2019 június 20 - csütörtök

Augsztusi hírlevél


Kedves Olvasónk!
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat részvételével és finanszírozásával számos jelentős projekt valósulhatott meg ebben a hónapban is. Ilyen volt a Magyar Postagalamb Szövetség által kidolgozott „Postagalambok határok nélkül” program, amelynek célja, hogy összefogja a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország), a keleti partnerségben résztvevő (Ukrajna és Moldova) és a térségben meghatározó országok postagalambászait, hogy szorosabbá váljon az együttműködés a régió országai között. Az augusztus első napjaiban megvalósuló program fórumot teremtett arra, hogy a résztvevők megismerjék a világ legfrissebb ismereteit, kutatásait és kutatási eredményeit a témában, továbbá hogy népszerűsítsék a postagalamb sportot. A rendezvény lehetőséget teremtett továbbá arra, hogy a V4 országok postagalambász szövetségeivel a posta galambászat fejlesztése, a közösségek megerősítése és az utánpótlás nevelés közös elveinek kidolgozása és a nemzetközi együttműködés erősítése is megvalósuljon. A szakmai tanácskozást januárban Romániában folytatják, és jövőre Oroszországban is megvitatják az ágazat jövőjét is meghatározó témákat.

Jelentős esemény volt a kecskeméti Hírös Hét Fesztivál keretében megrendezett XXI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás, ahol a térség 19 települése mutatkozott be egy nagyszabású térségi seregszemlén több mint 100 értékesítővel és kiállítóval. A kiállítás megrendezésével legfőbb szándéka az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesületnek az volt, hogy a látogatók megismerjék a környező települések értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerőit, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, biztonságos, e tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magasabb kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak. Idén 19. alkalommal rendezték meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot, amelynek témája a 2014-2020-as Európai Uniós időszak gazdákat érintő kérdései voltak, amelyhez kapcsolódva Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár is tartott előadást.

A Vidékfejlesztési Program keretében újabb, mintegy félmilliárd forint odaítéléséről döntött az Irányító Hatóság, amely a tanyák infrastrukturális ellátottságának fejlesztését, valamint az ott élők helyben maradását kívánja előmozdítani. A tanyás térségben élő természetes személyek – 95 százalékos támogatási intenzitás mellett – maximum 6,2 millió forintot, míg a vidéki önkormányzatok legfeljebb 50 millió forintot fordíthatnak a tanyák villamos energia, és vízellátási rendszerének fejlesztésére, valamint a szennyvízkezelés modernizálására. A pályázat a most meghozott döntésekkel még nem zárult le, így a nyertes kérelmek száma és a támogatási összeg – a folyamatban lévő értékelések lezárásával – a közeljövőben tovább emelkedik majd. Fontos továbbá, hogy a felhívás jelenleg is nyitott, a támogatási kérelmek a rendelkezésre álló forrás függvényében 2019. április 4-ig benyújthatók.

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében 2018 augusztusáig – a standard felhívások esetében – csaknem 1,5 milliárd forint összegben születtek támogatói döntések, amelyhez kapcsolódóan a nyertes pályázók már megkapták a támogatói okiratokat. További jó hír, hogy előreláthatóan nyár végéig további 1,5 milliárd forint sorsáról születhet döntés, ami hozzájárul a fejlesztési elképzelések megvalósításához.

Hírlevelünkben felhívjuk figyelmét a www.mnvh.eu honlapunkon megjelent cikkekre, ezek közül is kiemelve a területi felelőseink által meglátogatott és bemutatott mintaprojekteket. És nem maradhat el programajánlónk sem, amellyel reméljük ötleteket adunk ahhoz, hogy tartalmasan teljen a következő hónap is. Hírlevelünkhöz jó böngészést és kellemes időtöltést kívánunk! Üdvözlettel, az MNVH csapat.

Ez történt augusztusban

Nagy Lecsó kampányzáró családi nap – méhészeti ágazat ökológiai szövetkezet alapító ülése
  Az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) augusztus 26-án, Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban tartotta meg a „Talajtól a Tányérig” elnevezésű biokampányt lezáró családi rendezvényét, a „Nagy Lecsót”. Ezzel egy időben került megrendezésre az ÖMKI on-farm hálózat méhészeti ágának ökológiai szövetkezet alapító ülése.

Az összegyűlt termelőket Csáki Tamás, az ÖMKI méhészkedéssel kapcsolatos kutatási témáiért és a méhészágazati közösség fejlesztéséért felelős munkatársa köszöntötte. Elmondta, hogy az alulról építkező, gazdák tapasztalatain alapuló kutatói rendszer 2013-ban indult 18 résztvevő méhésszel. Idénre ez a létszám 143 tagra bővült. Céljuk a káros szermaradványoktól mentes, fenntartható méhegészségügyi és termelési technológiák kutatása, létrehozása. Köszöntőjében kitért arra is, hogy a termelők egyedül kiszolgáltatottak a piacon ezért a közös munka és az összefogás eredményességét szövetkezeti formában kívánják tovább erősíteni.

