2020 május 27 - szerda

“Székelyföld – A fenntarthatóság útján” kerekasztal Tusnádfürdőn

A Tusványos 2018 – Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor idén is bővelkedett szakmai programokban, melyeknek részese volt az MNVH is.

Az Agrármarketing Centrum együttműködésével a BUDAPEST-DEPO-AMC Sátor nyitó rendezvénye a “Székelyföld – A fenntarthatóság útján” kerekasztal beszélgetés volt. Köszöntőt mondott Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke. A beszélgetés résztvevői Weidel Walter a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára és Mátéffy Mária a Román LEADER Szövetség alelnöke, a Csík LEADER munkaszervezet vezetője voltak. A program szervezője és moderátora Ary Tamás a Carpe Futura! – A Fenntartható Társadalomért Egyesület elnöke volt.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői megvitatták, hogyan segítik a LEADER projektek, illetve az ehhez kapcsolódó gondolkodási mód a helyi közösségek és a vidék megerősödését. A vidékfejlesztés kérdéseit illetően szó esett a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság összefüggéseiről. Az előadók bemutattak jó példákat, jó gyakorlatokat, amelyek segítik a vidéken élők boldogulását és megerősödését. Beszéltek a nemzetközi együttműködésekről, ennek részeként a Hálózat és a Román LEADER Szövetség közötti stratégiai partnerség eredményeiről, céljairól, különös tekintettel Székelyföld támogatásának lehetőségeiről.

Gál Zoltán, a szépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet ügyvezető igazgatójának köszönhetően jó minőségű, helyi sajtokat is kóstolhatott a közönség, Szövetkezet a LEADER támogatásoknak köszönhetően fejleszthette az eszközeit és növelhette a termelés kapacitását.

Következő Előző
Következő Előző

 

Share Button

Olvasson tovább

Új, ingyenes portál köti össze a mezőgazdasági termelőket a vevőkkel

A piaci kereslet és kínálat összekapcsolása érdekében az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. …