2019 szeptember 19 - csütörtök

EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS VIDÉKFEJLESZTÉS – Lengyelországi Leader csoport látogatott Észak-Borsodba

Szeptember hónapban Lengyelországból, Kielce térségéből érkezett egy 50 fős delegáció a Świętokrzyskie Helyi Akció Csoporttól Edelénybe, a Borsod-Torna-Gömör LEADER Egyesülethez. A lengyel delegáció által kezdeményezett találkozó célja az volt, hogy a LEADER csoportok teremtsenek kapcsolatot és ismerjék meg egymás Helyi Fejlesztési Stratégiáját. A látogatók között túlnyomó részt helyi gazdálkodók voltak, akiket elsősorban a helyi termékek, annak előállítása és a helyi gazdaságfejlesztés érdekelt. A résztvevőket az Edelényi Kastélysziget fogadórészében Lengyelné Bencze Viktória, a Borsod-Torna-Gömör Egyesület munkaszervezet vezetője tájékoztatta. Az együttműködés további folytatásaként a LEADER csoport meghívást kapott Kielce városában 2018. szeptember 20-21 napján rendezett nemzetközi konferenciára, ahová több európai LEADER csoport is meghívást kapott. A konferencia témája az együttműködés és a vidékfejlesztés lesz.

A közel 50 fős, gazdálkodókból és vidékfejlesztőkből álló lengyel csoport két nappal később látogatást tett az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesületnél is. A vendéglátó település Borsodnádasd volt, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a helyben készült molnárkalács történetével és hagyományos, valamint modern elkészítési módjával. Kormos Krisztián polgármester úr bemutatta a települést, a természeti környezetét, ismertette jelenlegi helyzetét és a jövőbeni terveiket. Büszkén bemutatta a város közismert nevezetességét, a molnárkalácsot, amely már az UNESCO Szellemi, Kulturális Örökségének magyar jegyzékére is felkerült. Kiemelte, hogy a fejlesztés – mind az épület, mind a technológia LEADER forrásból valósult meg -, jó gazdasági döntésnek bizonyult, hiszen az üzem folyamatosan nyereséget termel.

Az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület nevében Bende György, elnök köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy megtisztelőnek érzi, hogy a lengyel delegáció meglátogatta akciócsoportjukat, majd ismertette az egyesület fő céljait, és javasolta, hogy a találkozó a párbeszédre épüljön, kölcsönösen ismerjék meg egymás tevékenységét.

Az akciócsoportról és főbb fejlesztési irányairól Balázs Anikó, munkaszervezet vezető beszélt. Ismertette, hogy Borsodnádasd története, a maga ipari múltjával, igazán tipikus ebben a térségben. Az akciócsoport egyik fő célja a Molnárkalács Házhoz hasonló fejlesztések generálása és támogatása, mert nem csak gazdasági sikernek bizonyult, hanem felelevenítette és közkinccsé tette a molnárkalácshoz kapcsolódó különleges etnográfiai örökséget, valamint elősegíti a generációk közötti párbeszéd folytonosságát azáltal, hogy a sütés hagyományos technikáját és a kalács történetét az idősebb generáció megismerteti a fiatalokkal. Az évenkénti fesztivál pedig fontos szerepet játszik a közösség helyi identitásának megerősítésében.

Piotr Sadlocha, a lengyel akciócsoport képviseletében elmondta, hogy a tervezési területük jóval nagyobb lakónépességet fed le az itteninél, de a fejlesztési forrásukat tekintve hasonló a helyzet. Földrajzi elhelyezkedésüknél fogva kedvezőbbek a körülményeik, hiszen a központjuk, Kielce nagyjából félúton helyezkedik el Krakkó és Varsó között, és nagyon jók az útviszonyok is, így a turisztikai fejlesztések jóval előnyösebb helyzetből indulnak.

Különösen nagy volt az érdeklődés a vendégek részéről a turisztikai fejlesztések iránt, hiszen a látogatók közül többen is ebben érdekeltek, így a falusi és agroturizmusról élénk párbeszéd alakult ki.

A beszélgetést követően a látogatók megtekintették a Molnárkalács Házat, és megismerték a hagyományos elkészítési mód eszközét, a molnárkalács sütővasat.

dr. Csuzda Gábor

MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Székesfehérvári Királyi Napok – Népművészeti Fesztivál

Gazdag program várta augusztus 20-án a fehérvári belvárosban a vendégeket. A Népművészeti fesztiválon öt néptáncos …