Postagalambok határok nélkül
  A program célja a V4-es országok postagalambászait tömörítő szervezetek találkozójának, szakmai együttműködésének elősegítése, a vidéki Magyarország egyik fontos állattenyésztési ágának megismertetése volt. Az MNVH segítségével, a visegrádi négyek, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, a keleti partnerségben résztvevő Ukrajna valamint a térségében meghatározó országok postagalambászai számára fontos fórum jött létre abból a célból, hogy szorosabbá váljon az együttműködés a régió országai között. A program fórumot teremtett a legfrissebb ismeretek megosztására, – a tenyésztés és a versenyzés területén; a kutatási eredmények megismerésére: például a madárinfluenzával kapcsolatos kutatások esetében. Továbbá népszerűsítette a postagalamb sportot, lehetővé tette, hogy ezen országok képviselői egyeztessék jövőbeni terveiket, bemutassák eredményeiket.
“Székelyföld – A fenntarthatóság útján” kerekasztal Tusvádfürdőn
  A Tusványos 2018 – Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor idén is bővelkedett szakmai programokban, melyeknek részese volt az MNVH is. A kerekasztal beszélgetés résztvevői megvitatták, hogyan segítik a LEADER projektek, illetve az ehhez kapcsolódó gondolkodási mód a helyi közösségek és a vidék megerősödését. A vidékfejlesztés kérdéseit illetően szó esett a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság összefüggéseiről. Az előadók bemutattak jó példákat, jó gyakorlatokat, amelyek segítik a vidéken élők boldogulását és megerősödését. Beszéltek a nemzetközi együttműködésekről, ennek részeként a Hálózat és a Román LEADER Szövetség közötti stratégiai partnerség eredményeiről, céljairól, különös tekintettel Székelyföld támogatásának lehetőségeiről.
Egy gyermekkori álom vidéki megvalósítása
  Sajópüspökiben tett látogatást augusztus hónapban dr. Csuzda Gábor, az MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelőse, akinek Széplaky László Zoltán mutatta be a gazdaságát és beszélt az elmúlt években elért eredményeiről. Széplaky László Zoltán lokálpatrióta Y generációs fiatalként Sajópüspökiben a Sajó-Agrár Zrt.-ben kezdett el megismerkedni a mezőgazdasági tevékenységgel, ahol édesapja szakmai vezetésével megtanulta (amely folyamat jelenleg is zajlik) az agrárszakma rejtelmeit. Édesapja már a tanulmányi gyakorlata kezdetén bedobta a mély vízbe és nem kímélte a kemény fizikai munkától sem, kitartásra nevelte. Jelenleg a termelési folyamatokban vesz részt és mindemellett logisztikai területen tanulmányokat is folytat, hogy még tovább tudja képezni magát, ezzel is segítve vállalkozásának jövőbeli sikerességét.
Oázis a Csókasori tanyavilágban
  „Gyermekkorom nagy részét falun, Helvécián töltöttem. Állandóan kint voltam az utcán és a focipályán, de a kertészkedésben is mindig szívesen részt vettem. Édesapám a Helvéciai Állami Gazdaságban dolgozott, beavatott a szőlészet és a kertészet rejtelmeibe. Kecskemétre költözésünk után az élet máshova sodort, okleveles építőmérnöki diplomát szereztem, majd közgazdász szakmérnök lettem, a pályázatírás, a tanácsadás és a business coaching szaktudásokat is elsajátítottam, de a természet szeretete mindig megmaradt. A Csóka-Erdő Kft. családi vállalkozást 1997-ben indítottuk el elsődlegesen szőlő termesztési fő tevékenységre. A társaság ügyvezetője édesapám, dr. Mészáros István okleveles kertészmérnök, mezőgazdasági szakmérnök. Öcsémmel Konráddal, aki hivatásos vadász, vadtenyésztő szaktechnikus tulajdonos társak vagyunk a Kft-ben.

Pályázati hírek

Megjelent az Irányító Hatóság közleménye „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” című (VP3-14.1.1-16 kódszámú) felhívás 7. mellékletéhez kapcsolódóan

A VP3-14.1.1-16 kódszámú, A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás című pályázati felhívás 7. mellékletében (Állatsűrűségi adatok meghatározása) foglaltak mellett, a Tenyészet Információs Rendszerben (továbbiakban: TIR) rögzített istálló- és karám kapacitás (m2) adatok igazolására a TIR-ben 2018.08.30. napjáig javított istálló és karám kapacitás adatok fogadhatóak el, amennyiben a TIR-ben – támogatási kérelem esetében a kötelezettségvállalási időszak első napján, illetve kifizetési kérelem esetében a megelőző gazdasági évben – a kapacitás adatok a valóságtól eltérően kerültek rögzítésre. Kifizetési kérelem esetében a javított adatok a 640/2014/EU bizottsági rendelet 15. és 34. cikkében foglaltakra figyelemmel fogadhatóak el.

