2020 május 31 - vasárnap

Struccmanufaktúra

A közelmúltban egy röszkei rendezvényen járva találkoztam egy fiatal hölggyel és családjával, aki strucctojás héjából készült ékszereket árult, illetve az érdeklők, közreműködéssel, saját magunknak is készíthettek ékszert. Felkeltette az érdeklődésemet, és felkerestem a Röszke Község külterületén fekvő tanyájukat, ahol a struccfarmot működtetik.

2016 nyarán kezdték el a strucctenyészet kialakítását, így élettel telt meg, az egykoron szebb napokat megélt tanyaudvar. A közeli, nagyvárosi életüket megváltoztatva, költöztek ki a tanyára. Gyökeres fordulat volt ez életükben, de úgy gondolták, hogy a szűk, városi élettér és az állandó, egész napos munkahelyi elfoglaltság nem egészséges, a család szempontjából. Azóta megtapasztalták, hogy a váltás jót tett a családi életüknek, a gyermekeiket be tudják vonni a tanyán zajló munkába, részesei egymás életének. A férjet már régóta foglalkoztatta a strucctartás, sokat utána olvasott, majd belevágtak a vállalkozásba.

Jelenleg 15 tenyészállattal foglalkoznak, melyek karámmal, kerítéssel körbevett területen élnek. A tojásokat 42 napra rakják keltetőbe. Ebben a kritikus időszakban, folyamatosan figyelni kell, a keltetőben fennálló körülményeket, a hőmérsékletet és a páratartalmat. Évente mintegy 150 db csibe kel ki, melyeket 3-4 hetesen eladnak. A strucctojók a tavaszi, kora nyári időszakban tojnak. A csibék kikelése után, általában összetörik a tojást és így a tojáshéj visszakerül az állatok takarmányába. Ők más utat kerestek, illetve választottak, mégpedig az ékszerkészítést. Próbáltak a világban utána nézni, hogy mi mást is lehet csinálni a tojáshéjjal, de ékszerkészítésre, csak Dél-Afrikában találtak jó példát. Így talán Európában, de itthon bizonyára elsőként fogtak bele, a strucctojásokból készült ékszerek és használati tárgyak készítéséhez. Az ékszereik egy jelentős részét, organikus ékszernek nevezik, mivel a csibe kikelésekor keletkezett tojás darabokat, megőrzik eredeti formájában. De mindezek mellett készítenek forma ékszereket is.

Az organikus ékszerek egyedi darabok, melyek saját tervezés és készítés eredményeként jönnek létre, tehát nincs két egyforma ékszer. Hónapokig tartott, míg a tojáshéjra rakott díszítő elemeket kikísérletezték. Az ékszerek és egyéb használati tárgyak értékesítésére, önerőből létrehoztak egy honlapot, mely egyben web áruházként is működik. A közösségi médiában blogot is üzemeltetnek, mely lehetőséget adott, például a kezdeti nehézségek megosztására, hátha ez segít más kezdő tenyésztőknek is. Az egyes, eladott ékszereket, alkotói tanúsítvánnyal látják el, mely tartalmazza a tojáshéj származását, a struccszülők nevével és a tojás számával.

Tevékenységüket folyamatosan fejlesztik annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni a vásárlói igényeknek. Keresik a partnereket, annak érdekében, hogy az általuk készített strucctojásból készített ékszerek és használati tárgyak, minél szélesebb körben, elérhetőek legyenek.

További információ a www.struccmanufaktura.hu címen található.

Benkő Zsolt

MNVH Csongrád megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Virágos május és termelői piac Pannonhalmán

Virágba borultak Pannonhalma utcái az elmúlt hetekben, de a „virágosításnak” még nincs vége a levendulatermesztésről …