2020 május 31 - vasárnap

„Quail Farm”

Boldogasszonyfán tett látogatást augusztus hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Kotró Zoltán mutatta be a gazdaságát.

Boldogasszonyfa a Zselic változatos, völgyes-dombos déli részén, szinte Somogy és Baranya határán fekszik. Ez a vidék a vaddisznók, őzek és szarvasok kedvelt élőhelye, ezért sok külföldi vadász is szívesen látogat ide. A “kis hegyek” 250 m magasságot érnek el, így biztosítva a gyönyörű kilátást. Kotró Zoltán évtizedek óta vállalkozó, arany- és ezüstkalászos végzettséggel is rendelkezik, de csak 2009 óta része életének a mezőgazdaság. 2009-ben kezdett el nyulakkal foglalkozni a régebben a helyi TSZ által szarvasmarha istállóként hasznosított, saját tulajdonú boldogasszonyfai telepükön, majd 2015-ben áttért a fürjtenyésztésre és fürjtojás termelésre. Ehhez az inspirációt az Echo Tv-n „A vidék élni akar” című műsorban, Antal Imre lakiteleki fürjtenyésztővel levetített interjú adta, akivel rögtön felvette a kapcsolatot, személyesen is meglátogatta őt, valamint lefolytatott egy tenyésztési és értékesítési piackutatást is.

A fürjtojásnak számos pozitív élettani hatása van, úgymint az immun- és az emésztőrendszer helyreállítása, az asztma gyógyítása, az idegrendszeri problémák kezelése, a terhességnél a fog és a csont erősítése, a méregtelenítés, a cukorbetegség, a vese és a prosztata problémák kezelése, a rák elleni megelőzés és annak gyógyítása, továbbá magas beltartalmi értékkel bír. Ezen tényezők szintén megerősítették abban Kotró Zoltánt, hogy érdemes foglalkoznia a fürjtenyésztéssel.

Jelenleg meglévő állománya 650-700 fürjre tehető, akik egy 816 (68×12) négyzetméter alapterületű palatetős, vasszerkezetű istállóban vannak elhelyezve. A körbekerített, csatornázott állattartó telepen fekete és fehéröltöző, illetve tojástároló helyiség, valamint boncterem is található. Az állatállományt mélyalmos tartástechnológiában tartja, ellátását szellőzőrendszer, itatórendszer szolgálja, a takarmányellátásuk viszont kézi kiosztású. Az alom speciális, fürjek számára kevert (4 fajta szalma+ különböző forgácsfajtákból összeállított), amit naponta frissíteni kell, a madár kapirgáló életformája miatt. Az épület egész területéből jelenleg kb. 1/5 részen folyik állattartás, később azonban szeretne lényegesen nagyobb méretű (akár több tízezer db-os) állatállomány tartására áttérni, nagyobb légtérben. Kotró Zoltán saját maga végzi az állatokkal kapcsolatos összes munkát, a termékfeldolgozásban pedig segítenek családtagjai. A telepen jelenleg működik egy egyszerűbb kamera- rendszer, amely az állatállomány folyamatos felügyeletét tesz lehetővé otthonából. Az állatállomány számára szükséges takarmányt teljes egészében vásárolja, a dabasi VITAFORT Kft-től, mivel a fürjek esetében, az általuk gyártott speciális tápra van szükség, így még az alap abrakhányad szemes részét sem tudja saját hozzákeverésben megoldani. Ez mellett vitamin-kiegészítést ad a fürjeknek, valamint zöldtakarmányt is folyamatosan kapnak az állatok. Alapterméke a fürjtojás, melyből elsődleges feldolgozással fürjtojásos száraztésztát (lúdgége, eperlevél, tarhonya, cérnametélt, fodros kocka, gyufatészta, eperszalag, hosszúmetélt) és főtt, füstölt tojást (bazsalikomos, chilis, fokhagymás, medvehagymás ízesítésekben) állít elő. A tésztagyártáshoz szükséges lisztet a Szigetvár Malomból vásárolja, a főtt-füstölt tojás előállításához, és tartósításához szükséges, hidegen sajtolt napraforgóolajat a Kisszentmártonban működő Olajütő Szociális Szövetkezettől szerzi be. A fürj állomány beszerzése Hartáról, Szedlik Ádám egyéni gazdától történik.

A fürjtermékek, modern táplálkozáselméletekben kiemelt helyen szerepelnek, mert beltartalmi értékük, a jelenleg Magyarországon előállított tojásfélék közül, a legoptimálisabb aminósav összetétellel rendelkezik, valamint nincs koleszterin kockázat a fogyasztása során. Ez mellett divatos termékek, és nem utolsó sorban igen finomak is. Erről számtalan közvetlen visszajelzést kap Kotró Zoltán a bemutató vásárokon, fesztiválokon. Termékei olyan vevői körnek szólnak, akik keresik a modern és korszerű táplálkozási lehetőségeket, erre hajlandóak áldozni és nem elsősorban az árak alapján döntenek vásárláskor, hanem számon tartják, a jó termékminőséget is. Ez a kör hajlandó megfizetni azt, a termékeiben jelentkező plusz költséget, ami a faj, és a tartástechnológia specialitásából fakad. Vevői zöme a városi lakosságból tevődik össze, és főleg a nagyvárosokból. Idegenforgalmi szempontból – a külföldi vendégkör részéről- a fürjtojás jelentős keresletre tart számot, ő pedig szeretné ezt a fogyasztói kört is elérni. A száraztésztákat elsősorban a Zöld Tarisznya Kft által Szigetváron üzemeltetett, helyi termék bolt felé értékesíti, ezen kívül pedig becsatlakozik minden, a térségben megnyíló kézműves, helyi termék élelmiszer értékesítő rendszerbe, valamint partnerei kisebb éttermek is, úgymint például a szentlászlói Grill Bár vagy a kaposvári Turul Étterem. Tagja a helyi termékértékesítést támogató “Local Food” értékesítési hálózatnak, illetve a 2015-ben Szigetváron elindított, a bolton kívüli „Zöld Tarisznya” értékesítési hálózatnak is. Tekintettel arra, hogy Kotró Zoltán főállású őstermelőként folytatja tevékenységét, az értékesítést nagyban megnehezíti az a szabály, hogy gazdasága székhelyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belül, továbbá Budapesten árusíthatja a termékeit.

