2020 május 26 - kedd

Egy dél-baranyai fiatal gazda sikerei

Oldon tett látogatást július hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Márkus Attila mutatta be a gazdaságát és beszélt az elmúlt években megvalósított projektekről.

Márkus Attila a mezőgazdasággal 2013-ban kezdett el foglalkozni. Először őstermelőként volt a családi gazdaság tagja, majd 2015 óta egyéni vállalkozó, köszönhetően annak, hogy nyert a Fiatal gazda pályázaton. A nyerést követően megkapott 90%-os támogatásból termőföldeket, gépeket, állatokat vásárolt, míg a fennmaradó 10%-ra idén júniusban adott be kifizetési kérelmet. Agrárkereskedelmi menedzseri és aranykalászos gazda végzettségekkel rendelkezik. Célja a családi hagyományok tovább örökítése volt, tekintettel arra, hogy édesapja, Márkus László több, mint 20 éve foglalkozik burgonya termesztéssel. Vállalkozásának székhelye 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet alapján kedvezményezett járás kategóriába sorolt Siklósi járáshoz tartozó Oldon van. Főtevékenysége a szántóföldi növénytermesztés (kukorica, búza, szója és repce termesztése vetésforgóban), továbbá a kertészeti termelés (burgonya).  Jelenleg 56,3 hektáron gazdálkodik, melyből 51,3 ha szántóföld, 5 ha pedig burgonyaföld, melyek Old 10 km-es hatósugarán belül találhatóak. Minden hektárra igénybe veszi a területalapú támogatást. Gazdasága teljes üzemmérete 51 737 STÉ. A megtermelt növényeket takarmányként hasznosítja; a burgonyát pedig a közétkeztetés piacán értékesíti, főbb megrendelői a környékbeli óvodák és iskolák (Drávaszabolcs, Harkány, Siklós), továbbá a kórházak (Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház, Siklósi Kórház). Piaci pozíciója kedvező, ugyanis a térségben senki sem foglalkozik üzletszerűen burgonyatermesztéssel. 2016-ban létrehozta szarvasmarha tenyészetét, mely létszámát a kezdeti 9-ről szeretné 20-ra bővíteni.

Mivel a burgonyatermesztéshez használt kiszedő-és vetőgépei elavultak, használhatatlanok voltak, így 2017 februárjában pályázatot nyújtott be a VP2-4.1.3.5-16 Kertészet korszerűsítése-Kertészeti gépbeszerzés támogatás című felhívás keretében, amelyben 1-1 darab korszerű burgonya kiszedő és – ültető gép beszerzésére pályázott. A kérelem 2017 decemberében pozitív elbírálásban részesült.

A beszerzésre került Akpil Planter 3/H típusú burgonyaültető gép a legkorszerűbb, innovatív technológiát kínálja, a pontosabb, hatékonyabb ütetés megvalósítása érdekében.

A Krukowiak Z653 típusú burgonya kiszedő gép gyártója, a „KRUKOWIAK” Kujawi Mezőgazdasági Gépgyár 1987 –től az egyik legjelentősebb mezőgazdasági gépgyárrá vált, különösen a burgonya- és hagymatermesztésben használatos gépei elismertek. A kezdetektől 2 dolog jellemzi a termékeiket: a magas minőség és az innováció, amit a számos bel-és külföldön elnyert szakmai díj és oklevél is tanúsít. A gépeik innovatív technológiájuk révén a legnagyobb igénybevétel mellett is minimális szervizelésre szorulnak. A munkagép ár-érték aránya kiváló, használata egyszerű.

Mindkét gép rendelkezik azokkal az intelligens technológiai megoldásokkal, amelyek javítják az ültetés és a kiszedés pontosságát, ami a költségek csökkentését eredményezi, valamint a termesztés minőségének és hatásfokának javulásához vezet.

E munkagépek beszerzésével innovatív, környezetbarát technológia került Márkus Attila tulajdonába, melyeknek segítségével mezőgazdasági tevékenysége kertészeti ágazatához tartozó részének versenyképességét jelentősen tudta javítani, növelte termelési potenciálját, gazdasági stabilitását.

Az elnyert támogatás a projekt megvalósítását, és a 2018 első felében beadott sikeres elszámolást követően meg is érkezett a számlájára.

Márkus Attila sztorija igazi sikertörténet, lévén, hogy eredményesen továbbvitte a családi hagyományokat, az elnyert támogatásokat megfelelő módon, a gazdaságának a fejlesztésére használta fel, így évről-évre tudja növelni a termelési potenciálját, korszerűsíteni gép- és eszközállományát.

Márkus Attila sikereiben nagy szerepe volt a Széchenyi Programiroda tanácsadójának, Miklós Bencének, aki a fiatal gazda pályázat, valamint Vanyúr Arnoldnak is, akik a kertészeti gépbeszerzéses projekt megvalósításában segítettek az első lépéstől az utolsóig.

A gazdaságot végigjárva örömteli volt látni, hogy a befektetett önerő és a sok munka segítségével egy tudatos, folyamatosan az innovációra törekvő fiatalembernek sikerült az álmait megvalósítania.

Vanyúr Arnold

MNVH Baranya megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Új, ingyenes portál köti össze a mezőgazdasági termelőket a vevőkkel

A piaci kereslet és kínálat összekapcsolása érdekében az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. …