2020 május 31 - vasárnap

Útmenti Lak, ifjúsági nomád tábor

A közelmúltban a pest megyei Kocsér településen található Útmenti-lak, ifjúsági nomád táborban jártam. A csaknem kétezer fős község a Ceglédi-kistérségben, ezen belül a Nagykőrösi járásban található, egyben Pest megye legdélebbi falva. Jellegzetes alföldi, tanyás térség, ahol a vidékre jellemző hagyományok még ma is élnek. A kistérségben átlagon aluli a különböző típusú vállalkozások száma, pedig a gazdasági fejlődés felgyorsulásához, a munkahelyek számának növeléséhez és a fiatalok helyben tartásához nagy szükség lenne rájuk. Hriagyelné Balla Veronika és családja azon kivételek közé tartozik, akik nem csak beleszerettek a táj nyugodt szépségébe, de tevékenységükkel hozzá is járulnak annak fejlődéséhez, ismertebbé válásához.

Idén kereken 10 éve foglalkoznak gyerekek táboroztatásával. Az első öt évben a közelben található lovas tanyájukon oldották meg az elszállásolást, sátrakban. Azonban egy idő után úgy döntöttek, hogy fejlesztésekbe fognak a magasabb színvonalú szolgáltatások elérésére, amelyhez már rendelkezésre állt a kocséri, még üres tanyahely. Kézenfekvőnek látszott Európai Uniós forrás bevonása, önerő kiegészítéssel. Az eu-s tagországok vidéki térségeiben mindenhol megtalálhatóak a LEADER egyesületek, melyeknek feladata a térség igényeire reagáló helyi fejlesztési stratégia elkészítése, majd az ennek megfelelően kiírt pályázati felhívásokon keresztül, a rendelkezésre álló forrás kijuttatása a nyerteseknek. Kocsér a GERJE-SZTŐK Helyi Vidékfejlesztési Közösség területén található. Az egyesület legfontosabb célkitűzései közé tartozik a kulturális örökségre, a természeti értékekre épülő turizmus fejlesztése a helyi identitás erősítése mellett, helyi mikro-vállalkozások működési hatékonyságának javítása, gazdasági szerepük erősítése és a vidéki szolgáltatások fejlesztése. Ennek megfelelően az ifjúsági szállás fejlesztését megcélzó pályázat, hagyományőrző jurta tábor és a hozzá szükséges kiszolgáló épületek megépítésével, nyertesen került ki.

2013 végén kezdődhetett meg az építkezés, amely három hónap alatt be is fejeződött. A szállásként megépített négy jurta közül, három, egyenként négy darab emeletes ággyal a gyerekek számára és egy a kísérő felnőttek számára készült el. Így egyszerre, összesen 32-34 fő befogadására alkalmas. A napkollektorral megépült kiszolgáló épületben találhatók a mosdók, mellékhelyiségek, melyek a mozgásukban korlátozottak számára is elérhetően lettek kialakítva. A projekt gyönyörű, békés, madárfüttytől zengő helyen, erdőben található üde mezőn valósult meg és egy új, állandó munkahely is létrejött.

A szállás nagy népszerűségnek örvend, nyaranta átlagosan 110, éves szinten mintegy 500 gyermek táborozik itt. Reklám nélkül, már csupán a szájról szájra terjedő jó hírnek köszönhetően sikerül feltölteni a létszámot, üres időszakban a jurtákat bárki kibérelheti. Az Útmenti-lak számos szabadidős programot nyújt. A fiatal és idősebb vendégek egyaránt megtalálják a számukra megfelelő pihenési, sportolási (pingpong, csocsó, röplabda pálya), szórakozási lehetőséget. A lovas tanya fűtött, kültéri 8×4 m-es medencével rendelkezik, ezen felül lehet bográcsozni, grillezni és kemencében sütni. Emellett lovaglási, kocsikázási, bor, pálinka és sajtkóstolási lehetőséget is biztosítanak természetesen előzetes egyeztetést követően. A gyerekek tábori programjaiban fontos szerepet kap a hagyományőrzés és a természetközeli látásmód kialakítása. A népi kultúrából táplálkozó kézműves, lovas és táncos foglalkozások pusztaolimpiával, közös sütés-főzéssel, számháborúzással, éjszakai túrával és fürdőzéssel egészülnek ki. A pénteki zárónapokon a gyerekek bemutathatják szüleiknek, hogy mit tanultak az elmúlt egy hét alatt. Ottlétemkor a táborok szervezője, Hriagyelné Balla Veronika épp tortával kedveskedett a gyerekeknek, a programok elindulásának 10 évfordulóját ünnepelték. A 2014-2020-s ciklusban is pályáznak, szeretnének még egy jurtát a férőhelyek számának növelésére és egy külső jacuzzit.

Nagyon fontos, hogy vidéken egyre több olyan vállalkozás legyen, amelyek hangsúlyt fordítanak a fiatalság hagyományokat tisztelő, környezettudatos nevelésére. A tanyasi élet, az állattartás számos szépséget rejt magában, amit a legjobban úgy lehet megismerni, ha az ember egy időre beleilleszkedik ebbe a közegbe és a saját bőrén érzi a hatásait. Kiemelendő még a LEADER szervezetek szerepe, melyek a lelkiismeretesen elkészített helyi fejlesztési stratégiájukkal és a térség mindennapi problémáinak, kihívásainak ismeretén keresztül tevékenyen járulhatnak hozzá a vidék fejlődéséhez.

Az Útmenti-lakot jó szívvel tudom példaként ajánlani azoknak, akik hasonló fejlesztésekben gondolkoznak. Sok sikert kívánok a folytatáshoz!

Szakáli János Miklós

MNVH Pest megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Virágos május és termelői piac Pannonhalmán

Virágba borultak Pannonhalma utcái az elmúlt hetekben, de a „virágosításnak” még nincs vége a levendulatermesztésről …