Tiborné Gáll Ágnes

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Fitt Lekvár: nem csak jó, de finom is

Kungli Ferenc vállalkozása árutermelő ültetvénynek indult, a működést azonban a kiszámíthatatlanul alakuló felvásárlási árak, valamint …