2020 május 31 - vasárnap

Egy gyermekkori álom vidéki megvalósítása

Sajópüspökiben tett látogatást augusztus hónapban dr. Csuzda Gábor, az MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelőse, akinek Széplaky László Zoltán mutatta be a gazdaságát és beszélt az elmúlt években elért eredményeiről.

Széplaky László Zoltán lokálpatrióta Y generációs fiatalként Sajópüspökiben a Sajó-Agrár Zrt.-ben kezdett el megismerkedni a mezőgazdasági tevékenységgel, ahol édesapja szakmai vezetésével megtanulta (amely folyamat jelenleg is zajlik) az agrárszakma rejtelmeit. Édesapja már a tanulmányi gyakorlata kezdetén bedobta a mély vízbe és nem kímélte a kemény fizikai munkától sem, kitartásra nevelte. Jelenleg a termelési folyamatokban vesz részt és mindemellett logisztikai területen tanulmányokat is folytat, hogy még tovább tudja képezni magát, ezzel is segítve vállalkozásának jövőbeli sikerességét.

A föld szeretetét a nagyszüleitől és a szüleitől kapta. Létrehozott egy olyan vállalkozást, amelyben a kereskedelem mellett az általa megtermelt burgonyát, búzát, kukoricát és az egyéb szántóföldi, kertészeti növényeket vásárlói megrendelésére házhoz is szállítja. Célja, hogy a Sajó-völgyében a termőföldtől a vásárlók otthonáig, az éttermek konyhájáig jutassa el a kiváló minőségű termékeket. Burgonyavár név alatt az egyik közösségi oldalon is jelen van, ezzel is népszerűsítve a fiatalok körében ezt a fajta életformát.

A VP2-6.1.1-16 A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás c. pályázati felhívás segítségével szeretné megvalósítani egyik gyerekkori nagy álmát. Édesapja a Sajó öntéstalaján már mintegy 40 éve termel, elsősorban magyar nemesítésű burgonyafajtákat és kiváló paraméterekkel rendelkező búzafajtákat. Ezt a hagyományt szeretné folytatni, bővítve vállalkozását, újfajta termelési módszerekkel alkalmazkodva a klímaváltozás kihívásaihoz. Új munkagépek beszerzésével innovatív, környezetbarát technológia beszerzését tervezi, melynek segítségével mezőgazdasági tevékenysége kertészeti ágazatához tartozó részének versenyképességét jelentősen tudná javítani, növelve termelési potenciálját, gazdasági stabilitását. Távoli tervei között szerepel egy burgonya feldolgozó üzem létesítése, ahol 100%-ban hazai alapanyagot használnának fel. Célja a családi hagyományok tovább örökítése, tekintettel arra, hogy édesapja több, mint 40 éve foglalkozik burgonyatermesztéssel.

Főtevékenysége a szántóföldi növénytermesztés (kukorica, búza, szója termesztése vetésforgóban), továbbá a kertészeti termelés (burgonya).  Jelenleg csak a Sajópüspöki közvetlen környezetében, a kiváló termőföldekkel rendelkező Sajó-völgyében gazdálkodik. A megtermelt növényeket takarmányként is hasznosítja; a burgonyát pedig a vállalkozása segítségével, innovatív csatornákon keresztül értékesíti. Piaci pozíciója kedvező, ugyanis a térségben kevesen foglalkoznak üzletszerűen burgonyatermesztéssel és értékesítéssel. Hosszabb távú tervei között szerepel további termőföldek vásárlása, hogy növelni tudja termelési kapacitását.

Főállásban végzett munkája során – az édesapja által vezetett Sajó – Agrár Zrt. -ben – egy folyamatosan bővülő szarvasmarha tenyészet munkájába is bekapcsolódott. Charolais fajtát tenyésztenek, amely egy kiváló minőségű végterméket adó húsmarha fajta.

Látogatásom alkalmával László elmondta, hogy a jövőben is vidéken szeretne szabadon és tudatosan élni. Ma úgy gondolja, hogy Sajópüspökiben kapja meg az élettől azt az örömöt, amelyet a kitartó munka, a tudás és a kreativitás ötvözete adhat egy fiatal számára. Széplaky László Zoltán sztorija igazi sikertörténet, hiszen az ország egy kevésbé fejlett régiójában eredményesen viszi tovább a családi hagyományokat. A kitartó és folyamatos kemény munkával megszerzett tapasztalat és tudás révén, egyelőre önerőből, de folyamatosan fejleszti gazdaságát. Így évről-évre tudja növelni a termelési potenciálját, korszerűsíteni gép- és eszközállományát. Nem utolsósorban pedig példát mutat azoknak a fiataloknak, akiket vonz az agrárium és az ezzel járó életforma.

dr. Csuzda Gábor

MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Virágos május és termelői piac Pannonhalmán

Virágba borultak Pannonhalma utcái az elmúlt hetekben, de a „virágosításnak” még nincs vége a levendulatermesztésről …