2019 június 26 - szerda

Útmenti Lak, ifjúsági nomád tábor

A közelmúltban a pest megyei Kocsér településen található Útmenti-lak, ifjúsági nomád táborban jártam. A csaknem kétezer fős község a Ceglédi-kistérségben, ezen belül a Nagykőrösi járásban található, egyben Pest megye legdélebbi falva. Jellegzetes alföldi, tanyás térség, ahol a vidékre jellemző hagyományok még ma is élnek. A kistérségben átlagon aluli a különböző típusú vállalkozások száma, pedig a gazdasági fejlődés felgyorsulásához, a munkahelyek számának növeléséhez és a fiatalok helyben tartásához nagy szükség lenne rájuk. Hriagyelné Balla Veronika és családja azon kivételek közé tartozik, akik nem csak beleszerettek a táj nyugodt szépségébe, de tevékenységükkel hozzá is járulnak annak fejlődéséhez, ismertebbé válásához.

Idén kereken 10 éve foglalkoznak gyerekek táboroztatásával. Az első öt évben a közelben található lovas tanyájukon oldották meg az elszállásolást, sátrakban. Azonban egy idő után úgy döntöttek, hogy fejlesztésekbe fognak a magasabb színvonalú szolgáltatások elérésére, amelyhez már rendelkezésre állt a kocséri, még üres tanyahely. Kézenfekvőnek látszott Európai Uniós forrás bevonása, önerő kiegészítéssel. Az eu-s tagországok vidéki térségeiben mindenhol megtalálhatóak a LEADER egyesületek, melyeknek feladata a térség igényeire reagáló helyi fejlesztési stratégia elkészítése, majd az ennek megfelelően kiírt pályázati felhívásokon keresztül, a rendelkezésre álló forrás kijuttatása a nyerteseknek. Kocsér a GERJE-SZTŐK Helyi Vidékfejlesztési Közösség területén található. Az egyesület legfontosabb célkitűzései közé tartozik a kulturális örökségre, a természeti értékekre épülő turizmus fejlesztése a helyi identitás erősítése mellett, helyi mikro-vállalkozások működési hatékonyságának javítása, gazdasági szerepük erősítése és a vidéki szolgáltatások fejlesztése. Ennek megfelelően az ifjúsági szállás fejlesztését megcélzó pályázat, hagyományőrző jurta tábor és a hozzá szükséges kiszolgáló épületek megépítésével, nyertesen került ki.

2013 végén kezdődhetett meg az építkezés, amely három hónap alatt be is fejeződött. A szállásként megépített négy jurta közül, három, egyenként négy darab emeletes ággyal a gyerekek számára és egy a kísérő felnőttek számára készült el. Így egyszerre, összesen 32-34 fő befogadására alkalmas. A napkollektorral megépült kiszolgáló épületben találhatók a mosdók, mellékhelyiségek, melyek a mozgásukban korlátozottak számára is elérhetően lettek kialakítva. A projekt gyönyörű, békés, madárfüttytől zengő helyen, erdőben található üde mezőn valósult meg és egy új, állandó munkahely is létrejött.

A szállás nagy népszerűségnek örvend, nyaranta átlagosan 110, éves szinten mintegy 500 gyermek táborozik itt. Reklám nélkül, már csupán a szájról szájra terjedő jó hírnek köszönhetően sikerül feltölteni a létszámot, üres időszakban a jurtákat bárki kibérelheti. Az Útmenti-lak számos szabadidős programot nyújt. A fiatal és idősebb vendégek egyaránt megtalálják a számukra megfelelő pihenési, sportolási (pingpong, csocsó, röplabda pálya), szórakozási lehetőséget. A lovas tanya fűtött, kültéri 8×4 m-es medencével rendelkezik, ezen felül lehet bográcsozni, grillezni és kemencében sütni. Emellett lovaglási, kocsikázási, bor, pálinka és sajtkóstolási lehetőséget is biztosítanak természetesen előzetes egyeztetést követően. A gyerekek tábori programjaiban fontos szerepet kap a hagyományőrzés és a természetközeli látásmód kialakítása. A népi kultúrából táplálkozó kézműves, lovas és táncos foglalkozások pusztaolimpiával, közös sütés-főzéssel, számháborúzással, éjszakai túrával és fürdőzéssel egészülnek ki. A pénteki zárónapokon a gyerekek bemutathatják szüleiknek, hogy mit tanultak az elmúlt egy hét alatt. Ottlétemkor a táborok szervezője, Hriagyelné Balla Veronika épp tortával kedveskedett a gyerekeknek, a programok elindulásának 10 évfordulóját ünnepelték. A 2014-2020-s ciklusban is pályáznak, szeretnének még egy jurtát a férőhelyek számának növelésére és egy külső jacuzzit.

Nagyon fontos, hogy vidéken egyre több olyan vállalkozás legyen, amelyek hangsúlyt fordítanak a fiatalság hagyományokat tisztelő, környezettudatos nevelésére. A tanyasi élet, az állattartás számos szépséget rejt magában, amit a legjobban úgy lehet megismerni, ha az ember egy időre beleilleszkedik ebbe a közegbe és a saját bőrén érzi a hatásait. Kiemelendő még a LEADER szervezetek szerepe, melyek a lelkiismeretesen elkészített helyi fejlesztési stratégiájukkal és a térség mindennapi problémáinak, kihívásainak ismeretén keresztül tevékenyen járulhatnak hozzá a vidék fejlődéséhez.

Az Útmenti-lakot jó szívvel tudom példaként ajánlani azoknak, akik hasonló fejlesztésekben gondolkoznak. Sok sikert kívánok a folytatáshoz!

Szakáli János Miklós

MNVH Pest megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …