2019 szeptember 19 - csütörtök

Oázis a csókasori tanyavilágban

OÁZIS A CSÓKASORI TANYAVILÁGBAN

 

-egy hölgy mesél az álmai megvalósításáról-

 

„Gyermekkorom nagy részét falun, Helvécián töltöttem. Állandóan kint voltam az utcán és a focipályán, de a kertészkedésben is mindig szívesen részt vettem. Édesapám a Helvéciai Állami Gazdaságban dolgozott, beavatott a szőlészet és a kertészet rejtelmeibe. Kecskemétre költözésünk után az élet máshova sodort, okleveles építőmérnöki diplomát szereztem, majd közgazdász szakmérnök lettem, a pályázatírás, a tanácsadás és a business coaching szaktudásokat is elsajátítottam, de a természet szeretete mindig megmaradt.

A Csóka-Erdő Kft. családi vállalkozást 1997-ben indítottuk el elsődlegesen szőlő termesztési fő tevékenységre. A társaság ügyvezetője édesapám, dr. Mészáros István okleveles kertészmérnök, mezőgazdasági szakmérnök. Öcsémmel Konráddal, aki hivatásos vadász, vadtenyésztő szaktechnikus tulajdonos társak vagyunk a Kft-ben.

A társaság által hasznosított területek folyamatosan nőttek az évek során ezzel egyidőben a tevékenységi körök is bővültek. Jelenleg társaságunk 6,03 ha szőlővel, 7,42 ha gyeppel és 8,88 szántóval gazdálkodik valamint kapcsolódóan juh tenyésztéssel foglalkozik. Konyha kertünkben magunk termeljük a zöldségeket, fűszernövényeket, gyümölcsösünkben sárgabarack, őszibarack, meggy és körte fajták és a cseresznye is megtalálható. Házaink udvarán diófák és gesztenyefák állnak.

A birtok Helvécián az Alföld és az ország közepén helyezkedik el. A hely csodálatos varázsa már évek óta ösztönzött, hogy megvalósítsam dédelgetett álmom, a Csókasori Tanya Oázis kialakítását. Sokszor megkérdezik tőlem, hogy hogyan kerültem a tanyára – egy szóval szoktam válaszolni: megvilágosodtam! Egyszer csak ott állt előttem a lehetőség és eldöntöttem, hogy nem élem a mások által normálisnak ítélt unalmas életet és nem maradok egy pénz orientált, manipulatív világban.

A növények érzékenyek, ugyanakkor hálásak is. Itt csak az időjárás, ami felettünk áll, nincs főnök, nincsenek elvárások. Amennyit dolgozom, amennyire oda teszem magam, olyan lesz az életem. A békesség a szeretet és a természettel való együttélés nem nehéz, csak legyen kire mosolyogni nap, mint nap, és úgy gondoltam, hogy egy új szemléletmódot és inspirációt mutathatok arra, hogy mindig van másik út, másfajta megoldás is, nemcsak az, amiben a legtöbb ember gondolkodni tud.

Egy olyan mintagazdaság kialakításáról álmodoztam, ahol azok is, akik belefáradtak a városi életbe megtehetik, hogy próbaképp éljenek néhány hetet vidéken, és megtapasztalhassák a természetközeli életmód alapigazságait.

 

Mind ezektől vezérelve belefogtam a Kft. fejlesztésébe, a gyógynövény, elsősorban a levendula termesztésébe. A Kft. növénytermesztési ágazatában eddig még nem szerepelt ez a tevékenység, a térség azonban alkalmas bizonyos homokhátsági növények, fűszer- és gyógynövények termesztésére, melyek irányába a Gyógynövénykutató Intézettel kötött megállapodás indított el. Évelő gyógynövények telepítésével csökkenthető a talajművelés költsége és a termesztett növények szerkezetbővítése hozzájárul a gazdaság stabilitásához. Ez a fejlesztés egy nagyobb volumenű elképzelés a “Csókasori Tanya Oázis” kialakulásának kezdő lépése, így mindenképpen elősegíti a versenyképesség, jövedelmezőség növekedését, valamint új munkahely teremtést is. A további fejlesztésekhez szükség volt a családi összetartásra, a közös munkára valamit a pályázati lehetőségek, támogatások igénybevételére.

A Vidékfejlesztési Program „Innovációs operatív csoportok létrehozása” (VP3-16.1.1) felhívásra nyújtottunk be pályázatot, mely projekt a növénytermesztés teljes ágazati szintjén megoldást kínál a globális klímaváltozás által okozott hatások ellensúlyozása, a termőtalajok leromlásának megakadályozásával, termőképességének növelésével.