Tervei között szerepel egy ún. „túraútvonal” kiépítése, fix állomásokkal és vevői körrel. Folyamatosan végez piackutatást, figyeli az új trendeket, keresi az új partnereket.

Termelése stabil, jól bejáratott körülmények között zajlik, melyet saját családja el tud látni. Viszont az elmúlt években számos piaci helyzetben sikertelen volt, mert nem volt meg a megfelelő árualapja. Ez folyamatosan a termelés felfuttatására ösztönzi, és másokhoz hasonlóan igyekszik kihasználni a pályázatokban lévő lehetőségeket is. 2016 márciusában támogatási kérelmet nyújtott be Kotró Zoltán a VP2-6.3.1-16 Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése című felhívás keretében, mely 2017-ben pozitív elbírálásban, és 15 000 Euro vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az elnyert támogatásból két főtevékenységét kívánja fejleszteni. A fürjtartó telepen szeretné a takarmány-ellátási rendszert fejleszteni, vagyis az istálló oldalához, egy 5 köbméteres takarmánytároló tartályt állítana fel, ami által egyszerűsödne a jelenlegi, zsákos kiszerelésű takarmány tárolása és átvétele. A legfontosabb a gazdaságosabb kiszerelés lenne, hiszen ömlesztve a táp önköltsége,120 Ft/kg – ra csökkenthető. Maga, az épületen belüli takarmánymozgatás és kiosztás maradna kézi erővel, mert ennél az állatfajnál hagyományosan így szoktak etetni. A telepen található tojástároló helyiséget is szeretné kibővíteni, a meglévő mellé egy új, nagyobb kialakítását tervezi. Ehhez a megfelelő tárolási hőmérséklet előállításához szükséges klímaberendezés beszerzése is tervei között szerepel. A telepen szeretné továbbfejleszteni kamerarendszert és az összes helyiségre vonatkozóan kiépíteni azt. A piaci tevékenységhez a legfontosabb feladata lesz egy weblap létrehozása. Ez mellett eddig már rengeteg marketinganyag elkészült a támogatásból, úgymint például logó, roll-up, névjegykártya, szórólap. Beszerezésre került továbbá egy laptop, valamint egy kisebb gépjármű is.

Kotró Zoltán célja a fejlesztéssel a mostani, már bejáratott termelési kapacitásának, piaci partnerei körének a bővítése, ezáltal nagyobb árualap előállítása, és nagyobb értékesítési hálózat kiépítése. A nagyobb árualappal számos, az eddig kis mennyiségben forgalmazott árukészlet miatt nem elérhető nagykereskedő, bevonhatóvá válik értékesítési rendszerébe. A tojóállományt 1 200 db-ra szeretné fejleszteni.

A pályázat összeállításában, és annak megvalósításában nagy szerepe volt és lesz is a Szinergia Egyesületnek, annak munkaszervezet vezetőjének, Rajczi Románnak. Az egyesület a szentlőrinci és a szigetvári térségben koordinálja a LEADER pályázatokat, segíti a Vidékfejlesztési Program megvalósítását. 2010-ben kezdték el felkarolni a térség helyi termék előállítóit, felkutatták, adatbázisba gyűjtötték őket, folyamatosan közvetítik őket rendezvényekre, saját fórumaikon is rendszeresen népszerűsítik termékeiket, továbbá kiírtak számukra több alkalommal a rendelkezésükre álló LEADER forrásból pályázatokat. Kotró Zoltán is nyújtott be támogatási kérelmet az idei év elején a VP6-19.2.1.-82-8.1.1-17 Helyi termékek előállításának és piacra jutásának támogatása című felhívásra, melynek keretében szeretne tésztagyártó- és csomagológépet vásárolni. A megvalósítás alatt és előtt álló fejlesztésekkel a végső célja egy néhány 10 000 db-os tojóállomány, és egy saját fürj-tésztagyár létrehozása lesz. Továbbá szeretné, ha a hazai fürjtartó társadalom összetartóbb lenne, szorosabban együttműködne, és létrehozna egy tojásporító vagy tojáslé gyártó üzemet, ami Európában a fürjtojás kozmetika alapja.

Fontos kiemelni, hogy a Szinergia Egyesület és Rajczi Román mellett a Baranya Megyei Vállalkozói Központ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Igazgatósága is segíti a mindennapi munkát, a vásárokra, fesztiválokra való eljutást, a felvásárlói kör szélesítését, a szakmai előrelépést.

A fürjtojás készítmények még nem tartoznak az alapvető élelmiszerek köréhez, de jelentőségük a fiatalabb generációk körében – már a közeli jövőben is – jelentősen növekedni fog. Kotró Zoltán ezt a lehetőséget felismerve építi évek óta sikeresen önerőből és a Vidékfejlesztési Program pályázatainak segítségével gazdaságát, pozitív példát mutatva ezzel más kistermelők, helyi termék előállítók számára.

Vanyúr Arnold

MNVH Baranya megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Virágos május és termelői piac Pannonhalmán

Virágba borultak Pannonhalma utcái az elmúlt hetekben, de a „virágosításnak” még nincs vége a levendulatermesztésről …