2019 február 20 - szerda

Bemutatkozik a Kimlei Kertbarát Kör

A Mosoni-Duna kanyarulatában, Győr-Moson-Sopron megyében a Mosonmagyaróvárt és Győrt összekötő ősi út mellett fekszik a 2300 lelket számláló Kimle. Azon 10 magyar település egyike, melyet folyó szel ketté.

A Mosoni-Dunán átívelő híd a falu szimbóluma, ez a kapocs a Mosoni-sík és Szigetköz között, kultúrák, nyelvek és emberek között. Kimle a találkozások és sokszínűség faluja, ahol a magyarság keveredik az ötszáz éve itt élő horvátsággal és a német gyökerekkel bíró lakossággal, a Szent Jakab zarándokút részeként pedig hitüket és önmagukat kereső vándorokkal. A falu három részből áll: Magyarkimle, Horvátkimle és Novákpuszta, a település civil szervezetei számtalan hagyományt, szokást őriznek a mai napig.

Kimlére mindig jó jönni, és a színes programok gyakran kínálnak erre okot.

9 éve minden ősszel zöldség, gyümölcs- és virágillat tölti be a művelődési ház nagytermét. 9 éve kerül megrendezésre a Kimlei Kertbarát Kör szervezésében a Termény- és virágkiállítás. Az esemény csak egy kósza ötletből indult 2009-ben, azonban akkora sikert aratott, hogy idén 62 kiállító terményeit, egész éves keze munkáját csodálhatták meg az érdeklődők. A rendezvényt mindig lázas készülődés előzi meg, fáradhatatlan munkával kerül berendezésre a kiállítás, az asszonyok pedig süteményekkel készülnek a vendégek fogadására.

Az idei rendezvény azért is nevezhető nagy eredménynek, mert az aszályos, csapadék nélküli nyár ellenére is bő termés lett a kimlei kertekben, dicsérve a gazdák hozzáértését és gondoskodását.

A Kertbarát Kör vezetője, Króneisz Flórián elmondta, hogy jelenleg 100 tagjuk van, akikkel kéthetente összejönnek a művelődési házban. Szakmai előadásokat, tanulmányutakat, tapasztalatcserét szerveznek maguknak, és ezek az alkalmak nagyon jó hangulatban telnek. Mindig előkerül egy kis házi sütemény, bor, pálinka, a kertek terméseiből.

A terménykiállításon évek óta részt vesznek a helyi óvodák is, a gyerekek által zöldségekből, gyümölcsökből készített kompozícióval, a szülők, nagyszülők büszkén örökítik meg a gyerekek munkáját. Ha őket, családjaikat és a Kertbarát Kör tiszteletbeli tagjai közé soroljuk, elmondhatjuk, nincs olyan család Kimlén, aki ne lenne érintett valamilyen módon.

A Kör legfiatalabb tagja 15 éves, rendszeresen jár az előadásokra, saját terményeiből zöldségszobrokat készített a kiállításra.

A kiállítás megnyitója a kimlei Magyar Énekkar Kertbarát indulójával kezdődött, majd Eller Gizella polgármester asszony méltatta a Kertbarát Kör tagjainak munkáját. Bármikor számíthatnak rájuk a település szépítési alkalmak során, rendben tartják a parkokat, aktívan közreműködnek a települési rendezvényekben, kezdeményezői a „Tavaszi pucera” nevű hulladékgyűjtési, közterület rendezési akciónak.

A kimlei kertek versenyében 3 helyezettet díjaztak, akik még a Kertbarátok között is kitűntek gazdaságukkal.

A gyönyörű kiállítást, a büszke arcokat nézve az ember (főleg, ha kertészmérnök) szeretne kimlei Kertbarát lenni, hiszen ők nem csak a kert, hanem egymás barátai is.

Székely Rita

MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hungarikum kiállítás a Homokhátság értékeinek bemutatására

  A Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete „Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása” címmel …