A körforgásos mezőgazdasági termelés szempontrendszere alapján célunk exportorientált minőségi növényi árualap előállítását szolgáló szabadföldi kertészeti termesztéstechnológia kifejlesztése ökológiai és integrált gazdálkodási formában.

Szükséges volt a régi, elöregedett, korszerűtlen művelésű szőlők felújítása, a szerkezet váltás és új szőlő fajták telepítése. 2,5 ha-os szőlő telepítéséhez nyertünk támogatást, mely telepítés és a támrendszer építése a napokban készült el.

VP6-7.2.1.4-17 kódszámú, Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései pályázat keretében a háztartási léptékű szennyvízkezelést, tisztítást szolgáló rendszer kiépítését, víztisztító eszközök beépítését, valamint napenergia felhasználással hálózatra kapcsolt villamos energia rendszer kiépítését pályáztuk meg.

„Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások” VP4-4.4.1-16. kódszámú pályázatának tartós zöldugar és gyep telepítési célterületeit is megcéloztuk, mely pályázati felhívás az aktív mezőgazdasági termelők részére szolgál a mezőgazdasági táj, ökoszisztéma szolgáltatásainak megfelelő szintjének visszaállítása, valamint fejlesztése, megvalósítása érdekében.

Stratégiai cél, hogy társaságunk – ez az új termelői vállalkozás – további együttműködésbe kerüljön a környékbeli kisgazdaságokkal elsősorban a megtermelt termékek további felhasználásában, a begyűjtési rendszer kialakításában, másodsorban bizonyos termelőeszközök (géppark, technológia), telephelyek közös hasznosításában és a keletkezett melléktermékek felhasználásában (komposzt). A működés központi témája környezetbe illő gazdálkodással, környezetbarát ősgyep műveléssel, természetbarát turisztikai lehetőségek megteremtésével ösztönözni az innovációs képességet és a fejlesztéssel megteremteni a turizmus és a pihenés lehetőségeit.

A Csókasori Tanya Oázis komplex turisztikai termékként kínálja a térség jellemző életformáját, természeti értékeit, népi építészetét, hagyományait és kultúráját bemutató szolgáltatásokat, valamint a falusi házimunkába való bekapcsolódás lehetőségét. Tanyáink sokszínű szolgáltatást nyújtanak a szabadidőtöltésre: levendula szedd magad akció, szőlőszüret, születésnapi, egyéb családi összejövetelek és csapatépítő programok szervezése, saját készítésű élelmiszerek (vendég asztal) és kézműves termékek helyi árusítása, valamint terület biztosítása hobbifarmerek részére. Vonzó programok még: a népi mesterségek megismerése, kézműves programok, alkotótáborok, részvétel a ház körüli és a mezőgazdasági munkákban, tájjellegű ételek és italok készítése, valamint gasztronómiai programok a vendéglátó háznál. népszokások: karácsony, szilveszter, újév, farsang, húsvét, pünkösd, majálisok, búcsú, falunap, szüret, disznótor.

A Csókasori Tanya Oázis fejlesztésében első helyen a tanyaturizmus, vadászturizmus, borturizmus, lovasturizmus valamint az ökoturizmus lehetőségeinek feltárása, feltételeinek meghatározása, megteremtése szerepel. Kiemelten fontos a minőségi turizmus arányának növelése, a turisták tartózkodási idejének bővítése mellett a tanyás térség hagyományainak megőrzése, illetve a tanyasi élet és lakókörnyezet fejlesztése. Úgy gondolom, hogy turisztikai fejlesztésekre van szükség, egy komplex, széleskörű fejlesztési modell kialakítására, amely magában foglalja a rövid- illetve a hosszú távú célokat, új munkahelyeket teremt, a helyi lakosságra épül és a mezőgazdasági tevékenységből élők kiegészítő jövedelemforrása lehet.

És hogy tudok nő maradni a tanyán, a traktoron vagy kapálás közben? Szeretettel a szívemben, piros körömmel, fehér kalapban és miniszoknyában…”

 

Mászáros Adrienne

Csókasori Tanya Oázis – Csóka-Erdő Kft.

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

A Takács tanya tejelő kecsketartásának és termék előállításának kisüzemi fejlesztése

Takács Adrienn tanyasi családban nevelkedett, ennek hatására 2010-ben kezdette el önállóan a háztáji gazdálkodást. 2012 …