2020 május 31 - vasárnap

Postagalambok határok nélkül

A program célja a V4-es országok postagalambászait tömörítő szervezetek találkozójának, szakmai együttműködésének elősegítése, a vidéki Magyarország egyik fontos állattenyésztési ágának megismertetése volt.

Az MNVH segítségével, a visegrádi négyek, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, a keleti partnerségben résztvevő Ukrajna valamint a térségében meghatározó országok postagalambászai számára fontos fórum jött létre abból a célból, hogy szorosabbá váljon az együttműködés a régió országai között. A program fórumot teremtett a legfrissebb ismeretek megosztására, – a tenyésztés és a versenyzés területén; a kutatási eredmények megismerésére: például a madárinfluenzával kapcsolatos kutatások esetében. Továbbá népszerűsítette a postagalamb sportot, lehetővé tette, hogy ezen országok képviselői egyeztessék jövőbeni terveiket, bemutassák eredményeiket.

A magyar szövetség fontos célja volt, hogy a visegrádi országok összefogása bővüljön ezzel a területtel is, valamint láthatóvá, érthetőbbé tegye az itt elért eredményeket a környező, illetve más nyugat- európai országok számára.

A magyar mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztés hagyományairól beszélt a mezőgazdaságért felelős államtitkár Feldman Zsolt. Mint elmondta a postagalambászat az állattenyésztésnek egy különleges felkészültséget igénylő szegmense. „Büszkék lehetünk azokra az eredményekre is, amiket a magyar galambtenyésztők értek el a nemzetközi versenyeken” – mondta az államtitkár, aki szerint a magyar paraszti gazdálkodásnak szerves része volt a galambászat. Fontosnak nevezte, hogy ezekre a hagyományokra építve sikeresek a postagalambászok a nemzetközi színtéren.

A tanácskozás részvevői több mint 100 ezer galambászt képviselnek – mondta köszöntőjében Bárdos István, a Nemzetközi Postagalamb Szövetség (FCI) és a Magyar Postagalamb Szövetség elnöke. Jelezte, a konferenciasorozat Portugáliában kezdődött, és a mostani fórum a második, ahol megvitatják a galambászat legfontosabb kérdéseit. Az Elnök jelezte azt is, hogy a szakmai tanácskozást januárban Romániában folytatják, és jövőre Oroszországban is megvitatják az ágazat jövőjét is meghatározó témákat.

Nyitóbeszédében Weidel Walter a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára kihangsúlyozta, hogy az MNVH számára fontos minden olyan kezdeményezés, amely hozzájárul a Vidékfejlesztési Program célkitűzéseinek megvalósításhoz. A postagalambászatot méltatva elmondta, hogy az különös módon ötvözi a sport, az állattartás és az állattenyésztés elemeit, különleges felkészülést és áldozatos munkát igényel az állattartóktól. A számtalan nemzetközi sikerrel is büszkélkedő ágazat megismertetése az érdeklődőkkel új lendületet adhat az ágazatnak, amiben az MNVH minden segítséget megad.

Az ünnepélyes megnyitó postagalamb röptetéssel ért véget, amit a szakmai előadások követte.

Következő Előző
Következő Előző

 

Share Button

Olvasson tovább

Virágos május és termelői piac Pannonhalmán

Virágba borultak Pannonhalma utcái az elmúlt hetekben, de a „virágosításnak” még nincs vége a levendulatermesztésről …