2020 április 9 - csütörtök

Egy dél-baranyai fiatal gazda sikerei

Oldon tett látogatást július hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Márkus Attila mutatta be a gazdaságát és beszélt az elmúlt években megvalósított projektekről.

Márkus Attila a mezőgazdasággal 2013-ban kezdett el foglalkozni. Először őstermelőként volt a családi gazdaság tagja, majd 2015 óta egyéni vállalkozó, köszönhetően annak, hogy nyert a Fiatal gazda pályázaton. A nyerést követően megkapott 90%-os támogatásból termőföldeket, gépeket, állatokat vásárolt, míg a fennmaradó 10%-ra idén júniusban adott be kifizetési kérelmet. Agrárkereskedelmi menedzseri és aranykalászos gazda végzettségekkel rendelkezik. Célja a családi hagyományok tovább örökítése volt, tekintettel arra, hogy édesapja, Márkus László több, mint 20 éve foglalkozik burgonya termesztéssel. Vállalkozásának székhelye 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet alapján kedvezményezett járás kategóriába sorolt Siklósi járáshoz tartozó Oldon van. Főtevékenysége a szántóföldi növénytermesztés (kukorica, búza, szója és repce termesztése vetésforgóban), továbbá a kertészeti termelés (burgonya).  Jelenleg 56,3 hektáron gazdálkodik, melyből 51,3 ha szántóföld, 5 ha pedig burgonyaföld, melyek Old 10 km-es hatósugarán belül találhatóak. Minden hektárra igénybe veszi a területalapú támogatást. Gazdasága teljes üzemmérete 51 737 STÉ. A megtermelt növényeket takarmányként hasznosítja; a burgonyát pedig a közétkeztetés piacán értékesíti, főbb megrendelői a környékbeli óvodák és iskolák (Drávaszabolcs, Harkány, Siklós), továbbá a kórházak (Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház, Siklósi Kórház). Piaci pozíciója kedvező, ugyanis a térségben senki sem foglalkozik üzletszerűen burgonyatermesztéssel. 2016-ban létrehozta szarvasmarha tenyészetét, mely létszámát a kezdeti 9-ről szeretné 20-ra bővíteni.

Mivel a burgonyatermesztéshez használt kiszedő-és vetőgépei elavultak, használhatatlanok voltak, így 2017 februárjában pályázatot nyújtott be a VP2-4.1.3.5-16 Kertészet korszerűsítése-Kertészeti gépbeszerzés támogatás című felhívás keretében, amelyben 1-1 darab korszerű burgonya kiszedő és – ültető gép beszerzésére pályázott. A kérelem 2017 decemberében pozitív elbírálásban részesült.

A beszerzésre került Akpil Planter 3/H típusú burgonyaültető gép a legkorszerűbb, innovatív technológiát kínálja, a pontosabb, hatékonyabb ütetés megvalósítása érdekében.

A Krukowiak Z653 típusú burgonya kiszedő gép gyártója, a „KRUKOWIAK” Kujawi Mezőgazdasági Gépgyár 1987 –től az egyik legjelentősebb mezőgazdasági gépgyárrá vált, különösen a burgonya- és hagymatermesztésben használatos gépei elismertek. A kezdetektől 2 dolog jellemzi a termékeiket: a magas minőség és az innováció, amit a számos bel-és külföldön elnyert szakmai díj és oklevél is tanúsít. A gépeik innovatív technológiájuk révén a legnagyobb igénybevétel mellett is minimális szervizelésre szorulnak. A munkagép ár-érték aránya kiváló, használata egyszerű.

Mindkét gép rendelkezik azokkal az intelligens technológiai megoldásokkal, amelyek javítják az ültetés és a kiszedés pontosságát, ami a költségek csökkentését eredményezi, valamint a termesztés minőségének és hatásfokának javulásához vezet.

E munkagépek beszerzésével innovatív, környezetbarát technológia került Márkus Attila tulajdonába, melyeknek segítségével mezőgazdasági tevékenysége kertészeti ágazatához tartozó részének versenyképességét jelentősen tudta javítani, növelte termelési potenciálját, gazdasági stabilitását.

Az elnyert támogatás a projekt megvalósítását, és a 2018 első felében beadott sikeres elszámolást követően meg is érkezett a számlájára.

Márkus Attila sztorija igazi sikertörténet, lévén, hogy eredményesen továbbvitte a családi hagyományokat, az elnyert támogatásokat megfelelő módon, a gazdaságának a fejlesztésére használta fel, így évről-évre tudja növelni a termelési potenciálját, korszerűsíteni gép- és eszközállományát.

Márkus Attila sikereiben nagy szerepe volt a Széchenyi Programiroda tanácsadójának, Miklós Bencének, aki a fiatal gazda pályázat, valamint Vanyúr Arnoldnak is, akik a kertészeti gépbeszerzéses projekt megvalósításában segítettek az első lépéstől az utolsóig.

A gazdaságot végigjárva örömteli volt látni, hogy a befektetett önerő és a sok munka segítségével egy tudatos, folyamatosan az innovációra törekvő fiatalembernek sikerült az álmait megvalósítania.

Vanyúr Arnold

MNVH Baranya megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

A mezőtúri zártkertek közcélú, komplex mezőgazdasági és infrastrukturális fejlesztése

Jelenleg a mezőtúri járás külterületén található tanyák, zártkertek infrastruktúrája közepesnek mondható, számos ingatlanon a mai …