Az „Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek” című felhívás felfüggesztése

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból társfinanszírozott, Széchenyi 2020 keretében megjelent „Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek” című (VP1-1.1.1-17 kódszámú) felhívás vonatkozásában, a kötelezettségvállalási keret kimerülésére tekintettel, a Felhívás 4.3. pontjában foglaltak és a 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet 53. § (1) és (1a) bekezdése alapján az Irányító Hatóság a támogatási kérelmek benyújtásának lehetőségét 2018. július 20. napján 00 órától felfüggeszti.
Módosult „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” című felhívás dokumentációja

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” című (VP2-6.1.1-16 kódszámú) felhívás dokumentációja. Felhívjuk a Tisztelt Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik:

1. A felhívás 8. pontja (Szakmai mellékletek) kiegészült a 14. számú Kormányhivatal igazolása a mezőgazdasági tevékenységgel hasznosított területadatokról című melléklettel.

1. A felhívás 3.4.1.1 B) 9. pontja előírja, hogy a Kedvezményezett köteles a támogatási kérelem benyújtásától kezdődően a minimális jogosultsági feltételként előírt, legalább 6 000 STÉ üzemméretet fenntartani a működtetési időszak végéig, továbbá a támogatást igénylő az Üzleti Terv II/2. pontjában vállalást tehetett arra vonatkozóan, hogy a működtetési időszak 4. év végére a támogatási kérelem benyújtásakor igazolt STÉ értéket megnöveli. Ezek igazolására – a felhívás 4.1. pontjában megjelölteken túl – a 14. számú melléklet is felhasználható, amellyel olyan területre vonatkozó STÉ érték is igazolható, amely a TERA kérelemben nem szerepel.

2. A felhívásban korábban szereplő Támogatói Okirat „kézbesítése” meghatározás helyett a továbbiakban a Támogatói Okirat „hatályba lépését” meghatározást tartalmazza a felhívás.

3. A fenti módosításokkal összhangban módosul a 9. számú melléklet (Jogkövetkezmények), 13. számú melléklet (Szakmai beszámoló), valamint a Támogatói Okirat is.

Program ajánló

Kerekdomb Fesztivál

  A borozni, szórakozni, színházi és irodalmi előadásokra, zenei programokra vágyókat szeptember 13-16. között várják Tokaj-Hegyalja e festői településének, Tállyának udvaraira, kastélyaiba, nemesi kúriáiba és dűlőire. Aki már részt vett a korábbi Kerekdomb Fesztiválok egyikén vagy az idei Nyárindítón és nem szeretne kimaradni a folytatásból, vagy aki lemaradt az előzőkről és ezért nem hagyná ki a többit, már most vésse be a naptárába az időpontokat. Minőségi kulturális, zenei, turisztikai és borélmény. Összművészeti fesztivál Tállya templomaiban, udvarain, nemesi kúriáin, dűlőin és parasztházaiban.
Kaposvári Állattenyésztési Napok
  Idén, 2018. szeptember 28-30. között immár XII. alkalommal kerül megrendezésre a Kaposvári Állattenyésztési Napok. A rendezvény elsődleges célja, hogy bemutassa a kiállítók segítségével a legújabb mezőgazdasági (növénytermesztési és állattenyésztési) eljárásokat. A kilátogatók betekintést kaphatnak a modern állattartási technológiákról, valamint megismerkedhetnek a kiállított állatfajok fajtáival. A kiállítás része a szakmai konferenciák, különféle bemutatók (pl: patkoló kovács bemutató, juh és kecske fejési bemutató, kirakodó vásár stb.).
Kecskemét 650 – Helyi Termék Ünnep 2018. Jubileumi Fesztivál Kecskeméten
  Helyi Termék Ünnep rendezvény szeptember 28 – október 2. között valósul meg Kecskemét Város 650. fennállásának évfordulója alkalmából, amely egy nagyszabású fesztivál lesz több szervezet összefogásával a kiemelt eseményhez kapcsolódóan. Az ötnapos rendezvény bőségesen kínál minden korosztály számára tartalmas szórakozást. Számos program várja a látogatókat: többféle zenei stílust és művészeti ágat képviselve Kecskemét kiválóságai lépnek fel, korabeli mesterségek interaktív bemutatója, kézműves udvar, a város múltjához, gyökereihez kapcsolódó kiállítások, bemutatók lesznek, utcabál, sportversenyek, Kecskeméti Ízek Udvara, korhű piac, gyermekprogramok, valamint Aranyhomok Portéka kézműves és termelői vásár szórakoztatja a jeles évforduló alkalmából a lakosságot és a vendégeket.

 

 

Share Button

Olvasson tovább

2018 – Októberi hírlevél

Kedves Olvasónk! Az év legszínesebb évszakához érkeztünk, azonban nem csak az ősz színpompás és változatos, …